Stein 2002 in woorden om 16:00

Verslag van Anton Smeets met deskundige aanvulling van Jan Vandendriessche.

Jawel, de wetten van de ultramarathon blijven overeind. Dit soort afstanden loop je niet alleen met je benen, maar veeleer met je hoofd. Janos Bogar, toch een reputatie die die extreem warme Spartathlon van 1991 op zijn naam schreef, laat het hoofdje hangen. Als hij loopt ziet het er nog goed uit, maar steeds vaker en langer wordt het praten in plaats van lopen. Stil staan bij zijn coach, rekenen,… zorgen om het dreigende gevaar uit BelgiĆ«.

Jan Vandendriessche, vervolgde zijn visie per e-mail en schreef het volgende:

Voor mij zal Yvan Hostens hier met de zege gaan lopen.
Momenteel loopt hij vrijwel perfect aan 15/u en heeft zelfs 12″ teruggepakt op janos Bogar.
12″ lijkt niks, maar wanneer je bedenkt dat Yvan hoogstwaarschijnlijk nog geen stap te veel heeft gegeven dan moet je toch eens nadenken.
Janos betaalt ontegensprekelijk de tol van zijn veel te snelle start en volgens mij is zijn vrije val begonnen. Tijd verliezen in de tweede helft van de wedstrijd gaat dan ook VEEL sneller dan tijdwinst boeken in het tweede gedeelte.
Ik twijfel aan Edward De Ruiter, te wispelturig in vorige confrontaties. Misschien heeft Yvan wat geleerd in de wedstrijden dat we samen hebben gelopen, want ik blijf erbij dat hij verstandig loopt.

Hostens zou dan winnen op koel en berekend lopen, op wedstrijd inzicht en mentale kracht. Dat laatste lijkt bij Bogar toch in mindere mate aanwezig als we van hem gewend zijn. Edward de Ruiter is geen nieuws meer, die heeft het parcours voor deze editie verlaten. Robert Wimmer schoof daardoor weer op van de vierde naar de derde plaats, waardoor Robert weer mentaal helemaal opleeft, en de wedstrijd mede boeiend blijft houden.

Bij de vrouwen is het verhaal gauw gemaakt; Astrid Benohr kan de zege bijna niet meet ontglippen.

Roald Buld is als coach in de ban van de Diomedon lopers, en blij verrast met de medeleving vanuit Steenbergen via de electronische ultramarathonweg.

Tot dadelijk weer. Dan de eindstand zonder de restmeters, en later een eindstand inclusief restmeters. En natuurlijk nog een impressie in woorden vanuit Stein.

Anton Smeets
smeets-pauptit@hetnet.nl