Dinsdagavond 19 maart 2002 kwam de teller rechts in het midden op de welkomst-pagina van UN zo rond elf uur in de zes cijfers te staan. Ondergetekende was toen al een tijdje aan het typen van een terugblik op het ontstaan en het verloop van een website ‘waar ieder zijn verhaal op kwijt kan’. Geen nadruk op de toppers in de atletiek maar vooral de ruimte voor de gewone loper. Voor zover hardlopend Nederland de ultralange afstandsloper als een ‘gewone’ loper beschouwd dan ;-). Maar wie weet heeft UltraNED de afgelopen drie jaar (en het papieren ‘zustermedium’ Marathon Plus de afgelopen zes jaar) de acceptatie van deze ongelooflijk boeiende tak van de atletiek wel bevorderd.
Januari 1998 kwam Oscar van Rijswijk, toen al en nu nog steeds gek van internet en allerlei andere technische snufjes, met het idee bij Ton Smeets en Martien Baars aanzetten om een website-pagina speciaal voor ultralopers en marathonlopers te gaan maken. Ultralopers en bijbehorende randfiguren (zoals ondergetekende) hadden indertijd al vaak het hoogste woord op de lijst DRS (vrij vertaald van Dead in Dutch-language Runners Society) en wie weet kon zo’n website een prachtige aanvulling zijn op (toen nog) het kwartaal-periodiek Marathon Plus. Bij Marathon Plus, dat voor het eerst verscheen voorjaar 1996, was al gebleken dat ultralopers niet alleen hun energie in het lopen stoppen maar er klaarblijkelijk ook graag over getuigen, althans hun belevenissen kwijt willen ;-).
AnTon, immer creatief, kwam meteen met de mooie naam UltraNED op de proppen en hij en Oskar begonnen HTML te leren (ondergetekende hield zich meer van de domme). Aanvankelijk lag het in de bedoeling om die UltraNED pagina’s op de KNAU website te gaan onderbrengen. Maar die website had zo’n rigide structuur (indertijd) dat die aansluiting naar onze smaak niet bevredigend genoeg te realiseren was. Uiteindelijk kwam er pas schot in de zaak toen Allard Schmidt op het toneel verscheen. Die had er echt voor doorgeleerd, en wist bovendien de goedkoopste providers in internet-land. Die zaten in Amerika, met bv .gov en .edu, maar daar vielen wij duidelijk niet onder en dus was het kiezen uit de toevoegsels .com en .org, en die keus was voor ons stelletje idealisten niet zo moeilijk, toch?
Van mijn credit card werden de kosten van de eerste twee jaar van de domeinnaam afgeboekt (later zowaar nog vergoed gekregen van Bert Paauw, technisch directeur van de KNAU) en konden we uiteindelijk december 1998 intern proef gaan draaien, als generale repetitie. Daarna vonden er nog wat laatste technische verbeteringen plaats en werden vooral veel hoofdstukken ingevuld. Zoals een hele handleiding voor de beginnende ultraloper van de hand van Oskar (heel leesbaar en tijdloos, en nog steeds op UN te vinden) tot en met mijn teksten over alle toen bestaande Nederlandse ultralopen geschreven voor de Kalender Special 1999 van Marathon Plus (inmiddels nogal verouderd en slecht bijgehouden ;-).
Op 21 maart 1999 zond Oskar een historische email aan alle hem bekende adressen van ultralopers en ultra-organisatoren: ‘UltraNED nu online !’ Allengs hadden we een behoorlijk lezerspubliek, met zo’n 20-25 bezoekers per dag, met uitschieters in de maand mei (de 24 uur van Apeldoorn) en september (de 100 km van Winschoten). Maar eind 1999, terwijl er helegaar geen ultralopen meer waren, begon het bezoekersaantal zomaar gestaag te groeien. Het was net of ‘jan en alleman’ de site begon te ontdekken en vanaf toen is de populariteit van UN alleen maar door blijven groeien. Dat is heel mooi af te lezen aan het aantal ‘pageviews’, geregistreerd door de Nedstat-teller (dat symbool met het rode grafieklijntje linksonder). De eerste 12 maanden (maart 99 t/m februari 2000) waren er in totaal 10726 ‘pageviews (gemiddeld 30 per dag), het tweede jaar al 32618 (gem. 91 per dag), en nu over het derde jaar van het bestaan van UN (t/m afgelopen februari) zo maar 124615, oftewel gem. 346 per dag !
Wanneer die groei ophoudt weten we niet, want ook deze maand maart lijkt weer alle bestaande UN-records te breken. Tijdens de afgelopen 6 uur van Stein werd voor het eerst de magische grens van 1000 pageviews op 1 dag doorbroken: op die zondag 3 maart waren er 1035, en de maandag er na zowaar 1085. Gemiddeld is zaterdag de rustigste bezoekdag, dan zijn de meesten lekker buiten aan het lopen (denk ik zo maar), en maandag de drukste bezoekdag: dan zitten ook al die (ultra)lopers die alleen internet op hun werk hebben, tussen de bedrijven door even te kijken of er al nieuwe uit- en verslagen zijn. Van alle atletiek-sites met een Nedstat-tellertje staat UN constant in de top-vijf, en meestal in de top-drie (bovenaan staat normaliter www.atletiekpagina.nl).
