Categorieën
nationale selectie

Ultraloop Kampioenschappen 2021 en 2023

In 2020 werden het WK 100 km, het EK 24 uur en WK 50 km afgelast. In 2021 zullen er 3 tot 4 kampioenschappen worden georganiseerd, waarbij van 2 kampioenschappen een locatie en datum bekend zijn. Dat alles onder het voorbehoud dat de ontwikkelingen rond het Corona virus gunstig zijn. Voor 2023 is de locatie en datum van het WK 24 uur bekend.

WK 24 uur 22-23 mei 2021 Timisoara (Roemenië)

Het WK 24 uur wordt op 22-23 mei georganiseerd in het Roemeense Timisoara. Hier werd in 2018 een geslaagd EK 24 uur georganiseerd.  

De Nederlandse kwalificatie-eis is: Mannen >210 km en vrouwen >190 km.  De prestatie moet worden geleverd in de periode 2019-2020, bij voorkeur in een wedstrijd met IAU label. De kwalificatie-periode loopt tot en met 22 december 2020.

Er is bij uitzondering 1 aanwijsplek beschikbaar voor de mannen en 1 voor de vrouwen. Die aanwijsplek is op basis van een goede prestatie in een lange wedstrijd of een goede prestatie op de 24 uur die buiten de kwalificatie periode van 2019-2020 valt.

WK 50 km 31 oktober 2021 Taipei (Taiwan)

Het WK 50 km wordt op zaterdag 31 oktober 2021 gelopen in Taipei, de hoofdstad van Taiwan. De wedstrijd wordt gelopen op een relatief vlak parcours in een park langs een rivier. Het is een parcours van 10 km met weinig schaduw.   

De Nederlandse kwalificatie-eis is een tijd van <3.20 bij de mannen en  <3.50 uur bij de vrouwen. De betere marathon lopers- en loopsters kunnen voor deelname aan het WK 50 km in aanmerking  komen. De kwalificatie-eis is voor de marathon is een tijd van <2.35.00 bij de mannen en <2.57.30 uur bij de vrouwen. De prestatie moet worden geleverd in de periode 2019-2021. De kwalificatie-periode loopt tot en met 31 juni 2021.

WK trail 2021, datum en locatie op 8 november bekend

Het WK trail krijgt vanaf 2021 een nieuwe opzet waarbij de kampioenschappen van de WMRA (berglopen) en IAU-ITRA (trail) gecombineerd gaan worden.  Het wordt een 2-jaarlijks WK met keuze in afstanden. Een korte bergloop van ca. 12 km, een Vertical Kilometer, een korte trail van ca. 40 km en een lange trail van ca. 80 km. De datum wordt of voor 15 juni of na 15 september. Gezien de onzekerheid over de ontwikkeling van het Corona virus zal het eerder het laatste worden. Op 8 november wordt de datum en locatie van het WK trail bekend gemaakt. 

EK 100 km 2021

Mogelijk komt er in 2021 een EK 100 km. Er is nog geen locatie en datum bekend.

De NL kwalificatie-eis is een tijd van <8.00 bij de mannen en  <9.00 uur bij de vrouwen.  De prestatie moet in de jaren 2019-2021 zijn gehaald bij voorkeur in een wedstrijd met IAU-label. De kwalificatie-periode loopt tot en met 4 maanden voor de wedstrijddatum.

Er is bij uitzondering 1 aanwijsplek beschikbaar voor de mannen en 1 voor de vrouwen. Die aanwijsplek is op basis van een goede prestatie in een andere wedstrijd of een goede prestatie op de 100 km die buiten de kwalificatie periode van 2019-2021 valt.

WK 24 uur 2 december 2023 Taipei, Taiwan

In 2006 werd in Taiwan al eens een WK 24 uur georganiseerd. Jaarlijks wordt in Taipei een sterk bezette 24 uur gelopen.

De kwalificatie-periode loopt tot en met 5 maanden voor de wedstrijddatum.

Diversen

Atletiekunie

Ultraplatform doet voor de Atletiekunie de selectie en begeleiding van de lopers/loopsters. De inzet van de selectie is dat teams en lopers/loopsters bij de beste helft van het deelnemersveld kunnen finishen. De Atletiekunie zorgt voor kleding die de lopers/loopsters dragen bij het kampioenschap waar zij voor Nederland uitkomen. Om mee te kunnen doen aan een EK/WK moeten lopers/loopsters een geldige wedstrijdlicentie van de Atletiekunie hebben. Voor de trail is er de afgelopen WK’s een uitzondering gemaakt.

Traject naar een EK/WK

Als lopers/loopsters voor een EK/WK geselecteerd zijn, maken ze afspraken met hun coördinator over hoe hun traject richting een kampioenschap eruit ziet. Daarbij valt te denken aan zaken als vormbehoud en wedstrijdplanning. Geacht wordt dat lopers/loopsters zich aan de gemaakte afspraken houden.

Financiën

Lopers/loopsters die worden uitgezonden naar kampioenschappen hebben een eigen financiële bijdrage. Die bijdrage verschilt per kampioenschap.

Begeleiding

Binnen de mogelijkheden die Ultraplatform heeft zal er begeleiding meegaan om de lopers/loopsters te ondersteunen.  

Contact

Lennart Berkman lpberkman(at)gmail.com, Henri Thunnissen thun007(at)home.nl