Vervoersproblemen op Amsterdam Marathon-dag

Een bericht over de problemen die men mag verwachten en de alternatieven die er zijn.

LS
Met dank aan Eric Roeske en Jeroen de Wilt op de (baan!)atletiek discussielijst het onderstaande bericht. Minder intercity’s en >geen< stoptreinen tussen Utrecht en Amsterdam. Zegt het voort, zegt het voort... groet, Wilmar Kortleever (zelf in Canada wordt je op de hoogte gehouden van Nederlandse treinvertragingen...) 1. Grote (OV) Vervoersproblemen op Amsterdam Marathon-dag!!! => Met dank aan OV reizigers Jeroen de Wilt en (jawel) Luc Krotwaar.

De treinen rijden niet tussen Utrecht en Amsterdam; Amsterdam Centraal-Utrecht Centraal/Woerden, Schiphol-Utrecht Centraal

Zaterdag 19 en zondag 20 oktober Tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal wordt gewerkt aan verdubbeling van het spoor. Daardoor rijden er in dit weekeinde minder Intercity’s en geen stoptreinen tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal. NS zet bussen in tussen Duivendrecht, Abcoude, Breukelen, Maarssen en Utrecht Centraal. Houdt u rekening met een extra reistijd van 10 tot 30 minuten.

Wat is er in de dienstregeling aangepast?
· De Intercity’s Haarlem-Eindhoven/Maastricht rijden via een andere
route en stoppen niet in Amsterdam Amstel en Duivendrecht.
· De Intercity’s Nijmegen-Den Helder rijden niet tussen Amsterdam
Centraal en Utrecht Centraal.
· De stoptrein Uitgeest-Amsterdam Centraal-Utrecht Centraal rijdt niet tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal.
· De stoptrein Rotterdam Centraal-Amsterdam Centraal rijdt niet tussen Woerden en Amsterdam Centraal; in plaats daarvan rijdt deze trein tussen Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal.
· De stoptrein van Leiden Centraal via Schiphol, Weesp, Hilversum naar Utrecht Centraal krijgt een vertraging van ruim 10 minuten vanaf station Weesp.

Reist u doorgaand tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal? Maak dan gebruik van de omgeleide Intercity Haarlem-Eindhoven/Maastricht. Deze Intercity’s vertrekken vanuit Amsterdam Centraal enkele minuten voor het hele en halve uur en vanuit Utrecht Centraal enkele minuten na het hele en halve uur.

Reist u tussen Schiphol en Utrecht Centraal? Dan adviseren wij u gebruik te maken van de rechtstreekse NS-bus tussen Utrecht Centraal en Schiphol. Deze vertrekt vanuit Utrecht Centraal elk uur om -.20 en -.50 en vanuit Schiphol elk uur om -.15 en -.45.

Reist u van of naar stations gelegen op de lijn Utrecht Centraal-Amsterdam Centraal? · Tussen Amsterdam Bijlmer, Duivendrecht, Amsterdam Amstel en Amsterdam Centraal kunt u gebruik maken van de metro. Uw treinkaartje blijft geldig.
· Van Duivendrecht naar Utrecht Centraal of omgekeerd kunt u omreizen met de stoptrein via Weesp en Hilversum.
· Tussen Duivendrecht, Abcoude, Breukelen, Maarssen en Utrecht Centraal rijdt een NS-bus, die niet stopt op Amsterdam Bijlmer; van en naar A’dam Bijlmer reist u altijd met de metro via Duivendrecht.

Reist u van of naar Amsterdam Muiderpoort? Dan adviseren wij u te reizen via Amsterdam Centraal. Tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Muiderpoort rijden twee treinen per uur.

Reist u met de stoptrein tussen Rotterdam Centraal, Gouda, Woerden en Breukelen-Amsterdam Centraal? Deze trein rijdt tussen Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal, en rijdt niet tussen Woerden en Amsterdam. U kunt via Utrecht Centraal reizen.

Actuele omleidingen

TRAMS BIJ MARATHON
Op zondag 20 oktober a.s. vindt de jaarlijkse Marathon plaats. Voor het
openbaar vervoer geldt daardoor een aantal omleidingen, met name in het centrum. Soms worden lijnen op hun normale route door de lopersstoet doorgelaten op een stil moment. Houdt u dus rekening met vertraging. Hieronder vindt u een overzicht van de maatregelen bij de trams. De tijden zijn bij benadering.

Zie ook de omleidingen van de bussen, deel 1 en deel 2.

Lijn 2 (10.30-17.30 u.) is gesplitst in twee delen:
Nieuw Sloten – Hoofddorpplein v.v. (op de eigen route) en Haarlemmermeercircuit – Centraal Station v.v., via de Corn. Krusemanstraat, De Lairessestraat, Concertgebouwplein, Van Baerlestraat, 1e Constantijn Huijgensstraat, Overtoom, Leidseplein en eigen route.

