De Nederlandse ultrakalender 2003

Een record aantal van 23 ultralopen komend jaar in Nederland: met als onbetwiste klapper het WC/EC/NK 24 uur 11 oktober in Uden!

Stuur dit lange artikel meteen maar naar de printer dan heeft u het op een overzichtelijker rijtje. Want voor het jaar 2003 staan maar liefst 23 lopen op de Nederlandse ultrakalender! Cranendonck 12 uur in juli of augustus mag dan van de kalender verdwenen zijn (wegens te grote drukte en komende verhuizing van Ton Smeets), toch zijn er in die maanden nu liefst twee lange lopen die door Mik Borsten worden georganiseerd. Het laatste nieuws is dat Deventer 72 uur nog niet in 2003 gehouden kan worden, want de nieuwe accommodatie van AV Daventria is pas eind 2003 klaar. De loop komt echter zeker in 2004 en voorzitter Ed van Beek heeft al data geprikt. Ander goed nieuws komt uit Den Haag: Wim-Bart Knol bevestigde dat de organisatie van de JKM 2004 gestart is (meer details komen later). En van Malcolm Campbell (IAU) begreep ik laatst in Winschoten dat in principe besloten is om voor 2004 zowel het WC 24 hrs aan Apeldoorn als het WC 100 km aan Winschoten toe te kennen. Dat maakt dat we nu al naar de volgende pracht-evenementen in het schrikkeljaar 2004 kunnen uitkijken:

zaterdag 10 april 2004 Jan Knippenberg Memorial

vrijdag 21 mei 2004 Apeldoorn 24 uur, WC + NK

donderdag 24 juni 2004 International Solo Run 72 hours Deventer

zaterdag 11 sept 2004 RUN ’04 Winschoten 100 km, WC + NK

Maar eerst weer terug naar 2003. Hieronder een ronde langs alle lopen, waarbij ik vanwege de menselijke waardering ook steeds één van de organisatoren noem (maar daarmee wil ik de andere personen binnen de organisaties natuurlijk niet expres te kort doen). Achter dit artikel volgt dan de lijst met de beknopte gegevens van elke loop.

De kalender begint met de Fat Ass Fifty Soerendonk. Ondanks het feit dat Ton Smeets verhuis-plannen heeft (naar de omgeving van de Open Universiteit, Heerlen), wil hij deze loop graag blijven organiseren. Dus dat kan weer een gezellige nieuwjaarsreceptie worden.

Ger Wijenberg zit op die eerste zondag van het nieuwe jaar nog met zijn Nadja op trainingsstage in Kenia, dus de Fat Ass Fifty in Schinnen (een hele zware) staat pas 6 weken later op de kalender: zondag 16 februari. En ook nu zal de opbrengst weer voor een goed doel in Kenia worden aangewend.

De Internationale Zes Uurs Ultraloop Stein is vanwege een late Pasen en dus een laat carnaval een week later dan gebruikelijk: nu op zondag 9 maart. De wervende kracht van Han Frenken kennende, zal het ongetwijfeld weer de sterkst bezette 6 uurs wedstrijd van Nederland worden.

De Binnenmaas-non-stop werd vorig jaar opengesteld voor ultralopers. Ger de Man hoopt dat er in 2003 beduidend meer dan de 13 ultradeelnemers van 2002 aan deze landschapsloop (ronde van 22 km) gaan meedoen. De organiserende Stichting Hoeksche Waard Runners heeft als doel ‘om door het organiseren van sportieve activiteiten geld in te zamelen voor de zieke en gehandicapte medemens’.

Ook de Zes Uur Ultraloop DTS in Wijdewormer was voor ultralopers in 2002 een nieuweling. Rob Steyger meldt dat 2003 nog wordt gebruikt om de ervaring verder op te bouwen, en dan is het plan om voor 2004 de wedstrijd-status aan te vragen via AV Zaanland.

Afgelopen jaar een vroege Pasen met de Jan Knippenberg Memorial, dus dit jaar, met een late Pasen, is het de beurt aan De Zestig van Texel. Daarvan zal u regelmatig hier op UN door ondergetekende van de laatste nieuwtjes op de hoogte worden gehouden. Maar Piet Bakelaar vindt het al heel relaxt dat we deelnemerslimieten ingesteld hebben. Met als bijkomend gevolg dat er momenteel elke dag al aanmeldingen in zijn brievenbus ploffen zodat hij de inschrijvingen mooi gespreid over 5 maanden tijd (tot 15/3) kan verwerken 😉

De ValkenbergRun in Breda op moederdag zit dit jaar wat verder van Apeldoorn en Kluisbergen af, dus Els Huijsmans hoopt dat de deelname weer de stijgende lijn sinds 1999 opgaat. Temeer omdat het een sponsorloop is, waarbij de organiserende Runners for Life (onder auspiciën van avVN) elk jaar een nieuw goed doel kiezen.

