Categorieën
nieuws

Kalender Ultraned 2020

Net als in 2019 is de kalender van Ultraned voor 2020 gericht op wedstrijden in de Benelux. Gevuld met wedstrijden op de baan, weg en onverhard over afstanden van een marathon of langer. In een periode dat er steeds meer gespecialiseerde wedstrijdkalenders bij zijn gekomen is dit een unieke combinatie. Ik denk daarbij aan de kalenders van MudSweatTrails met alleen trails, de kalender van de DUV met alleen ultralopen en de vele marathon kalenders.

De kalender van Ultraned wordt voortdurend bijgewerkt. De kalender is nooit klaar. Er staan voor de periode van 1 november 2019 tot aan 31 december 2020 nu op 6 december 362 marathons-ultralopen in, waarvan 355 in de Benelux, in Nederland 203, in België 146 en in Luxemburg 6. Die 355 lopen zijn niet allemaal aparte wedstrijden. Bij veel wedstrijden worden meer afstanden aangeboden. Lopen over tijd worden apart in de Ultraned kalender verwerkt, net als marathons en wegwedstrijden op de 50 km. Onderdelen die op een andere dag starten of vanaf een andere startplek krijgen een aparte vermelding. In de praktijk gaat het om ca. verschillende 310 wedstrijden.

In de komende maanden gaan daar nog de nodige wedstrijden bijkomen. Naast de reguliere wedstrijden die nog geen data hebben vastgesteld voor 2020 zullen er weer nieuwe organisaties bij gaan komen die marathons en/of ultralopen gaan organiseren. Daarnaast zijn er een aantal lopers die voor zichzelf en andere lopers wedstrijden organiseren. In België is dat Runmymarathon en in Nederland zijn dat DFW, de Marathonclub de Mollen en de MD lopers. Samen organiseren ze veel kleinschalige loopjes die een goede aanvulling zijn op het bestaande aanbod. Hun planning gaat vaak voor een aantal maanden, dus er zijn voor 2020 nog veel data te verwachten. In de kalender van Ultraned zetten we ook regelmatig social trails. Trails waarbij iedereen verantwoordelijk is voor zijn route en de verzorging en de afspraken via een Facebookpagina worden gemaakt. In totaal zal het aantal wedstrijden in de Benelux in 2020 op zo’n 400 uit gaan komen met ca. 450 vermeldingen in de Ultraned kalender.

In vergelijking met 2010 is dat een enorme groei. In 2010 stonden er 162 ultralopen-marathons in de Benelux in de Ultraned kalender. Van die 162 werd het overgrote deel in Nederland georganiseerd met 116 stuks, tegen 41 in België en 5 in Luxemburg. Het betrof 146 verschillende wedstrijden. In vergelijking met 2010 is het aantal wedstrijden in 2020 dus bijna 3 keer zo veel.

Met zo’n mooi wedstrijd aanbod is het eigenlijk jammer dat zoveel Belgische en Nederlandse lopers voor hun wedstrijden uitwijken naar het buitenland. Vooral Nederlanders zijn reislustig. In 2018 leverden de 1919 Nederlandse ultralopers 3456 prestaties, waarvan er 1300 in Nederland werden geleverd. Nog geen 40%! Ook op de marathon kiezen veel Nederlanders voor een grote buitenlandse stadsmarathon. Bij de New-York marathon waren 1302 NL finishers en bij de marathon van Berlijn stonden er ruim 1400 Nederlanders aan de start. Dat zijn er meer dan bij de marathon van Eindhoven, toch de derde marathon van Nederland.

Het advies is om regelmatig in de Ultraned kalender te kijken. De kalender wordt voortdurend bijgewerkt. De nodige organisaties veranderen details over hun wedstrijden en dat wordt zoveel mogelijk verwerkt. Heb je belangstelling voor een wedstrijd bekijk dan zelf de details op de website van de organisatie. Houd er rekening mee dat je bij een aantal wedstrijden snel moet zijn met inschrijven om een startplek te bemachtigen. Tips zijn altijd welkom.

De Benelux ultraloop kalender is apart te bekijken. https://ultraned.org/kalender/benelux.php