Inschrijflimiet van 250 ultralopers voor De Zestig van Texel 2003

De grote animo voor de 6e editie van deze tweejaarlijkse wedstrijd – tot de MKZ-crisis een stok tussen de hardloopbenen stak – heeft de organisatie doen besluiten de deelname voor de 7e editie op 21/4/2003 te beperken tot 600 starters in totaal.

De grote animo voor de 6e editie van 16 april 2001 van de tweejaarlijkse wedstrijd De Zestig van Texel – er hadden zich toen al 575 deelnemers ingeschreven tot de MKZ-crisis een stok tussen de hardloopbenen stak – heeft de organisatie van AV Texel uit voorzorg doen besluiten de deelname voor de 7e editie op 21 april 2003 te beperken tot ongeveer 600 starters in totaal. De inschrijving sluit zaterdag 15 maart 2003 (5 weken voor de wedstrijddag) of eerder, als een looponderdeel al ‘volgeboekt’ is. Daarbij worden de volgende aantals-limieten gehanteerd.

120 km 35 inschrijvingen

60 km 230 inschrijvingen (GEEN na-inschrijving op de dag zelf meer!)

4 x 15 km estafette 70 teams

28 km 1e helft prestatieloop 60 inschrijvingen

32 km 2e helft prestatieloop 25 inschrijvingen

Oplettende lezers zullen merken dat de optelsom van deze onderdelen op een totaal van 630 uitkomt. Maar rekening houdend met een afzegpercentage van 5% (vanwege blessures of andere vervelende omstandigheden) gaan er dan in totaal ongeveer 600 lopers (m/v) van start – op enigerlei punt langs de route. Inschrijvingen na 15 maart worden alleen nog geaccepteerd als de aantalslimiet op het betreffende looponderdeel nog niet bereikt is.

Achtergronden

De hoofdredenen voor de limitatie zijn de natuurlijke grenzen van de opvangcapaciteit van zowel de startlocatie, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (Kon. NIOZ) oost van de veerhaven, alsmede de finishlocatie, de Sporthal Ons Genoegen aan de zuidrand van Den Burg.

Voor de estafette is ook het aantal grote bussen, dat op het eiland beschikbaar is, een bijkomende beperking. Datzelfde geldt ook voor het aantal kleine personenbusjes dat op Texel ingehuurd kan worden voor het vervoer van de 32 km lopers naar hun start, plus daarna het pendelen met gefinishte 28 km lopers naar de Sporthal.

En voor de 120 km is het aantal (overwegend Texelse) fietsers limiterend. Deze fietsers gidsen en verzorgen de lopers van de 120 km in de eerste ronde tegen de klok, en de koplopers krijgen ook in de tweede ronde met de klok een fietser mee, temeer omdat dan de kramen van de 60 km nog niet open zijn.

Toelatingsbeleid 120 km

De 120 km blijft een ‘elitair’ onderdeel: weliswaar wordt van alle oud-finishers op die 120 km een (tijdige) inschrijving geaccepteerd maar bij alle nieuwe inschrijvers wordt voor 2003 strikt de hand gehouden aan de regel dat ze (m/v) een 100 km wedstrijd binnen de 9.30 afgelegd hebben in de afgelopen 5 jaar (1998-2002). Dus wie echt volgend jaar Pasen eindelijk eens aan dat befaamde ‘dubbele rondje Texel’ mee wil doen, zal in Winschoten of Stein (of elders) de ‘Texel-limiet’ moeten lopen als zo’n 100 km tijd binnen de 9.30 nog niet op zijn of haar prestatielijst staat. Dertig startplaatsen worden gereserveerd voor deze twee categoriën samen – oud-finishers plus nieuwe inschrijvers die voldoen aan de toelatingeis – en vijf startplaatsen houdt de organisatie beschikbaar voor snelle ‘kanonnen’ (mannen onder de 8 en vrouwen onder de 9 uur op de 100 km) die zich soms op de valreep van de sluitingsdatum pas aanmelden. Ondergetekende is binnen de organisatie weer de verantwoordelijke persoon voor het toelatingsbeleid.

Starttijden en route

De startplaatsen en de starttijden zijn de zelfde als bij die van de (uitgestelde) 6e editie van 21 oktober 2001, dus de 120 km start om 04.35 op de wielerbaan in Den Burg. Ook de wat minder snelle lopers keren zodoende bij het NIOZ voordat de 60 km lopers daar om 10.35 van start gaan. Vanwege de late Pasen lopen de 120 km lopers maar ongeveer een uur in het donker. Wel is het op de ochtend van Tweede Paasdag 2003 weer een langdurig hoogwater, van circa 8:00 tot 13:30. De officiële limiet van de 120 km is 12 1/2 uur, want om 17.05 wordt, na aankomst van de bezemwagen, de finishregistratie (grotendeels) afgebouwd en start de prijsuitreiking in de sporthal. In de praktijk wordt ook de finishtijd van latere binnenkomers, die ondanks passage van de bezemwagen op eigen risico de laatste loodjes willen volbrengen, nog zo goed mogelijk opgenomen en krijgen eenzame 120 km lopers zo mogelijk ondersteuning van de organisatie.

De route zelf is nu al sinds de 4e editie van 1997 onveranderd. Wel waren op 21 oktober 2001 de eerste twee van de drie wisselpunten voor de estafette naar voren geschoven in verband met betere bereikbaarheid en parkeermogelijkheden. Die wijzigingen zijn goed bevallen dus ook voor 21 april 2003 worden de echte etappes van de estafette: 14.5 km (deels onverhard, inclusief strand) – 13.4 km (merendeels onverhard, inclusief strand) – 16.8 km (geheel verhard) – 15.3 km (geheel verhard).

Oud-deelnemers krijgen pamflet

Het bekende A4-pamflet (voor 2003 in blauw, die kleur hadden we nog niet gehad) plus inschrijfformulier wordt in september naar alle oud-deelnemers met bekend adres gestuurd. Bent u recent verhuisd, dan kan een berichtje naar Piet Bakelaar (pjbakelaar@tref.nl), of via de website van AV Texel waar een electronisch aanvraagformulier beschikbaar is, dus geen kwaad. Als u niet op de ontvangst van pamflet en inschrijfformulier kunt/wilt wachten, zijn de nieuwe formulieren ook al binnen te halen via de website van AV Texel: http://www.avtexel.net
Via de menuknop De Zestig belandt u dan oa bij de mogelijkheid om het betreffende formulier als Word file op te halen. Op het formulier worden ook de inschrijfbedragen en het bankrekeningnummer vermeld. Het ingevulde (en ondertekende) formulier dient u dan gewoon te posten naar Secr. De Zestig van Texel (Piet Bakelaar), Noordwester 53, 1791 HE Den Burg.

Groeten van Texel, Martien Baars, baars-kliphuis@hetnet.nl (0031-)(0)222-317716

PS Momenteel ben ik als ‘expeditieleider’ druk aan het regelen voor een NIOZ vaartocht die komende vrijdag 16/8 t/m dinsdag 27/8 op de Noordzee plaatsvindt, dus wacht svp 2 weken met telefoontjes en emails over bv de 120 km 😉