VechtdalTrail Ommen opnieuw trailfeest voor de deelnemers!

Een geslaagde derde editie van de VechtdalTrail. Een verslagje van organisator Bertus van Elburg met link naar de uitslag.

Het was zaterdag druk op Sportpark Westbroek in Ommen! Nee, deze keer niet omdat er veel gevoetbald moest worden; de gezellige drukte was bij de atletiekbaan van ACO Ommen. Uit heel Nederland waren ca. 450 beoefenaars van het Trailrunnen naar Ommen getrokken om daar deel te nemen aan de VechtdalTrail. Voor de derde keer konden de liefhebbers van het hardlopen over onverharde paden de natuur rond Ommen en in het Vechtdal verkennen. De weersomstandigheden waren gelukkig veel beter dan in 2018 toen het kwik richting de 30 graden steeg! Nu was het rond de 20 graden, nogal bewolkt en er stond wat wind. Ideaal voor de traillopers leek het, hoewel een aantal deelnemers bij terugkomst aangaf dat het toch nog wel benauwd was geweest onderweg.

Er kon gekozen worden voor afstanden van 20, 35 en 50 km. De populairste afstand was de 20 km. waarvoor zich ca. 300 personen hadden gemeld. Die 20 km. is ook een mooie beginafstand voor nieuwelingen bij het trailrunnen en heel populair bij de dames. Bij de vrouwen won op de 20 km de ex-ultraloopster Irene Kalter, tot dit jaar de snelste NL vrouw op de 50 km. De 35 km werd gewonnen door Arenda Könnecke die in 2015 Nederlands Kampioene 100 km werd in 8.57. Na binnenkomst van de snelste deelnemers op de 20 en 35 km. was het voor de aanwezige fans en familieleden wachten op de binnenkomst van de ultralopers die ’s morgens al om 09:00 uur waren vertrokken voor hun 50 km. VechtdalTrail!! Voor velen een enorme afstand, voor een aantal ultralopers een afstand die al vele malen werd gelopen en overtroffen! Afstanden van 50 mijl (80 km), 100 kilometer en meer worden niet geschuwd!

Het parcours van de 35 km. was voor deze ultratrailers uitgebreid met nog eens 15 prachtige, uitdagende kilometers over onverharde paden, singletrails èn zandverstuivingen o.a. in de buurtschap Beerze. Zowel het mulle zand van de Sahara als van de Beerze Bulten moest door de dames en heren worden overwonnen, waarna na ca. 35 km. nog eens veel energie werd gevraagd voor de pittige heuveltjes op en af bij de BeerzerPoort! Gelukkig waren de verzorgingsposten onderweg goed voorzien van eten en drinken en werden de deelnemers overal fantastisch ondersteund door de enthousiaste vrijwilligers!

Na 50 km. was het Henry Visscher uit Rouveen die nog binnen de 4 uur grens over de finish denderde: 3:57:36. Meer dan 12,5 km. per uur dus! Hoewel er niet echt veel geklommen hoeft te worden op het Vechtdal parcours, is het razend knap wanneer je met deze snelheid het lastige parcours af kunt leggen! Zac Freudenburg uit Duivendrecht kwam als tweede over de finish in een tijd van 4:09:52. Zac is een zeer sterke trailrunner maar tevens een allround hardloper met snelste tijden van 1:07:46 op de halve marathon en 2:28:20 op de marathon. Hij was vandaag ook zeer waarschijnlijk als eerste gefinisht als hij niet een verkeerde afslag had genomen, waardoor hij 5 km. meer aflegde dan de 50 km. die uitgezet was! Derde bij de mannen werd Roel Jongejan uit Amsterdam in 4:20:42

Eerste dame bij de 50 km. werd Lian Stadhouders die gelijktijdig met Roel Jongejan in 4:20:42 finishte. Lian is een sterke loopster en werd in april al tweede op de 60km. van Texel! Selina van der Vliet uit Soest kwam een kwartier na Lian als tweede over de meet. Gevolgd door Elke Hagenaars uit Krimpen aan de Lek die knap derde werd.

De limiet voor de 50 km. was door de organisatie vastgesteld op 7 uur. Zo lang mocht je er maximaal over doen. Dat haalden de meeste deelnemers maar enkelen werd onderweg verzocht om bij de laatste verzorgingspost na 41 km. uit te stappen. Zij konden de limiettijd niet meer halen en werden netjes per auto teruggebracht naar Sportpark Westbroek, waar een lekkere douche wachtte en de vermoeide ledematen door de drukbezochte masseurs weer wat losgemaakt konden worden. Na afloop veel complimenten van de deelnemers voor de organisatie, het prachtige parcours, de verzorging onderweg en na afloop én de vrijwilligers. Een groot deel zal volgend jaar ongetwijfeld opnieuw de weg naar de VechtdalTrail in Ommen weten te vinden.

Uitslag VechtdalTrail2019: http://www.mijninschrijving.nl/participantResults/listParticipantResults/407

Bertus van Elburg