Lijn 4 (12.30-15.10 u.) rijdt tussen het Amstelstation en de Plantage Parklaan v.v., via de Vrijheidslaan, Rijnstraat, Van Woustraat, Westeinde, Frederiksplein, Sarphatistraat, Roetersstraat en Plantage Kerklaan. Vanaf ± 15.10 uur rijdt lijn 4 van het Victorieplein weer door naar de RAI v.v., vanaf 17.00 uur weer naar het Centraal Station.

Lijn 5 (10.00-17.00 u.) rijdt tussen het Leidseplein en het Museumplein via de Overtoom, 1e Const. Huijgensstraat en Van Baerlestraat v.v.

Lijn 9 (12.30-16.30 u.) rijdt komende van Diemen vanaf het Alexanderplein via de Sarphatistraat, Frederiksplein, Weteringschans, Weteringcircuit en Vijzelstraat naar de Munt en daarvandaan de eigen route naar Centraal Station v.v.

Lijn 12 (14.15-15.15 u.) rijdt richting Amstelstation via de Ceintuurbaan, Van Woustraat en Rijnstraat i.p.v. Ferd. Bolstraat en Churchilllaan. Richting Sloterdijk rijdt lijn 12 de normale route.

Lijn 14 (11.30-16.30 u.) rijdt komende van het Flevopark vanaf de Plantage Middenlaan via de Plantage Kerklaan, Plantage Doklaan en Plantage Parklaan terug naar de Plantage Kerklaan en vervolgens via de Roetersstraat, Sarphatistraat, Frederiksplein, Weteringschans, Weteringcircuit en Vijzelstraat naar de Munt en verder de eigen route richting Sloterpark v.v.

Lijn 16 (9.00-18.00 u.) wordt ingekort tot het Haarlemmermeercircuit, het traject naar de Stadionstraat vervalt.

Lijn 24 rijdt NIET tot ± 17.30 uur.

Lijn 25 (13.30-14.45 u.) rijdt vanaf de kruising Ferdinand Bolstraat/Ceintuurbaan via de Ceintuurbaan, Van Woustraat, Rijnstraat, Victorieplein en Vrijheidslaan naar het Amstelstation. Richting CS geldt vanaf het Victorieplein de normale route.

Een aantal tramlijnen wordt via de Weteringschans/Sarphatistraat langs
het metrostation Weesperplein geleid. Voor de verbinding tussen het Weesperplein en het Centraal Station kunt u gebruik maken van de metro.

Op de omleidings- en pendelroutes stoppen de trams bij de daar bestaande haltes.

OF DE BUS:

Actuele omleidingen

BUS BIJ MARATHON I
Op zondag 20 oktober a.s. vindt de jaarlijkse Marathon plaats. Voor het openbaar vervoer geldt daardoor een aantal omleidingen, met name in het centrum. Soms worden lijnen op hun normale route door de lopersstoet doorgelaten op een stil moment. Houdt u dus rekening met vertraging. Hieronder vindt u deel 1 van het overzicht van de maatregelen bij de buslijnen. De tijden zijn bij benadering.

Zie ook de omleidingen van de trams en de bussen deel 2.

Lijn 15 rijdt van ‘s morgens vroeg tot 10.00 u. (komende vanaf Station Sloterdijk) vanaf het Hoofddorpplein via de Aalsmeerweg, Henk Sneevlietweg, Ringweg A-10, (afslag) Amstelveenseweg, De Boelelaan, Buitenveldertselaan en Parnassusweg naar de Stadionweg en eigen route v.v.

Van 10.00-12.30 u. rijdt lijn 15 vanaf het Hoofddorpplein via de Aalsmeerweg, Henk Sneevlietweg, Ringweg A-10, afslag RAI en Europaboulevard naar het Europaplein en eigen route v.v.

Van 12.30-14.15 u. rijdt lijn 15 vanaf het Hoofddorpplein via de Aalsmeerweg, Henk Sneevlietweg, Ringweg A-10, (afslag) Amstelveenseweg, De Boelelaan, Buitenveldertselaan, Parnassusweg, Strawinskylaan, busstation Zuid WTC, Strawinskylaan, Van Leijenberghlaan, De Boelelaan en Europaboulevard naar het Europaplein en eigen route v.v.

Van 14.15-15.30 u. rijdt lijn 15 vanaf het Hoofddorpplein via de Aalsmeerweg, Henk Sneevlietweg, Ringweg A-10, (afslag) Amstelveenseweg, De Boelelaan, Buitenveldertselaan, Parnassusweg en Strawinskylaan naar het busstation bij Station Zuid WTC; vervolgens via de Strawinskylaan, Van Leijenberghlaan, De Boelelaan, Europaboulevard, Europaplein, Pres. Kennedylaan, De Mirandalaan, Zuidelijke Wandelweg, Amsteldijk en Mr. Treublaan naar het Amstelstation en daarvandaan via de Kamerlingh Onneslaan, Middenweg en Wijttenbachstraat naar het Muiderpoortstation v.v.

