Trail des Chapeliers

Van ultraloper Henk Sipers ontvingen we een verslag van de trail in Glons (Belgiƫ).

{glons1.jpg}
De start van de eerste Trial de Chapelier (B) door de Jekervallei was om 10.00 u. en het beloofde een mooie dag te worden want de zon won steeds meer terrein. Simon Pols was helemaal van Amsterdam via via met de trein tot in Glons gekomen. Uit Maastricht (mijn woonplaats) was Jo Schoonbrood ook gekomen. Een zeer goede loper in zijn groep de 50-plussers. Het zou zijn eerste wedstrijd worden langer dan de marathon.

De start verliep soepel en er waren ongeveer 120 starters. Ik liep prima en misschien wel te hard. Na 20 km kwam ik door in 1 u 40 min en dat was eigenlijk te hard voor mij maar ik dacht dat dit niet zo zwaar zou zijn als de La Fagna Trial (over 100 km) vorig jaar. Soms liep het parcour dwars door de struiken en bomen en na 17 km viel ik behoorlijk hard en haalde mijn hand open en ik kwam neer op mijn rechter heup die altijd opspeelt maar ik voelde alleen de pijn in mijn hand. Na 25 km kwam ik mezelf al tegen en het duurde lang voordat ik me weer goed voelde. Tijdens deze dip moesten we bijna steil naar boven en ik was duizelig en moest me vasthouden aan een boom daar ik tevens nog hoogtevrees heb. Het parcour was of bergop of bergaf of enkele stukjes vlak maar met de wind tegen. Vanaf het begin had ik me voorgenomen om bergop te wandelen en dat was niet verkeerd maar ik moest nu ook al tussendoor wandelen. Had ik vorige week dan toch te veel gegeven tijdens de Koningsforst Marathon (D)?
Er zou maar een drankpost zijn tijdens deze trial maar na 38 km was er nog een tweede. Ik had zelf genoeg drinken en muesli repen bij me in mijn rugzak maar het mocht niet baten. Uiteindelijk finishde ik in een tijd van 5 uur en 19 minuten. Jo Schoonbrood werd vijfde in een tijd van ongeveer 4 u 9 minuten (prachtig) en was eerste in zijn categorie. Het inschrijfgeld was 5 Euro en we kregen een prachtig T-shirt en na afloop een warme maaltijd (Lasagna). Organisatie BRAVOO.
Uiteindelijk realiseert een ieder dat het toch zeer zwaar was en het een mooi resultaat is, of je nou 4, 5 of 6 uur loopt.

Jan Vandendriessen ( de uiteindelijke winnaar) vertelde me dat hij de steile stukken bergop ook gewandeld had daar dit niet zijn sterkste kant is. Na gedoucht te zijn zag ik hem al weer naar zijn auto rennen. Dat is voor mij de eerste 2-3 dagen nog niet weggelegd.

Meer informatie over deze trial http://ibelgique.ifrance.com/lescoureurscelestes/trc1.htm
De uitslag zal ook wel op deze site komen.

Henk Sipers
email: sifra@home.nl

homepage: http://members.home.nl/ultrasport/index.htm