Categorieën
nieuws

Wat te doen in de Kerstvakantie?

Lopen in de Kerstvakantie 2019-2020
In België en Nederland gaat de Kerstvakantie in op zaterdag 21 december en duurt tot en met zondag 5 januari. Dan heb ik het over de schoolvakantie. De meeste lopers zullen in ieder geval een deel van de Kerstvakantie moeten werken. Vroeger was het qua wedstrijdaanbod altijd rustig in de Kerstvakantie. Met een aantal traditionele lopen als de SMU en de 6 uur van Epe/Heerde. Dit jaar kan je in België en Nederland op bijna elke dag van de Kerstvakantie een marathon en/of ultraloop lopen. Alleen op 1 en 3 januari is er geen loop van een marathon of langer. In totaal gaat het om 28 evenementen met keuze uit 31 onderdelen. Daarbij zitten veel kleinschalige lopen, een social trail en een marathon op de loopband. Hieronder een overzicht van alle lopen die nu op 11 december in de kalender van Ultraned staan. Voor de details verwijs ik naar de kalender van Ultraned. Van een drietal lopen staat er een wat uitgebreidere omschrijving.

Eindejaarsmarathon Kampenhout met ultra
In het Vlaamse Kampenhout word dit jaar voor de 30e keer een Eindejaarsjogging georganiseerd. Na 20 edities werd er een marathon aan het programma toegevoegd. Voor zowel de jogging als de marathon is er dit jaar dus een jubileum. Mede ter ere van dat jubileum wordt er dit jaar een korte ultraloop aan het programma toegevoegd, de Witlov Ultra 50 km. Die ultra gaat over 1 grote ronde waarbij GPS handig is. De marathon gaat over ronden van 7 km lang, waarvan 2,5 km halfverhard-goed bospad. De marathon en ultraloop staan op zaterdag 21 december op het programma. Inschrijving is nog mogelijk. Resultaten in de marathon tellen mee voor de Marathon en Ultracup. Kampenhout ligt 15 km ten Noord Oosten van Brussel. De voorinschrijving loopt tot 15 december.

6 uur Almere
In 1996 werd er op 27 december in Epe een 6 uur georganiseerd op de atletiekbaan. In 1997 werd die wedstrijd op 30 december op de sintelbaan in het nabijgelegen Heerde georganiseerd. Zo was een mooie traditie ontstaan, van een 6 uur tussen Kerst en Oudjaar die beurtelings in Epe en Heerde werd gelopen. De 6 uur in Heerde van 2014 was de laatste 6 uur daar georganiseerd. In 2016 nam Deventer de plek van Heerde in. Omdat het aantal deelnemers terugliep werd er in 2017 in Epe voor de laatste keer een 6 uur georganiseerd. In 2018 werd de 6 uur niet in Deventer georganiseerd, omdat het Ultrafestival met ook een 12 en 24 uur naar juli was verhuisd. Zo leek er na 22 edities een einde te zijn gekomen aan een lange traditie.

Maar het is Erik Kuijer die met zijn Beesports de traditie van een 6 uur tussen Kerst en Oudjaar doorzet. Erik won zelf de 6 uur van Epe in 2013 en 2015. Met zijn 80,008 km heeft hij het record op de baan in Epe staan. De Ultrarun van Almere wordt gelopen op zaterdag 28 december op de atletiekbaan van AVA ’81. Naast de 6 uur solo, is er een 3 en 1 uur solo en een 3 uur estafette. Een snelle loper-loopster haalt bij de 3 uur ook nog een marathon of ultra afstand. Er kan worden voor-ingeschreven tot en met 26 december.

Sylvester Marathon en Ultraloop
Deze loop is ontstaan in 2002 toen de marathon van Etten Leur werd afgelast. Omdat Simon Blok daar als 60-jarige zijn 60e marathon wou lopen, werd er speciaal voor hem op 28 december een marathon georganiseerd. De Sylvester/Simon Marathon. Er was toen alleen een marathon waar 25 lopers aan meededen. Vanaf 2007 kan er ook een halve marathon en ultraloop worden gedaan. De editie van 2019 is alweer de 18e, waarmee een mooie traditie wordt voortgezet. Simon Blok is nog steeds betrokken in de organisatie van de SMU loop en overigens ook als vrijwilliger bij Limburgs Zwaarste/Limburg Loopt Lekker.

De Sylvester Marathon en Ultraloop is een groepsloop met als bijzonderheid dat de loop gratis is. Het is een van punt tot punt loop. Voor het busvervoer naar de start wordt wel een klein bedrag gerekend. Deelnemers mogen ook op eigen gelegenheid naar de start. Er kan worden ingeschreven tot 21 december. Als de loop niet is volgeboekt, is dag-inschrijving heel beperkt mogelijk. Maar de organisatie raadt dat af.

Overzicht alle marathon- en ultralopen in de periode 21 december-5 januari:

Zaterdag 21 december
België: 10e Eindejaarsmarathon Kampenhout, Kampenhout
België: Witlov Ultra 50 km, Kampenhout
België: Trail des Gueules Noires 53 km, Blégny
België: De warmste mindfuck 6 uur trail, Kortrijk
België: De warmste mindfuck trailmarathon, Kortrijk
Nederland: Baggelhuizer marathon, Assen
Nederland: 97e Mollenmarathon, Almere
Nederland: The Dice, variant op last man standing, Moerslag (Sint Geertruid)

Zondag 22 december
België: Meerdalwoud trailmarathon, Bierbeek

Maandag 23 december
Nederland: Kerstmollen marathon, Almere

Dinsdag 24 december
Nederland: Kerstballen marathon, Boxmeer

Woensdag 25 december
België: Ninglinspo-Chefina, social trail 40-42 km, Ninglinspo (Aywaille)

Donderdag 26 december
België: Kerstmarathon, Scherpenheuvel
België: Osbroekmarathon, Aalst

Vrijdag 27 december
Nederland: 99e Mollenmarathon, Almere

Zaterdag 28 december
België: Veerle van Damme Memorial marathon, Heverlee
Nederland: SM loop marathon, Lichtenbusch (Meerssen)
Nederland: SMU ultraloop 58 km, Lichtenbusch (Meerssen)
Nederland: Ultrarun 3 en 6 uur, Almere

Zondag 29 december
België: Laarbeekbosmarathon, Relegem
België: Try-out Bostrails Aalter XL 45 km, Aalter

Maandag 30 december
Nederland: Oudejaars Mollen Marathon, Almere

Dinsdag 31 december
België: Loop het jaar uit met een marathon, Ertvelde

Donderdag 2 januari
Nederland: Nieuwjaars Mollen Marathon, Almere

Zaterdag 4 januari
België: 2e Mene & Jordaanmarathon 43,6 km, Meldert (Hoegaarden)
Nederland: Viking Waypoint Winter Trail 43 km, Dieren

Zondag 5 januari
België: 3e Mene & Jordaanmarathon 43,6 km, Meldert (Hoegaarden)
Nederland: 102e Mollenmarathon, Almere
Nederland: Oude Max Marathon, Exloo
Nederland: Leenderbos Trail 44-50 km, Leende
Nederland: 2e Loopband Marathon, Hoogeveen

Henri Thunnissen