Van 15.30 tot 18.00 u. rijdt lijn 15 vanaf het Hoofddorpplein via de Aalsmeerweg, Henk Sneevlietweg, Ringweg A-10, (afslag) Amstelveenseweg, De Boelelaan, Buitenveldertselaan en Parnassusweg naar de Stadionweg en eigen route v.v.

Lijn 22 (11.00-18.00 u.) rijdt (komende vanaf de Zaanstraat) vanaf het Centraal Station via de Prins Hendrikkade, Westelijke Onderdoorgang, De Ruijterkade, Piet Heinkade, Panamalaan, Cruquiusweg, Veelaan en Zeeburgerdijk naar de Th.K. van Lohuizenlaan v.v.

Lijn 23 (10.30-18.00 u.) rijdt komende vanaf de Johan Huizingalaan via de Henk Sneevlietweg en Ringweg A-10 naar de Amstelveenseweg en de eigen route naar Zuid WTC v.v.

Op de omleidings- en pendelroutes stoppen de bussen bij de daar bestaande haltes.

Actuele omleidingen

BUS BIJ MARATHON II
Op zondag 20 oktober a.s. vindt de jaarlijkse Marathon plaats. Voor het openbaar vervoer geldt daardoor een aantal omleidingen, met name in het centrum. Soms worden lijnen op hun normale route door de lopersstoet doorgelaten op een stil moment. Houdt u dus rekening met vertraging. Hieronder vindt u deel 2 van het overzicht van de maatregelen bij de buslijnen. De tijden zijn bij benadering.

Zie ook de omleidingen van de trams en de bussen deel 1.

Lijn 32 (11.00-18.00 u.) rijdt vanaf CS via de Prins Hendrikkade, Westelijke Onderdoorgang, De Ruijterkade, Piet Heinkade, Panamalaan en Cruquiusweg naar de C. van Eesterenlaan en KNSM-laan v.v.

Lijn 37 (10.30-16.15 u.) rijdt (komende vanaf Noord) vanaf de Flevoweg via de Zeeburgerdijk naar het eindpunt van lijn 22. Het traject naar het Amstelstation vervalt.

Lijn 39 (11.00-18.00 u.) rijdt vanaf de Veelaan via de Zeeburgerdijk naar het eindpunt van lijn 22 op de Th.K. van Lohuizenlaan v.v.

Lijn 59 (10.30-16.15 u.) rijdt vanaf de Rijksstraatweg via de Randweg, Diemerdreef, Gooiseweg, Prins Bernardplein en Kamerlingh Onneslaan naar de Middenweg en de eigen route naar Muiderpoortstation en verder v.v.

Lijn 120 en 126 rijden vanaf de Middenweg via de Kamerlingh Onneslaan, Pr. Bernhardplein en Gooiseweg naar de Hartveldseweg v.v.

Lijn 136, 157 en 248 rijden vanaf het Amstelstation via de Gooiseweg naar de Hartveldseweg v.v.

Lijn 145 en 197 rijden vanaf het Hoofddorpplein via de Haarlemmermeerstraat, Surinameplein, Hoofdweg, Mercatorplein, Jan Evertsenstraat en De Clercqstraat naar busstation Marnixstraat v.v.

Lijn 165 (10.00-18.00 u.) rijdt niet op het traject Zuid WTC – Haarlemmermeerstation.

Lijn 66 en 199 (10.00-13.00 u.) rijden vanaf Station RAI via de Ringweg A-10, (afslag) Amstelveenseweg en de De Boelelaan naar de Van der Boechorststraat en eigen route v.v.
Van 14.00-15.00 u. rijden lijn 66 en 199 vanaf de Europaboulevard via de Pres. Kennedylaan, De Mirandalaan, Zuidelijke Wandelweg en Amsteldijk naar het Amstelstation v.v.

Lijn 245 rijdt de middagritten NIET, de ochtend- en avondritten wel.

Lijn 370 rijdt vanaf de Ringweg A-10 via de Corn. Lelylaan, Surinameplein, Hoofdweg, Mercatorplein, Jan Evertsenstraat en De Clercqstraat naar busstation Marnixstraat v.v.

De GVB lijnen 32, 33, 34, 35, 39 en de Connexxion lijnen naar Noord en verder rijden van 11.30 tot 17.30 uur van CS naar de IJtunnel via de Prins Hendrikkade, Westelijke Onderdoorgang, De Ruijterkade, Piet Heinkade, Kattenburgerstraat, Kattenburgerplein en Prins Hendrikkade. De andere richting is normaal.

Op de omleidings- en pendelroutes stoppen de bussen bij de daar bestaande haltes.

Met dank aan Wilmar Kortlever die dit via DRS berichtte
Anton Smeets
ton.smeets@ou.nl