De Eemmeerloop is Nederlands oudste, nog bestaande landschapsloop (na het verdwijnen van het 100 km parcours vanuit Winschoten, en de Schipholloop rond de Haarlemmermeer). Het enthousiasme van JanWillem Nieboer heeft al veel ultralopers naar Bunschoten gelokt. Maar die lopen niet eenzaam en alleen want het zijn de meer dan 100 estafetteteams die op het 50 km lange parcours rond het Eemmeer sfeerbepalend zijn. Een ludiek detail van deze route: als u het treft dat u voor 1 of 2 open bruggen moet wachten, wordt dat later in uw eindtijd gecorrigeerd!

Late Pasen betekent ook late Hemelvaart: en dus valt de dag erna voor de start van Apeldoorn 24 uur pas op 30 mei. Zonder NK, dat aan Uden is toegewezen, volgens John Baks wel een beetje kaal maar toch een prima gelegenheid voor lopers om zich nog te kwalificeren voor de nationale ploeg voor het WC/EC later dit jaar in Uden. En meedoen in Apeldoorn betekent natuurlijk ook kans blijven maken op de lucratieve Croon Dutch Ultra Cup (Apeldoorn + Winschoten). Zie Luigi Simbula afgelopen seizoen: met een uitstekend 24 uurs debuut met 236.667 km in Apeldoorn legde hij de basis om in Winschoten met 7.56.04 nipt voldoende voorsprong op Karl Graf (239.374 km + 8.05.26) over te houden om in dat klassement op de 1e plaats te eindigen. Nog nooit was er zo’n klein verschil in punten tussen nr 1 en nr 2 (1469 om 1460). En Luigi trad daarmee in de voetsporen van Ron Teunisse, 1997, en Wim Epskamp, 1998 (de andere jaren kenden een buitenlandse winnaar).

De Friese Elfsteden Ultramarathon start weer op de vrijdag (13 juni) voorafgaande aan de start van de Elfstedenestafette op zaterdag. Het is nu een heuse KNAU wedstrijd, die ongetwijfeld weer de nodige landelijke publiciteit zal trekken. Jan Kooistra van SV Friesland meldde dat in ieder geval al weer de nodige ultralopers belangstelling hebben getoond. Waarschijnlijk wordt het systeem van 2 starts gehandhaafd: om 15.00 start de prestatieloop en om 19.00 start dan de wedstrijd.

De 12uursestafette in Den Haag gebruikte in 2002 voor het eerst de ChampionChip en gaat op alle fronten met zijn tijd mee. Haag Atletiek heeft waarschijnlijk de mooiste website onder de Nederlandse atletiekverenigingen en op die site is er een aparte, vaste menuknop voor de 12 & 6 uur. Compleet met foto’s van het parcours, en tekst in Nederlands, Engels of zelfs Frans! Als ultraloper kunt u in Den Haag ook in levende lijve uw Engels ophalen, want elk jaar doen er estafetteploegen uit het Verenigd Koninkrijk mee, aldus Dick Witmont.

Nu de lange etappelopen (zoals de Spreelauf, La Trans Gaule, en volgend jaar zelfs de 64 dagen durende TransEurope Foot Race) steeds meer in de belangstelling komen staan, is het goed om nog eens te memoreren dat ook Nederland sinds 1998 een superlange ontdekkingsreis heeft: het Pieter-ROG-pad, warbij het middendeel voor Runners Oost Groningen staat. Sietze Houwen is nog steeds de centrale man van het Pieterpad en hij zal u ook in de derde week van juni van 2003 weer op alle mogelijk manieren van dienst zijn om van uw reis van het uiterste zuiden naar het uiterste noorden van Nederland een gedenkwaardige ervaring te maken.

Bij De Zes Uur van de Haarlemmermeer wordt het persoonlijk email-contact met verve door Jos de Krijger afgehandeld. Na drie edities oogt de winnaarslijst bovendien al internationaal: de sympathieke Belg Patrick Kloek verbaasde zichzelf en de Benelux ultrawereld dit jaar. En wanneer Hoofddorp ook komend jaar weer aan de Marathon en Ultra Cup meedoet, zou het best weer een Belgische winnaar daar op de Cruquiushoeve kunnen worden.

