Categorieën
nieuws

Ultranieuws 2e helft juni

Een overzichtje van opvallende prestaties van Belgische en Nederlandse lopers-loopsters in de tweede helft van juni.

Torhout 50 en 100 km

Op zondag 20 juni werd er bij Torhout een 50 en 100 km georganiseerd met het Belgisch Kampioenschap 100 km. Er stond een klein maar sterk deelnemersveld aan de start met Wouter Decock (100 km 6.33), Joris Beaumon (100 km 6.58), Jan Vandekerckhove (100 km 7.15), Bram van Rijswijk (100 km 7.24), Geert Ceuppens (100 km 7.36), Stijn van Lokeren (6 uur 88 km), Stan De Vleminck (marathon 2.27) en bij de vrouwen Adinda Vetsuypens (100 km loopband 8.21) en Nele Baele (6 uur 70 km).  

Het parcours van 5 km bevatte het nodige vals plat en het werd in de loop van de dag behoorlijk warm. Dat zorgde voor veel uitvallers, juist ook bij de lopers en loopsters die met ambitie waren gestart. Matthew Bouckhuyt die na een pauze van bijna 8 jaar zijn comeback als ultraloper maakte deelde zijn wedstrijd goed in en werd 3e in 7.43.55. Daarmee finishte hij dicht achter Sebastien Mahia die met zijn 7.40.03 iets boven de door hem gehoopte 7.30 uitkwam. Wouter Decock werd voor de zesde maal Belgisch Kampioen in 7.06.50. Ook voor Wouter een comeback, zijn eerste wedstrijd na ruim anderhalf jaar.  Bij de vrouwen viel Adinda Vetsuypens uit en kon Nele Baele onbedreigd naar de titel lopen in een tijd van 8.59.47. Een mooi debuut voor Nele op de 100 km. België heeft er weer een talentvolle loopster bij. Ann Andries werd tweede vrouw in 9.28.24 in haar debuut als ultraloopster.

Op de 50 km won Leonie Ton in een dik PR. Haar tijd van 3.32.04 was net geen Wereldrecord in de categorie W45, maar wel een Europees Record. Leonie kreeg het al na 25 km heel zwaar waardoor ze het record miste, maar ze haalde wel dik 14 minuten van haar PR af. Misha Declerck won bij de mannen in een tijd van 3.05.34. Misha liep een aantal sterke halve marathons en maakte met deze 50 km een sterk debuut als ultraloper.

Link naar de resultaten: https://www.nvv.be/Home/Results

Lavaredo en Cortina Trail

In het weekend van 26-27 juni werd er rond het Italiaanse Cortina d’Ampezzo weer ouderwets trail gelopen. De langste van de 4 trailwedstrijden is de Lavaredo Ultra Trail van 120 km met 5800 hm+. Een wedstrijd waar dit jaar ruim 1300 deelnemers van start gingen, waaronder veel sterke lopers en loopsters. Peter van der Zon werd knap 4e in een tijd van 13.03.30. De Duitser Hannes Namberger won in 12.02.12. De andere grote wedstrijd is de Cortina Trail van 48 km met 2600 hm+. Jerome Vanderschaeghe werd 5e, waar Yvonne Vissers en Charissa Koetsier de top-tien net misten met plek 11 en 13. Naast een kortere Skyrace van 20 km is er sinds 2019 een tussenafstand met de Ultradolomites van 80 km met 4100 hm+. Ruud Kappert werd hier 5e. Het deelnemersveld is wat minder sterk, maar top-5 in een trail met 700 deelnemers is een prima prestatie.

Link naar de resultaten: https://lavaredo.livetrail.net/classement.php

Western States

In de Verenigde Staten is de Western States 100 mijl een van de grote wedstrijden. Voor deze loop moet je je kwalificeren. Er worden slechts 320 deelnemers toegelaten. Dit jaar op 26-27 juni stond er bij de vrouwen een extreem sterk deelnemersveld aan de start, waaronder Ragna Debats. Voor Ragna het haar eerste echt lange trail. Het is een typische Amerikaanse trail, niet heel technisch en pacers zijn toegestaan. En de hitte kan een rol spelen, zoals dit jaar. Beth Pascall (17.10.43) won bij de vrouwen voor Ruth Croft (17.33.48) en Ragna Debats (17.41.13). Deze 3 vrouwen eindigden overall in de top-tien. De tijd van Ragna (42 jaar) betekende een nieuw record bij de masters wat nog op naam van Ann Trason stond. Jim Walmsley won bij de mannen met overmacht, zijn derde overwinning op rij. De Amerikaanse website iRunFar besteedde veel aandacht aan de Western States met voorbeschouwingen, interviews voor en na de wedstrijd en een live verslaglegging van de wedstrijd. Zie: https://www.irunfar.com/western-states-100

Opvallende prestaties:

Hannah Derksen werd 1e in de Var Verdon Canyon Challenge trail. Een vrij technische trail in Frankrijk van 60 km met 4000 hm+. Hannah won deze trail al eerder in 2019. Een loopster die alleen trails in Frankrijk loopt. Link naar de uitslag: Trail Var Verdon Canyon Challenge, 19/06/2021 : : my.race|result (raceresult.com)

Alex Olieman liep alle XXL trails van RunForestRunT4 achter elkaar. De 4 Drentse trails zijn samen 172,4 km lang. De regel is dat er niet na zonsondergang gelopen mag worden om de natuur niet te verstoren. Alex verdeelde de trails over 19 en 20 juni. De looptijd over die trails was 22.18, maar daar komt nog tijd bij voor de nacht en de 2 verplaatsingen bij, totaal ca. 9 uur. Op een aantal passages stond het gras en onkruid manshoog. De prestaties op de T4 zijn via deze link te vinden: https://runforestrun.nl/alle-evenementen/klassementt4/

Sameena van der Mijden en Gerben Oevermans liepen een route door Nederland. Het plan was om in 10 dagen 1000 km te lopen. Door wat problemen met de gezondheid, hitte en harde regen en onweer, werden het wat minder kilometers. Sameena en Gerben haalden een afstand van 832 km in 9,5 dag. Ruim een dubbele marathon per dag. Maar het ging niet om die toch echt wel bijzondere prestatie. Ze wilden aandacht vragen voor gedwongen prostitutie en mensenhandel. Er was veel belangstelling bij de landelijke en regionale media en de politiek voor deze actie. Sameena bracht ook haar boek onder de aandacht: ‘Sameena, mijn ultraun uit de gedwongen prostitutie’. Sameena en Gerben liepen voor het goede doel, doneren is nog mogelijk: https://home.muskathlon.nl/doneren?authid=1789&postid=107852&teamid=119540&fbclid=IwAR2xyuE-rSjB2fhrsNKd4keu6JM1vUCWPfD0LTHgdf7eGK5P-XfeJXlGNzA

Henri Thunnissen