Nieuwe marathon op de Kalender!

Gingen de marathon van Rottevalle, Schoorl en Utrecht ter ziele, toch zijn ernog genoeg enthousiaste organisatie talenten aanwezig om een nieuwe uitdaging op de kalender te zetten. Reden te meer om op 22-12 eens een kijkje in Urk te nemen.

De geschiedenis van de Urkerstermarathon.

Het is allemaal begonnen met een autorit van Urk naar Zwolle.
Na een familiebezoek mijmerde Geert Brouwer over een tocht tussen beide plaatsen.
In Zwolle aangekomen bleek ook nog dat de afstand aardig in de buurt van de marathon – afstand kwam.Een fietstocht gaf zelfs wat meer duidelijkheid daar over.Maar ja,wie is er bereid om het mede uit te proberen.Herman Euverman dus. Hiermede zijn ook beide heren genoemd die de Urkerstermarathon mogelijk maken.Beide heren kennen elkaar van de diverse marathons waar ze gezamenlijk naar toe zijn geweest.

We schrijven zaterdag 16 december 2000.
Op de Domineesweg vlak bij de Nieuwe Visafslag te Urk gaan de beide heren van start onder begeleiding van fietser Henk Frans.
Het is bewolkt en het waait wat,maar afgezien van een enkel buitje regen verloopt alles voorspoedig.
De tocht gaat over Nagele,Schokland,Ens,Ramspol,het Kampereiland richting IJsselmuiden. Beide heren praten veel onderweg en nemen de tijd voor verzorging. Onderweg worden alle details van de route zoveel mogelijk bekeken.Vanaf IJsselmuiden gaat de tocht over ´s Heerenbroek en Westenholte,waarbij men al in Zwolle zit. Een stuk kruip door sluip door achter
Frankhuis langs en de heren zitten in Stadshagen,de nieuwbouwwijk van Zwolle. Het laatste stuk is dan geen punt meer ondanks de Mastenbroekerbrug.De atletiekbaan ligt immers aan de andere kant,aan de Urksteeg.Zowaar geen slechte tocht. In zoverre het heden in het verleden.
Bij Geert bestond al enige tijd het idee om een marathon van de grond te krijgen en het enthousiasme werd er na de tocht niet minder om.Hij vond dat de vereniging er best wel weer een marathon bij kon gebruiken.Om dit alleen te doen was echter wel heel wat.Dan Herman maar vragen die echter enige bedenktijd vroeg want als je het doet dan steek je er een stuk tijd in.Herman had er echter ook wel oren naar,maar dan als de vereniging daar aan meewerkt.Plannen werden op papier gezet en naar het bestuur gestuurd die positief reageerde.
Dat was wennen.En dan.Ideeën genoeg.Als je om je heen kijkt al die jaren dan zie je genoeg, maar ook zelf iets te organiseren,daar komt het nodige voor kijken.
De heren zijn er voor gegaan en waren soms verbaasd over het resultaat,maar er staat iets.

Dit leidt tot het feit dat op zaterdag 22 december 2001 om 10.30 in de ochtend het startschot wordt gegeven voor de 1ste Urkerstermarathon.
Het idee voor de naamgeving is in gegeven door de helaas terziele gegaande marathon van Rottevalle in Friesland.Deze marathon ging van Oosterlittens naar Rottevalle waarbij de start plaatsvond bij het steegje Rottevalle nabij de kerk van Oosterlittens.
De Urkerstermarathon start in Urk en finisht op atletiekbaan Wim Peters aan de Urksteeg.
In de naam Urkerster zit ook het woordje ster besloten wat verwijst naar het Kerstfeest en de Kerstster als plantje wat rond Kerstfeest veel wordt gekocht.

De start is aan de Westwal bij de NieuweVisafslag in Urk en voert over lage rechte fietspaden richting Nagele en Schokland.Voormalig Zuiderzee-eiland en tegenwoordig Wereld Erfgoed.Redeweg,Ramsweg,het maakt niet uit, het blijft lang en recht op wat eens zeebodem was.Het weer kan een grote rol spelen in deze Noordoostpolder, zeker in de winter.
Bij Ramspol de overgang over het Zwarte Water en dan het Kampereiland.Men ziet
Kampen op afstand,maar de schijn bedriegt.Een kwestie van stug doorlopen om er achter te komen hoe dat zit.Bij Kampen kan men iedergeval genieten van het zicht op het oude stadsdeel van deze Hanzestad.En nog steeds rechtuit.Weinig om zich aan vast te klampen in deze uitgestrektheid of het moet het kerkje van Zalk zijn of de fabriekspijp van ’s Heerenbroek.
De Mastenbroekerpolder dient als voorlaatste scherprechter.Denk wel om de overgang van het Kamperlijntje.De laatste hindernis is voorbehouden aan de nieuwe Mastenbroekerbrug, waarna men zich naar beneden kan storten richting finish op de atletiekbaan. Lang en recht en open dus.Voor de liefhebber.Iets afwijkend van de oorspronkelijke route, maar dit voor het slagen van deze loop.
Men wordt per touringcar van Zwolle naar Urk gebracht als men op 22 december een gokje waagt.De organisatie is er iedergeval klaar voor.

Herman Euverman.