De Trans Holland Triathlon met daarin als afsluitend onderdeel een mooie ultraloop van ruim 90 km van Scheveningen naar Amersfoort, komt terug in 2003, op 5/6 juli, aldus organisator Mik Borsten. Deze zomer liepen Ria Buiten, Prisca Vis, Rob Tieleman, Rob Froonhoff en Bert ter Haar al dit onderdeel (op 7 juli, in tijden van 10.15 tot 11.55).

De finishplaats van de Monnikentocht was afgelopen jaar verlegd van Winschoten naar Bourtange, zodat deze landschapsloop nog mooier werd. En het parcours was daarmee ook verlengd van 52 naar 63 km. Volgens Richard de Vries van ROG wil de organisatie het bewust kleinschalig houden, en het blijft een trainingsloop (bv voor de RUN) dus tijden worden niet officieel opgenomen.

De Testloop Gouda is ook zo’n trainingsloop voor de RUN en heet voortaan De Vijftig van Gouda, aldus een spontane ingeving van organisator Gerrit van Rotterdam. De organisatie denkt er zelfs over om het parcours van 5 km officieel te laten opmeten. Zodat ook Gouda-resultaten in ranglijsten 50 km kunnen worden opgenomen, nu de 50 km tussenregistratie al bij een toenemend aantal zesuurs-wedstrijden gebeurd.

Voor het Rondje Voorne heb ik een groot zwak, omdat het net als Texel zo’n schitterende landschapsloop is (en wellicht temeer omdat het de enige ultra-parcoursen zijn die ik zelf ooit heb volbracht ;-). Hier noem ik niet één maar drie organisatoren: Henk Dekker, Gerrit Hijbeek en Marian van ‘t Hof. Omdat dit drietal al sinds 1996, en zeker sinds 1999 toen Hans van ‘t Hof overleden was, de gedreven kern achter het Rondje Voorne is. Voor wie daar nog nooit gelopen heeft: zet 31 augustus in de persoonlijke loopagenda (en dat geldt ook voor niet-ultralopers: er kunnen ook duo’s en estafetteteams meedoen, met vrij wisselen)

Nieuw is voor 2003 de op papier al prachtige 125 km vanuit Amersfoort naar Arnhem en dan via Apeldoorn terug naar Amersfoort. Georganiseerd door Mik Borsten, mede in het kader van zijn eigen voorbereiding op de Spartathlon. Het recept is hetzelfde als bij het ultra-onderdeel van de Trans Holland Triathlon (deelnemers dienen zelf voor begeleiding te zorgen) met 2 toevoegingen: er wordt geen inschrijfgeld gevraagd maar elke deelnemer dient wel 1 algemene verzorgingspost aan te brengen.

Komend weekend vindt het NK 100 km voor het eerst na 7 jaar plaats buiten Winschoten, in Stein zoals genoegzaam bekend is. Maar in 2003 is het NK 100 km al weer terug in Winschoten. De RUN ‘03 omvat geen internationaal kampioenschap 100 km. Liesbeth Westerhuis hoopt dat de reputatie van de RUN toch weer een sterk internationaal deelnemersveld zal trekken. Pech is wel dat het Duitse Kampioenschap 100 km nog ongelukkiger valt dan dit jaar (twee weken voor de RUN’02): op 6 sept. in Endingen, 1 week voor de RUN. Ter completering: het EK 100 km wordt al op 19 april in Moskou gehouden, en het WK 100 km vindt plaats in Tainan County, Taiwan, op 16 november.

De MS Loop van Almere heeft denk ik de mooiste website van de Nederlandse ultramarathons. Theo Hagman is bovendien verreweg de ‘rijkste’ organisator van ultralopend Nederland, al gaat de hele netto opbrengst naar het steunfonds voor het Multipele Sclerose onderzoek. Op vrijdagavond 18/10 wordt de opbrengst van de editie van 3/4 oktober jongstleden bekendgemaakt, dus kijk komend weekend, tussen het volgen van ‘Stein’ hier op UN door, ook eens op http://www.msloop.nl

De Ultraloop Amersfoort als loop ‘voor lopers door lopers’ heeft net zijn 10-jarig jubileum met een record aantal 6-uurs deelnemers gevierd. En volgens Ronald Kessenich is de loop nog lang niet ter ziele, dus op naar het volgende jubileum!

