After RUN 2001

De beschouwingen achteraf van Rolf Huizinga uit Scheemda onder de titel “after RUN” beginnen traditie te worden.

Informeel begint de traditionele loop over 100 kilometer in Winschoten op de vrijdag voor de wedstrijd. Dan ontvangt het gemeentebestuur van Winschoten de organisatie, atleten, begeleiders en vrijwilligers op het stadskantoor. Mevrouw de burgemeester, mevrouw Vlietstra heet iedereen welkom en wenst allen veel succes. Na het eten van een hapje en het drinken van een drankje maakt men zich op voor de zogenaamde vlaggenparade. Wandelende naar de stratstreep in “de Klinker” wordt het gehele gezelschap reeds toegezongen door het publiek. De wedstrijd is dan nog niet eens begonnen. Veel landenploegen vinden dit al een hele gebeurtenis. Vaak is het de meesterspeaker, mister RUN, Harm Noor die het publiek opjut en de atleten het gevoel geeft al kampioen te zijn. Helaas voor de atleten was hij er dit jaar NIET bij. Een ernstig gemis. De sfeer was, vooral voor de atleten, anders. Niet Winschotens.

Zaterdag 29-09-2001 is de grote dag. Voordat om 13:00 uur de kanonnen van start gaan is er de “lutje RUN”. Dat is een estafetteloop voor scholieren in diverse leeftijdsgroepen. Dit jaar voor de tweede keer met ruim zeventig duo’s aan de start. Het publiek geniet en de jeugd laat zien een “aardig stapje”mee te kunnen doen.

Tegen de klok van enen loopt de spanning op. Ruim 160 deelnemers stellen zich op bij de startstreep in afwachting van het startschot dat de burgemeester zal lossen. Het weer lijkt goed. Ruim 19 graden, een matig windje 3 a4 maar helaas iets te benauwd.

Vanaf de start is het de jonge Rus, Vladimir Netreba, die samen met de jonge Duitser, Rainer Mueller, de kop neemt. De Fransman Pascal Fetizon, winnaar van de vorige twee edities heeft moeite aan te klampen. De eerste tien kilometer gaan in 39’04. Het kopgroepje groeit naar vijf personen en samen lopen ze de tweede tien in wederom 39 minuten. Op de dertig kilometer komt Netreba met voorsprong door. De Sloveen Miroslaw Vindic loopt tweede op luttele seconden. Na vijftig kilometer is het veld nog redelijk bij elkaar en veranderd het weer. De zon gaat weg, het wordt kouder, de wind neemt toe en het lijkt iets minder benauwd. De doorkomst op zestig kilometer is in 3:56’08 voor Vindic, voor Netreba 3:56’49 en de Spanjaard Martinez in 3:58’08. De tussentijden lopen iets op en de voorpelde eindtijd gaat van 6:30′ naar 6:35′.

Op negentig kilometer is er in de top drie weinig verandert. Netreba, Vindic en Martinez vormen de top drie met een klein onderling verschil. Vanuit het achterveld “stoomt” plotseling de Hongaar Attila Vozar op. Hij maakt vele minuten goed in twintig kilometer en lijkt zelfd de overwinning op te kunnen eisen. Op vijf kilometer voor de finish is het verschil hooguit 250 meter. Vindic moet dan het loodje leggen en Martinez is eveneens ver teruggevallen. Vozar doet wat hij nog kan maar moet ook op de laatste kilometers het antwoord, op de versnelling van Netreba, schuldig blijven. Het podium is gemaakt. Vladimir Netreba wint in 6:45’44 voor Atilla Vozar in 6:47’57. Derde wordt Miroslaw Vindic in een tijd van 6:52’50.

Winschoten heeft zijn RUN gehad. Nooit was de wedstrijd zo boeiend als deze keer. Bij de dames won de Duitse Ricarda Botzon in een tijd van 7:31′ en een beetje en zij kwam als vijftiende aan in het overall klassement.

Een andere peiler van de loop in Winschoten is de 10 maal 10 kilometer estafette. Ook hier was er sprake van een “EK” voor teams. Ruim 210 teams streden om de eer. Winnaar werd HAC’61 uit Hoogeveen in de prima tijd van 5:02’en een paar seconden.

Gevaar voor de organisatie wordt het grote aantal deelnemers aan de estafette. de solo lopers krijgen problemen met de passages. Helaas, voor het geld zal de estafette altijd blijven maar moet een grens van 250 teams maximaal zijn. Zeker nu men in overweging heeft om volgend jaar gelijktijdig een marathon te laten verlopen!!!!!!! Optie zou kunnen zijn: de marathon laten starten om 09:00 uur, om 12:00 uur de “lutje RUN” en om 13:00 uur de kanonnen. Vanaf 13:30 uur de estafette. Dan zal Winschoten echt een dag loopstad van Nederland kunnen zijn.

Rolf H. Huizinga

PS Op http://users.pandora.be/ultra/Verslagen/WinJos.htm en http://users.pandora.be/ultra/Verslagen/WinJan.htm kunt u de visie lezen van onze zuiderburen in de personen van Jos Cleemput en Jan Vandendriessche.

Verantwoordelijk redacteur: Anton Smeets