Verslag Mergellandmarathon 2002

Van Jogger Jo Schoonbroodt ontvingen wij zijn verhaal van de erg zware editie van de Mergellandmarathon van 2002.

Mergelland Marathon, Meerssen 8 september 2002

De start van beide afstanden (42k en 25k) vindt gelijktijdig plaats en het is zaak om goed op te letten wie welke afstand loopt om niet in een snelle 25k groep verzeild te raken. Bij de start de kop van de 25k wedstrijd laten lopen en gezien dat de uiteindelijke winnaar van marathon Vico Mingers wel voorin mee gaat. Zelf zit ik bij Wilbert Thimister en privehaas Patrick Heubel die 25k meedraait. De afspraak is om een schema van 4 minuten per km aan te houden, dus elke 5 km in 0:20:00. In de praktijk gaat het iets sneller 0:18:15 dus tijd om een tandje langzamer te lopen.

Op de eerste heuvel de Biezenberg komt Gerard van Rijn bij ons die op een sneller schema loopt. Wilbert laat ik lopen als we langs Waterval richting Ulestraten weer omhoog gaan (10km in 0:37:29). Vanaf Schimmert (15km in 0:57:24) gaat het omlaag richting Valkenburg en kom ik weer bij Wilbert, we lopen nu op plaats 3 en 4 in de Marathon. Gezamenlijk met haas Patrick en Wilbert zijn broer op de fiets gaat het langs het Ravensbos (20km in 1:16:58) richting Houthem. Halverwege de marathon zitten we op 1:22 uur en gloort er een mooie tijd en plaats. Als we richting Meerssen lopen begint Wilbert wisselend langzaam te lopen en klaagt over zijn suikeropname. Ik wil nog niet alleen verder en blijf bij Wilbert. Zelf voel ik door de tempo wisselingen een kleine kramp in mijn linker kuit. Als de concentratie even weg is en mijn voet wat ongelukkig neer komt wordt de kramp erger. Op de ongelijke kinderkopjes op de Markt (25km in 1:38:13) van Meerssen schiet de kramp weer in mijn kuit als privehaas Patrick zijn werk erop heeft zitten.

Nu moet de keuze gemaakt worden of ik doorga voor de laatste ronden van 17km. Ik weet al dat het 17km afzien wordt en het wordt nog erger als Wilbert ook nog uit de wedstrijd stapt. Ik besluit om alleen door te gaan in een tempo van wel tien tandjes lager. Waar ik tot nu toe net onder de 4 minuten per km liep moet het nu in meer dan 5 minuten. Oda bezorgt me zouttabletten om de kramp te bestrijden en Marga en Paul Wouters uit Beek fietsen met me mee tijdens mijn martelaren tocht. Dit deden ze ook in de tropische versie van 1999 waar ik ook door kramp geveld werd, toeval? Lou Maas is me inmiddels voorbij gelopen en op een 4e stek sukkel ik door het Limburgse heuvelland (30km in 2:02:50). Het verval in tijd is nu natuurlijk kolossaal en ik heb geen hoop dat het ook nog maar een stap harder kan ondanks alle verzorging en opbeurende woorden van Marga en Paul.

Op de weg naar Schimmert gaat Marga aan de appels en dat lijkt me zo lekker smaken na alle sportdrank en water dat ik besluit om ook eens in de appel te bijten (35km in 2:28:40). Ik loop er niet slechter door maar ook geen stap beter. Ook de suikerklontjes die Marga ergens bij een huis afhaalt baten niet echt. Het verbaast me dat ik nog steeds 4e in de wedstrijd ben ondanks het grote verval. Op de weg naar Meerssen komen me de eerste achtervolger voorbij (Wim Elshout – Jo Haan). Elke versnelling die ik probeer moet ik bekomen met een KRAMP aanval om vervolgens helemaal stil te vallen (40km in 2:56:00).

In de afdaling van de steile Raarberg komt Arco Cooiman aanzetten en ondanks mijn belachelijke pogingen om met kleine pasjes snel te lopen wordt ik op 100m voor de streep gepasseerd. Heel voorzicht loop ik de laatste meters op de Markt naar de meet en finish in deze veldslag in 3:06:40 als 7e loper. Gelijk als ik over de streep kom wordt het me zwart voor de ogen en krijg ik last van oorsuizing. De Limburgse vlaai laat ik even staan en met enkele glazen cola en wat hartige hapjes probeer ik weer boven Jan te komen. Dat het voor iedereen heel zwaar was getuigt het grote aantal uitvallers (50%). Jean Hendriks komt even later als 9e binnen. Hiermee heeft het DSM Running Team als enige loopgroep 2 man bij de eerste 10. Paul en Marga ben ik eeuwig dankbaar voor hun begeleiding en verzorging, zonder hun was het uiterst moeilijk geweest om het lichaam zover te krijgen.!

{b}Jogger Jo{eb}

http://run.to/jogger