Op 9/10 mei 1998 organiseerde De Keien voor het eerst (de toen 4e editie van) het NK 24 uur. Met 29 deelnemers op een nieuw parcours van 2,5 km met daarin opgenomen de kunststofbaan van het prachtige atletiekcomplex in Uden. (Quizvraag: wie werd toen Nederlands Kampioen?) Dat NK festijn werd herhaald op 21/22 oktober 2000, maar toen was Harry Verkuijlen er bovendien in geslaagd het Europese kampioenschap naar Uden te halen. Het werd een daverende 24 uur, met 127 deelnemers. De organisatie heeft 2 jaar geleden zo’n indruk gemaakt dat de IAU de toezegging deed dat het eerste WK 24 uur bij De Keien plaats zou vinden. En zo heeft Uden op 11/12 oktober 2003 nu liefst 3 kampioenschappen tegelijk: WK en EK en NK. En kan het wel eens de grootste en sterkst-bezette 24 uur sinds de historie worden. (Die historie is qua kampioenschappen nog niet zo lang, in 1992 werd in Apeldoorn het eerste EK gehouden)

Het jaar wordt, althans qua Nederlandse ultralopen, afgesloten met de Zes Uren van Epe. Het is de enige Nederlandse ultrawedstrijd geheel op de kunststofbaan, en nog wel die van Cialfo, het thuishonk van onze Jan-Willem Dijkgraaf. De organisatie onder leiding van Marteke Witsenboer heeft toegezegd speciale aandacht aan het vervolmaken van de rondentelling te gaan geven, gezien de frustrerende ervaringen tijdens de sneeuwjachten bij de vorige editie eind 2001.

Voor al diegenen die hun prestatie in ieder geval in nationale ranglijsten opgenomen willen zien, dit zijn de parcoursen van 2003 die met de Jones Counter gemeten zijn:
(NB voor een overzicht van ALLE gemeten parcoursen in Nederland, door Maurice Winterman, 1 van de KNAU meetspecialisten, zie: http://www.dehardloopkrant.com/parcours.htm)

Stein 6 uur
Wijdewormer 6 uur
Breda 6 uur
Apeldoorn 24 uur
Den Haag 12 & 6 uur
Haarlemmermeer 6 uur (het naar 1700 m verlengde parcours wordt spoedig opgemeten)
Winschoten 100 km
Almere 24 uur (onlangs gemeten)
Amersfoort 6 uur
Uden 24 uur
(Epe 6 uur kunststofbaan)

Verreweg de meesten van deze lopen hebben (voor de lopende KNAU-periode tot 1/9/2003) weer de wedstrijdstatus aangevraagd. Ook voor de UltraNed premie voor een nieuwe Nederlandse bestprestatie (100km, 6, 12 of 24 uur) geldt dat die bij een officiële wedstrijd verricht moet zijn! (En de verrichter van de bestprestatie dient zelf in het bezit te zijn van een KNAU wedstrijdlicentie)

Hieronder dan de verkorte info per ultraloop. Van alle organisaties is de afgelopen maand per email of telefoon een bevestiging van de vermelde gegevens ontvangen. Dat betekent niet dat de afgedrukte gegevens, met name bv de email-adressen, niet aan verandering onderhevig kunnen zijn. Dus raadpleeg altijd UltraNed voor laatste updates. De afgelopen week heeft Rob van den Hoek alle nieuwe gegevens al in de Kalender van UN verwerkt. De lijst zal ook worden aangeboden aan de redacties van Runner’s World en van avVN-Nieuws, voor publicatie in hun december-nummers. En de lijst wordt doorgegeven aan Harry Arndt en Siegfried Bullig van de Deutsche Ultramarathon Vereinigung, zodat die alle Nederlandse ultralopen kunnen verwerken in de ‘Terminliste’ van hun blad Ultramarathon.

Wat betreft de Belgische ultrakalender, is het nieuwe 2003 overzicht van de Marathon & Ultra Cup momenteel nog in de maak bij Jos Cleemput, Jean-Paul Praet & Luicien Taelman. De overige Belgische ultralopen, zoals bv de trails van Les Chapeliers, La Fagna, La Transardennaise en Olne-Spa-Olne, zullen hopelijk op tijd hun gegevens aanleveren aan Ton Smeets & Vincent Schoenmaker. Die redacteuren van Marathon Plus zijn namelijk weer van plan om begin 2003 een Kalender Special van M+ uit te brengen, met daarin een zo compleet mogelijk overzicht van alle Europese ultralopen, plus een selectie van wedstrijden op andere continenten.

Kies en geniet, en train ze met voorpret!

Groeten van Texel, Martien Baars baars-kliphuis@hetnet.nl

PS Mocht ergens in Nederland een vergevorderd plan bestaan om in 2003 een ultramarathon te organiseren waarvan ‘wij van UltraNed’ nog niet op de hoogte zijn: svp info zsm opsturen!

