Categorieën
nieuws

Gerben Oevermans loopt FKT op Pieterpad

Gerben Oevermans liep een FKT op het Pieterpad met zijn tijd van 88 uur, 45 minuten en 56 seconden.

Gerben Oevermans is op dinsdag 22 september om 8.45 uur ‘s ochtends op pad gegaan om de beste tijd op het Pieterpad te verbeteren. Het Pieterpad is het bekendste lange afstandswandelpad van Nederland met een lengte van 498 km. Gerben is in Pieterburen gestart en loopt naar het zuiden waar hij op de Sint Pietersberg bij Maastricht zal finishen. Onderweg komt hij 3 pontjes tegen. Na 296 km de pont over de Rijn en na 344 en 385 km 2 pontjes over de Maas. Het Pieterpad bevat relatief veel onverharde paden. Het lopen van een snelste tijd, in het Engels FKT, op een bekende wandelroute is een wereldwijde trend. Er is zelfs een website, waarop alle FKT’s zijn te vinden: https://fastestknowntime.com/route/pieterpad-netherlands?fbclid=IwAR3WgEntYOw41HQsa70Lzwx7duyccxKvW66f5bITySjbWT03YNpnT58OCFE

Er zijn al veel prestaties op het Pieterpad geleverd, maar dan was de inzet om het pad in 7, 6 of 5 dagen te lopen en werd er niet ingezet op een zo snel mogelijke tijd. Wouter Huitzing deed dat in 2019 wel. Wouter kwam tot een tijd van 98 uur, 16 minuten en 10 seconden. Zijn doel om binnen de 4 dagen te finishen haalde hij niet. Mogelijk vanwege een wat snelle start. In de eerste 24 uur liep Wouter een afstand van 190 km, na 48 uur had hij 291 km, na 72 uur 387 km en na 96 uur 487 km. Wouter startte in Pieterburen net als Gerben. Hij stak de Rijn met een kajak over omdat op dat moment het pontje niet voer.

Wouter Huitzing heeft de lat heel hoog gelegd. De beste tactiek lijkt een wat rustiger start om dan op de 3e of 4e dag onder de tijd van Wouter te duiken. Gerben is te volgen middels een tracker https://gerben.underway.nl/?fbclid=IwAR3bZdxDnJBv4pikY3f9U1lXDHVl8Dtrph3G0UqwNx0z4JQAYIs4i0xsC7w Gerben is rustiger van start gegaan dan Wouter. Na 36 uur heeft hij ruim 228 km afgelegd. Gerben heeft net als Wouter in 2019 een begeleidingsteam. Sameena van der Mijden en Stan Bekker helpen hem daar waar het nodig is. Gerben loopt voor het goede doel, een project met kinderen in Tanzania. Zie: https://supp.to/gerben-fkt-pieterpad-498km

Gerben na zijn overtocht bij de pont bij Grubbenvorst op 385 km. Foto van FB.

Update 1:

Gerben loopt goed door. Na zijn tweede overtocht met pont bij Afferden op 344 km nam hij een slaappauze van 3 uur. Op dat moment lag hij iets voor op het schema van Wouter Huitzing. Na 72 uur was hij op ongeveer 400 km en liep daarmee zo’n 12 km voor op Wouter. Die had voor die tijd nog een extra slaapstop gemaakt. Nu op vrijdagmiddag om 12.45 uur na in totaal 76 uur looptijd is Gerben bij Roermond op 422 km. Daarmee zit het tempo er goed in bij hem. Hij heeft nog 20 uur over om de tocht in 4 dagen oftewel 96 uur te lopen. En daarboven nog een marge van ruim 2 uur op de FKT van Wouter. Er zijn nog 76 km te gaan. Het lijkt te gaan lukken. Hoewel de kilometers in Zuid-Limburg de lastigste van de route zijn en de laatste loodjes natuurlijk het zwaarst wegen. Hij is vrijdagochtend in de ochtendshow van NPO1 geweest en stond op de voorpagina van de Telegraaf. Er is dus veel aandacht voor de mooie prestatie die hij levert. Mensen die een stukje met hem mee willen lopen zijn welkom.

Update 2:

Gerben Oevermans is binnen. Hij finishte zaterdagmorgen om 1.30 uur. Met een start op dinsdagmorgen om 8.45 uur levert dat een eindtijd op van 88.45.56 uur. Een dikke verbetering van het FKT. Een zeer knappe prestatie van Gerben, zeker omdat het Pieterpad met het vele onverhard geen snelle route is om te lopen. Vooral op die vierde dag liep Gerben erg sterk. Waar de prestatie van Wouter al bijzonder was blijft Gerben daar nog eens ruim 9 uur onder. Gerben haalde ook ruim het bedrag van 25.000 euro voor het goede doel waarvoor hij liep. Donaties zijn nog welkom.

Volgens eigen opgave van Gerben had hij na dag 1 een afstand van 149 km, na dag 2 290 km en na dag 3 ongeveer 395 km. Zijn afstand op de 3e dag lag wat lager vanwege een wat langere slaapstop van ruim 3 uur. Gerben heeft in totaliteit relatief weinig geslapen, een voordeel bij dit soort afstanden.

Henri Thunnissen