Categorieën
Geen categorie

Lopend de corona tijd uit

Langzaam aan wordt er in binnen en buitenland weer meer georganiseerd.

Pas vanaf 1 september zijn er in Nederland weer officiële wedstrijden mogelijk, ervan uitgaande dat er geen nieuwe golf van corona patiënten komt. Wel is trainen met groepen van atletiekverenigingen mogelijk en wordt door deze en gene alle creativiteit gebruikt om toch wat te kunnen organiseren voor de loopgemeenschap. Daaronder een hele reeks aan virtuele uitdagingen die ervoor zorgt dat lopers gemotiveerd aan het trainen blijven. Een loop van wat andere orde is het 3-tal ultra trainingen die door Mark van Hoorn, Erik Kuijer en Ed van Beek wordt georganiseerd. Op 28 juni is er een 50 mijl en op 19 juli een 100 km. Solo gelopen. Zie hiervoor het stukje wat eerder op Ultraned stond: https://ultraned.org/?p=10938 De Duitse 100 marathonclub telt gelopen marathons-ultralopen weer omdat in Duitsland de wedstrijden weer op gang aan het komen zijn. De mogelijkheden verschillen in Duitsland per deelstaat. Ben Mol organiseert een reeks marathons bij Almere, zie voor de data de kalender van Ultraned. Hij organiseert zijn marathons corona proof. Maximaal 8 deelnemers, die om de minuut starten. Daarbij start de snelste deelnemer eerst. Iedereen zorgt voor zijn eigen eten-drinken en direct na afloop gaat iedereen naar huis, dus geen gezellige nazit. Ook Willem Mütze is aan het puzzelen hoe hij de Boxmeerdaagse (31 juli-2 augustus) kan organiseren met alle beperkingen die er zijn. Bijvoorbeeld een tijdritstart met de snelste eerst en geen gezellige barbecue met trappist na afloop. Heb je belangstelling neem dan contact met hem op, voor contactinformatie zie de kalender. In het weekend van 11-12 juli is de social run over het Petranpad. De route van 111 km kan je in 1 dag lopen of in 2 dagen van ruim 55 km.

In België is het voor kleine organisaties makkelijker, omdat evenementen tot 50 deelnemers toegestaan zijn mits er aan een reeks voorwaarden wordt voldaan. Dat betekent dat de loopjes van Paul van Hiel-Run my Marathon/ultra weer gelopen kunnen worden. Op 20-21 juni is er een marathonweekend. Op 27 juni is er een marathon, waarbij er gekozen kan worden om er een 6 uur van te maken. De zomereditie van de 4 seizoenen marathon van Zétrud-Lumay is op 4 en 5 juli. Op 5 juli is er nu nog plaats.  Allemaal kleinschalige lopen waarbij iedereen voor z’n eigen eten-drinken zorgt. Op 12 juli organiseren Veerle Beernaert en Juan Vandeweghe Kjir ne ki were, waarbij de 25 deelnemers om 7.00 uur vanaf een nader te bepalen startplaats 12 uur de tijd krijgen om in rechte lijn zo ver mogelijk van de startplek te komen. De uitdaging is wel dat iedereen om 19.00 uur weer terug is op de startplek. De deelnemers krijgen een tracker mee. Bij de eerste editie was het leuk om te zien hoe iedereen z’n eigen weg koos. Op 30 augustus is de Klavertje Vier marathon en ultraloop. Een kleinschalig evenement georganiseerd door Gerry Vermeylen en zijn team. Dat is de eerste wedstrijd in de M&U cup na een reeks geannuleerde lopen. De lange trail over het permanente parcours van de UTDS wordt op 15 augustus, maar deze trail is al volgeboekt. Gezien de trail over een permanent parcours gaat kan iedereen deze route of een deel daarvan op elk gewenst moment lopen.

In verschillende landen buiten België en Nederland gaan steeds meer kleinschalige wedstrijden door. Nu vanaf 15 juni de grenzen weer open zijn is dat mogelijk een alternatief. Voorzichtigheid is daarbij natuurlijk altijd geboden! Maar de onderzoeken die er liggen geven aan dat de kans op besmetting bij sporten in de buitenlucht relatief klein is.

De meeste wedstrijden zoals vermeld in de kalender van Ultraned gaan niet door. Vanwege technische redenen lukt het niet om bij die wedstrijden te vermelden dat de betreffende wedstrijd niet doorgaat. Een paar kleinschalige loopjes waaronder die hierboven beschreven gaan dus wel door. Gezien de kleinschaligheid zijn die waarschijnlijk snel volgeboekt. Wacht dus niet te lang.

Het is te hopen dat de wedstrijdkalender vanaf 1 september weer vorm gaat krijgen. Mogelijk wordt in Deventer het Ultrafestival met o.a. een 6, 12 en 24 uur georganiseerd in het weekend van 12-13 september. Waarbij de 24 uur het Nationaal Kampioenschap van Nederland is. Dat zou een mooie herstart zijn.

Henri Thunnissen