——————————

De Nederlandse ultrakalender 2003

zondag 5 januari
Fat Ass Fifty Soerendonk (50 km, Budel)
tel. 0495-496796
www.ultraned.org/run/faf
ton.smeets@ou.nl

zondag 16 februari
Fat Ass Fifty Schinnen (50 km)
tel. 046-4350435
gerwijenberg@cs.com

zondag 9 maart
Internationale Zes Uurs Ultraloop Stein
tel. 046-4339451
www.taxifrenken.nl
ultraloop@taxifrenken.nl

zaterdag 15 maart
Binnenmaas-non-stop (63 km, Maasdam)
tel. 078-6123148
www.hwrunners.nl
gc.de.man@freeler.nl

zaterdag 29 maart
Zes Uur Ultraloop DTS (Wijdewormer)
tel. 075-6156797
r.steyger@chello.nl

maandag 21 april
De Zestig van Texel (120 & 60 km)
tel. 0222-313843
www.avtexel.net
pjbakelaar@tref.nl

zondag 11 mei
ValkenbergRun (6 uur, Breda)
tel. 076-5612194
bredarun.westbrabant.net
info@bredarun.westbrabant.net

zaterdag 24 mei
Eemmeerloop (50 km, Bunschoten)
tel. 033-2984681
www.quovadisbunschoten.nl
quovadis@workoutshop.nl

vrijdag 30 mei
24-uursloop Apeldoorn
tel. 055-5415562
j.baks@chello.nl

vrijdag 13 juni
Friese Elfsteden Ultramarathon (205 km, Leeuwarden)
tel. 0518-491363
www.svfriesland.com
info@svfriesland.com

zondag 15 – zaterdag 21 juni
Pieter-ROG-pad (500 km, Pietersberg-Pieterburen)
tel. 0598-451784
home.wanadoo.nl/runnersoostgroningen/pp.htm
runnersoostgroningen@hetnet.nl

zaterdag 21 juni
Den Haag 12 en 6 uur
tel. 070-3643471
www.haagatletiek.nl/12uursestafette
12uurs@haagatletiek.nl

zaterdag 28 juni
Zes Uur van de Haarlemmermeer (Hoofddorp)
tel. 023-5629116
www.ultraned.org/run/haarlemmermeer
jos.de.krijger@albron.nl

zondag 6 juli
Den Haag – Amersfoort (90 km)
tel. 033-4808482
(www.depressieve.nl) vervallen, nieuw: home.hetnet.nl/~joostbol
borsten@wxs.nl

zaterdag 16 augustus
Amersfoort-Arnhem-Apeldoorn- Amersfoort (125 km)
tel. 033-4808482
(www.depressieve.nl) vervallen, nieuw: home.hetnet.nl/~joostbol
borsten@wxs.nl

zaterdag 23 augustus
Monnikentocht (63 km, Ter Apel-Bourtange)
tel. 0597-432925
home.wanadoo.nl/runnersoostgroningen/mt.htm
runnersoostgroningen@wanadoo.nl

zondag 24 augustus
De Vijftig van Gouda (50 km)
tel. 0182-532446
home-2.worldonline.nl/ac58291/Ultraloop
g.van.rotterdam@planet.nl

zondag 31 augustus
Rondje Voorne (50 km, Brielle)
tel. 0181-415960
www.voorneatletiek.nl
h.a.dekker@hccnet.nl

zaterdag 13 september
RUN’03 (100 km, Winschoten)
Ned. Kampioenschap 100 km
tel. 0597-592646
www.run.nl
info@run.nl

vrijdag 3 oktober
MS Loop van Almere (24 uur)
(ook 12 en 6 uur op 4/10)
tel. 036-5290818
www.msloop.nl
info@msloop.nl

zondag 5 oktober
Ultraloop Amersfoort (6 uur)
tel. 033-4634598
www.avtriathlon.nl/ultraloop
r.kessenich@hccnet.nl

zaterdag 11 oktober
24 uur Ultraloop De Keien (Uden)
Wereld + Europees + Nederlands Kampioenschap 24 uur
tel. 0413-366544
www.dekeien.nl
verkuijlen@wxs.nl

zaterdag 27 december
Zes Uren van Epe (kunststofbaan)
tel. 0578-612046
www.cialfo.com
woc@cialfo.com

Samenstelling: Martien Baars. Versie 17 oktober 2002.

Voor meer informatie en eventuele wijzigingen: https://www.ultraned.org