Na dat eerste jaar veranderde de UN-redactie. Tom Hendriks, toen zelf net gestart met ultralopen (aangestoken door Wim Epskamp en consorten van AV Haarlemmermeer), kwam eind 1999 met het aanbod om UN te laten draaien op de provider van zijn eigen internet bedrijf Omega Technologies. Met als bijkomend voordeel dat hij allerlei stagiaires en mensen in opleiding aan verbeteringen van UltraNED kon laten werken. Zoals het opzetten van een data-base van de uitslagen etc etc. Toen die overgang gerealiseerd was en Oskar besefte dat de toekomst van UN in goede handen was gevallen, nam hij zelf het besluit om zich uit de redactie terug te trekken.
Sinds eind augustus 1997, toen hij lelijk gevallen was met de fiets (tijdens het begeleiden van zijn Toos in het Rondje Voorne), was het ultralopen voor hem gedaan en kwam het terreinfietsen (zonder die vervelende pijn van zijn ribben-blessures) als ‘surrogaat’ er voor in de plaats. Maar het bleef knagen dat hij wel actief bij andermans lopen betrokken was (middels UN etc) maar zelf die genoegens al tijden niet meer kon smaken. (NB Dus eigenlijk was het onstaan van UltraNED te danken aan de blessure-ellende van Oskar, net als 3 jaar eerder de start van Marathon Plus samenvalt met het eind van de actieve loopcarrière van AnTon) Inmiddels gaat het lopen van Oskar weer wat beter en heeft hij sinds jaren weer aan een marathon meegedaan, afgelopen januari in Apeldoorn!
Met Tom Hendriks als de nieuwe ‘whizkid’, en zijn bedrijf als zo’n voortreffelijke nieuwe thuisbasis voor UN, vond Allard dat de technische kant van UN nu prima gewaarborgd was en dat ook zijn aanwezigheid binnen de reactie van UN niet langer essentieel was. Toch, ook al is het al weer bijna twee jaar gelden, nogmaals hulde aan Oskar en Allard, zij zijn de ware stichters van UN!
Veelschrijvers AnTon en Martien bleven aan en kregen niet alleen versterking van Tom maar ook van Rob van der Hoek, nog zo’n beginnend ultraloper (toen) en internet-fanaat. Inmiddels is jongstleden december de redactie uitgebreid met de Belgische oud-ultratopper (en wat voor één) Jean-Paul Praet, zodat ook de aanvoer van het nieuws en de uitslagen van de Belgische (ultra)lopen gegarandeerd is. Wat men de afgelopen maanden al goed heeft kunnen merken. Als u nu denkt dat de redactie vaak met elkaar overlegt en elkaar vaak ziet, dan is dat niet helemaal de waarheid. Alles gaat bijna uitsluitend per email, en alleen bij heikele zaken, of gewoon om elkaars stem weer eens te horen, wordt er zo nu en dan gebeld. En één van de leukste aspecten is dat we van elkaar niet weten wat we plaatsen: dus ook voor onszelf is het (bijna) elke dag weer een verrassing wat er op UN te vinden is!
We hebben in de geschiedenis van UN ook nog maar twee keer lijfelijk vergaderd: op 4 april 1999 op Texel (Oskar, Allard, AnTon en Martien), en op 3 juni 2000 in Apeldoorn (in de nieuwe samenstelling Tom, Rob, AnTon en Martien). Nu vanwege de 100000e bezoeker (wat ik als cijferaar al in januari voorspeld had dat we die ergens tussen half en eind maart konden we verwachten) komen we weer bij elkaar: zaterdagavond na afloop van de 6 uur van Wijdewormer (waar AnTon ronden telt en Rob ronden loopt) op het bedrijf van Tom in Hoofddorp. Dan zien we meteen eens wat ‘het hart van UN’ is. Jean-Paul heeft zich vanwege zijn werk (vaak tot 21.00 op zaterdag) en vanwege de afstand moeten excuseren. Dus die weet straks nog niet hoe de andere redactieleden (op AnTon na) er uitzien 😉
Leuke emailtjes met suggesties voor verbeteringen voor onze en vooral jullie eigen website UltraNED (of simpelweg alleen met felicitaties 😉 zijn van harte welkom op onze email-adressen. Wat zaterdag overdag nog op redactie@ultraned.org binnenkomt maakt nog kans in de vergadering mee te worden genomen. Rob is al actief bezig geweest met het inzamelen van allerlei suggesties van ultralopers (met het oog op de agenda voor onze vergadering komende zaterdag), maar alle ‘munitie’ of ‘hartversterkingen’ zijn welkom. Mede namens de andere redacteuren: alvast bedankt!
Groeten van Texel, Martien Baars