Categorieën
nationale selectie nieuws

Nieuws WK’s, afgelasting WK 24 uur en 50 km

Ook in het jaar 2021 zorgen de ontwikkelingen rond Corona voor veel afgelastingen.

WK 24 uur Roemenië, afgelast

Het WK 24 uur was al van mei dit jaar naar het weekend van 2-3 oktober verplaatst. Nu is er in overleg met de Roemeense Atletiekfederatie en de plaatselijke organisatie besloten om het WK af te gelasten. Naast het IAU WK 24 uur was er ook een WK voor masters van de WMA. Roemenië is hard getroffen door Corona. De situatie is zich aan het verbeteren, maar een WK met deelnemers uit 40 landen van over de hele wereld houdt een risico in.

Een aantal Nederlandse lopers en loopsters hadden zich voor dit IAU WK 24 uur gekwalificeerd. De kwalificatie-eis is een afstand van mannen/vrouwen > 210/190 km. Bij een WK 24 uur in 2021 moet de prestatie in de periode 2019-2021 gelopen zijn en er moet vormbehoud aangetoond kunnen worden. In 2022 staat het EK 24 uur op het programma, maar er heeft zich nog geen kandidaat gemeld. In 2023 wordt op 2-3 december het WK 24 uur in Taipei (Taiwan) georganiseerd.

WK 50 km Taiwan, afgelast

Het WK 50 km zou op 31 oktober in Taipei (Taiwan) worden georganiseerd. In overleg met de plaatselijke organisatie en de Taiwanese Ultraloop Organisatie is besloten om het WK 50 km af te gelasten. De situatie rond Corona is volgens Europese maatstaven redelijk onder controle, maar in Taiwan is de overheid veel strakker met de regelgeving. Er geldt al bijna 2 maanden een inreisverbod.

Een aantal Nederlandse lopers en loopsters hadden zich voor dit WK 50 km gekwalificeerd. De kwalificatie-eis is een tijd van mannen/vrouwen < 3.20/3.50 op de 50 km. Mannen/vrouwen met een marathon van < 2.35/2.57.30 kunnen ook in aanmerking komen. Bij een WK 50 km in 2021 moet de prestatie in de periode 2020-2021 gelopen zijn en er moet vormbehoud aangetoond kunnen worden. In verband met Corona waardoor er veel wedstrijden en daarmee kwalificatie-mogelijkheden wegvielen is die periode bij uitzondering met een jaar verlengd. Voor 2022 en 2023 zijn er nog geen kandidaten bekend.

WK Trail en Berglopen Thailand, voorlopig nog op het programma

Het gecombineerde WK Trail en Berglopen wordt op 11-14 november georganiseerd. Er zijn trails van 80,5 km met 4800 hm+ en 42 km met 2290 hm+. Dit WK is voorlopig nog niet afgelast. Het gaat op dit moment slecht met Corona in Thailand, maar niet in de regio waar het WK wordt georganiseerd. Voor buitenlanders die Thailand in willen reizen geldt op dit moment een verplichte quarantaine van 14 dagen in een quarantaine hotel, waarbij de kosten voor de reiziger zijn. De situatie rond Corona moet de komende periode wel verbeteren wil dit WK door kunnen gaan en/of de Corona regels voor de deelnemers aan dit WK moeten worden aangepast. De organisaties die bij het WK betrokken zijn, World Athletics, WMRA, ITRA en IAU volgen de ontwikkelingen samen met de Atletiekfederatie in Thailand en de plaatselijke organisatie in Chiang Mai.

Voor de trail is er nog geen nieuwe coördinator gevonden. De samenwerking met de Atletiekunie is goed, teamkleding geen probleem en de financiële voorwaarden zijn verbeterd. Grotendeels de verdienste van de vorige coördinator Laurens Groenendijk. Er is bij verschillende NL trailers belangstelling om aan dit WK mee te doen. Het zou zonde zijn dat als dit WK onverhoopt toch doorgaat, wij als Nederland niet vertegenwoordigd zijn. Als je belangstelling hebt, meld je dan bij Henri Thunnissen voor meer informatie en overleg: thun007(at)home.nl

Link naar het bericht van de IAU: https://iau-ultramarathon.org/2021%20Cancellation%20of%202%20champs%20letter.pdf

Henri Thunnissen