La Trans Gaule: de laatste 200 km voor Guus Smit en Ria Buiten

Met nog drie etappes te gaan lijkt het er op dat zaterdag Guus als 5e man (van 18 nog in de strijd) en Ria als 1e vrouw (van 4) finisht in Narbonne-Plage

Vandaag 12/9 vindt de twee-nalaatste etappe van de Trans Gaule plaats: de 16e van Cassagnes-Begonhès naar St Sernin sur Rance, van 55 km. Op vrijdag dan weer een wat langere van 73 km gevolgd door de slotetappe van 70 km naar Narbonne-Plage op zaterdag 14/9.

Van het oorspronkelijke startveld van 22 mannen, waaronder de wheeler Bernard Grojean, en 4 vrouwen zijn er nog 19 mannen en alle 4 vrouwen in de strijd. Het algemeen klassement wordt fier aangevoerd door de Duitser Rainer Koch (pas 21 jaar jong!), op afstand gevolgd door drie Franse lopers: JC Le Gargasson op een kleine 7 uur, Serge Girard op 8 uur, en Luc Dumont op 9,5 uur van de ranglijst-aanvoerder.

Onze Guus lag na de eerste week nog 11e in het algemeen klassement maar begon toen steeds beter te draaien. Vooral vorige weekend sloeg hij zijn slag met een 3e plek op vrijdag, een 4e plek op zaterdag en wederom een 3e plek in de etappe van zondag! Daarmee steeg hij naar de 6e plaats in het algemeen klassement, en die lijkt hem niet meer te ontgaan. Waarschijnlijk heeft hij nog goede mogelijkheden om nr 5 in het klassement, de wheeler Grojean, voorbij te streven. De eerste week streed Bernard Grojean steeds met Rainer Koch om de dagzeges maar toen maakte hij een lelijke val en bleek zijn frame onherstelbaar gescheurd. Zijjn reserve (of opgelapte?) rolstoel is blijkbaar veel minder snel want Bernard komt niet meer bij de eerste drie dagbesten voor en verliest momenteel elke dag ook ruim een half uur op Guus. Na de etappe van 11/9 zit er nog maar een gat van 1 uur 25 minuten tussen beiden in het klassement.

Ria Buiten begon met een langzame eerste etappe vanwege ziekte, maar finishte daarna steeds als 1e vrouw, voor de Amerikaanse Stephanie Ehret en de Francaises Annick Le Moignic en Marianne Blangy. Haar voorsprong in het algemeen klassement breidt zich nog steeds uit en bedraagt nu al bijna 20 uur op de Amerikaanse. Eergisteren in een etappe van 71 km, verdwaalde Ria en liep zo’n 12 km extra, maar dat kan de besten overkomen ;-).

Zie voor de verslagen van elke etappe, verlucht met lopersportretten en andere achtergrond informatie, de website van de Trans Gaule:

http://www.yanoo.net/index.php4

Ook kan men via de organisatie emails verzenden naar de deelnemers, via de website of via het adres:

Webmaster@yanoo.net

En allen die zaterdag het nogal warm kunnen vinden in Winschoten, denk aan Ria en Guus die waarschijnlijk nog veel warmere laatste kilometers moeten verduren!

Martien Baars