Jos Cleemput over de Cup-tussenstand

De secretaris van de Ultracup analyseert de tussenstand.

{b}Marathon-& UltraCUP 2002
TUSSENSTAND NA 7 WEDSTRIJDEN (19.05.2002){eb}

Zolder 50 km, Stein 6 uren, Jan Knippenberg Memorial 160 km, La Louvière 6 uren, Maasmarathon Visé, Kluisbergen 50 km, Breda 6 uren. Zeven van de 19 cupwedstrijden van 2002 zitten in de benen en stapten uit het rijk der dromen naar de geschiedenis van de feiten. Keiharde feiten soms, moedige prestaties met heerlijke scores of ontnuchterende opgave. De wetten van de sport gelden ook in de Cup.

36 atleten liepen al drie wedstrijden of meer. Als we beseffen dat zes van de zeven voorbije wedstrijden reeds de marathon overstijgen laat dit hoge verwachtingen voor het verder verloop van CUP 2002. Voor ons liggen wellicht 9 marathons (Torhout, Kortrijk-Brugge, Meerssen, Nieuwpoort-Ieper, Gent, Antwerpen, Beloeil, Huy en Schaarbeek). De ultralopers kunnen zich nog uitleven in twee 100 km (Torhout en Stein) en zelfs één 24 uren (Welden).

De stand spreekt boekdelen, die heel wat vooroordelen wegvegen en mistoestanden in de atletiek ontmaskeren.
In de paradeatletiek waar de media dol op zijn, zijn alleen de jongeren bezienswaardig, de veteranen krijgen een troostprijs ook al wordt die voorbehouden aan de jongveteranen. Het trotseren van de leeftijd krijgt helemaal geen ontzag.

De cupformule breekt hiermee. Een prestatie van een vijftigplusser of een zestiger krijgt evenveel kans op waardering als die van de veertiger of een nog jongere.
En wat zien we ? Bij de topatleten die er al drie wedstrijden opzitten hebben tellen we 2 zestigers, 14 vijftigers, 13 veertigers en nauwelijks 7 “seniors”..

Aan de leiding staat vijfenvijftiger Frans Vanderzanden uit het Kempische Balen. Vorig jaar was Frans me nog onbekend. Snap je mijn verwondering bij het horen dat hij vrij recent met atletiek begon. Dit geeft meer hoop dan de ontdekking van het zoveelste Keniaans twintigjarig proefkonijn.
Walther Beeken, onze vaste toppion van de Cup sedert jaren, getuigt hoe moeilijk het is na de vijftig niveau te houden. Alleen zijn bewonderenswaardige moed en nederig ambiteuze zelfkennis houden hem bovenaan. Via Lex De Boer en William Verdonck komen we bij Vincent Schoenmakers, die als eerste zestigplusser zijn sympathieke vriend Jos Hopman achter zich houdt.

Nu verwacht ik, op basis van het puntenpotentieel dat zij per wedstrijd in zich hebben dat enkele jongeren naar de kop zullen doorstoten. Lucien Taelman zal voor een mogelijke tiende eindzege wel willen diep gaan, al zie ik in zijn buurt gasten als Ivan Hostens, Jan Van den Driessche en zelfs Wolfgang Schwerk hoog scoren.
Frans Van der Zanden kan hiervan zelfs de een of ander pakken, al moet hij zelf wel uitkijken voor Paul Beckers, Philip Verdonck, Magda Van Mol, Tom Hendriks, Karl Graf en Leo Pardaens.
Als we Ultraned rustig nakijken en analyseren beseffen we dat nog ontzettend veel mogelijk is. Ook uit de reeks van atleten die nog maar één of twee wedstrijden gelopen hebben.

Vergeten we niet dat kortere afstanden doorgaans meer deelnemers tellen.
Al is Stein een bijna verbazende uitzondering met meer dan 200 atleten gedurende zes uren, de marathon van Visé liet met zijn ruim 600 atleten voelen dat er nog veel te wachten staat.
De Nacht van Vlaanderen die dit jaar zowaar wereldkampioenschap 100 km is, houdt bovendien nog zijn marathon achter de hand voor de stand van de cup. Ik kijk met ongeduld uit naar wat komen gaat !

Jos Cleemput
19.05.2002
jozef.cleemput@yucom.be