Subtropische bergloop in de Mexicaanse ‘Copper Canyon’

Nederlandse trekkers door Tarahumara-land kwamen het ‘witte paard’ tegen en hoorden dat deze zonderling op 23 februari een cross-canyon-loop ter plekke organiseert.

Beste redactie van UltraNed,

Afgelopen maand zijn we door het ‘Copper Canyon’ gebied in het noorden van Mexico gereisd. Hier ontmoetten wij een zonderlinge kerel die speciaal naar het resort ‘Paraiso del Oso’ kwam, waar we een paar dagen verbleven, om z’n vijftigste verjaardag te vieren. Het bijzondere was dat-ie zes maanden per jaar in het plaatsje Nederland in Colorado USA woont. In de winter wordt het hem daar te koud en vertrekt-ie naar Mexico. Daar woont hij in het dorpje Batopilas op de bodem van de canyons, waar het subtropisch is. Hij kent de bergen op z’n duimpje en kwam dus ook ‘hikend’ uit Batopilas (drie dagen lopen) naar ‘Paraiso del Oso’. We hebben hem later nog opgezocht toen we in dit dorpje waren. Zijn naam: Micah True, ook bekend als ‘Caballo Blanco’ (het witte paard). Hij is een gids voor ‘hike-trips’ maar meer nog een ‘runner’. Nu vertelde hij dat hij bezig was om in februari 2003 een ‘ultra marathon’ in de Copper Canyon te organiseren. Op jullie site zagen we nog geen verwijzing naar dit evenement: vandaar deze mail. Misschien iets voor op de UltraNed-site. Zelf zijn we geen lopers, maar we weten inmiddels wel dat de Copper Canyon een ongeloofelijk mooi gebied is. We kunnen ons daarom voorstellen dat er in Nederland en Belgie belangstelling is om daar een wedstrijd te gaan lopen.

Hopelijk kunnen jullie iets met deze informatie. Zie de web-sites over Micah True zelf
http://www.caballoblanco.com

en over de door hem georganiseerde loop:
http://www.mexicohorse.com/UltraMarathon.htm

Jaco Koiter & Marjolein van Helmond
Pruimengaarde 18
2723 AR Zoetermeer

Naschrift Martien Baars: beide websites zien er professioneel uit en bevatten de nodige informatie. De ‘ultra’ beslaat in GPS metingen qua afstand ongeveer een marathon, maar dan wel kennelijk in zeer ruig gebied. Op 23 februari 2003 wordt de eerste editie gehouden van wat klaarblijkelijk een jaarlijks evenement moet worden: ‘First Annual Copper Canyon Ultra-Marathon’. De race gaat van Urique naar Batopilas. Er is een deelname-limiet van 30 ‘tourist runners’. Er doen ook Tarahumara lopers aan mee, maar hoeveel wordt niet vermeld. Een gedeelte van de entry fee van 450 dollar (inclusief accommodatie en maaltijden) wordt besteed aan het prijzengeld voor de beste Tarahumara.