Summary. The Dutch athletics federation KNAU has serious budget shortages due to the lack of new main sponsors. Cuts in the funding of various disciplines also affect the trip by the Dutch 100 km team to the EC in Moscow. Whether it is feasible to cope with this drawback by finding own sponsors is still questionable.
Het is spijtig om te constateren dat het jaar 2003 wat betreft de nationale selectie van de Nederlandse top-ultralopers heel somber start. In de loop van december werd duidelijk dat de financiële perikelen waarin de KNAU verkeert, vanwege het ontbreken van nieuwe hoofdsponsors, er toe had geleid dat Technisch Direkteur Henk Kort een dikke streep heeft gezet door de aanvraag van bondscoach ultralang Gerrit van Rotterdam om met een Nederlandse ploeg naar het EK 100 km in Moskou te gaan (19 april 2003). Net nu er onder leiding van Gerrit een nieuw elan voor twee aparte Nederlandse ploegen voor de 100 km en de 24 uur aan het ontstaan is, wordt de bondscoach de mogelijkheid ontnomen om met de 100 km ploeg ook in het buitenland te acteren.
Gerard Nijboer heeft daarna nog geprobeerd te redden wat er te redden valt voor de uitzending naar Moskou, maar ook die poging heeft niet tot voldoende resultaat geleid. Gerrit heeft de 4 à 5 beoogde lopers van het 100 km team voor Moskou al ingeseind dat die trip nu zeer waarschijnlijk niet doorgaat. In feite ziet Gerrit nu zijn hele opbouw en begeleiding van de Nederlandse ultratoppers ondergraven door de financiële krapte bij de KNAU, en denkt hij er hard over om in deze omstandigheden het bondscoachschap in de loop van dit jaar maar neer te leggen. Het ultralopen had ook in het verleden geen aparte begrotingspost maar werd door de KNAU ad hoc gefinancierd uit de ‘Evenementen-pot’. Als er op dit moment geen mogelijkheid meer is om uit die pot nog dingen voor de ultra gedaan te krijgen, dan wordt het pakket wat de KNAU de ultra-topselectie kan offreren eigenlijk nul komma nul.
Het wrange van deze ontwikkeling is dat de deelname van Nederlandse teams aan de belangrijkste IAU kampioenschappen in de komende twee jaar relatief goedkoop zou kunnen zijn. Van de 4 internationale 100 km kampioenschappen in 2003 plus 2004 vinden er 3 in Europa (waarvan 1 in Nederland) en maar 1 daarbuiten plaats. Voor 2003 heeft Gerrit wat betreft de 2 buitenlandse 100 km kampioenschappen zelf al aangegeven dat hij met een ploeg naar het EK 100 km in Moskou wil, maar dat hij niet met een team naar het WK 100 km Taiwan (16 november 2003) wil vanwege de kosten en de slechte klimatologische omstandigheden. Voor 2004 wordt voor team-deelname aan het EK 100 km in Italië geopteerd (La 100 km del Passatore, Florence-Faenza, 29 mei 2004), later gevolgd door het WK 100 km in Winschoten (RUN ’04, zaterdag 11 september 2004).
De 24 uurs IAU kampioenschappen van 2003 en 2004 vinden beiden plaats in Nederland. Op 11 / 12 oktober van dit jaar is de première van het eerste WK 24 uur, gecombineerd tegelijkertijd met het EK 24 uur, bij De Keien in Uden. Als dit WK + EK een succes wordt, is het de bedoeling dat het volgende WK + EK 24 uur plaatsvindt op 21 / 22 mei 2004 in Apeldoorn.
Concreet gaat het dus met name om de kosten van de 100 km ploeg, met trips naar EK Moskou april 2003, en een jaar later EK Florence mei 2004. Als de financiële malaise bij de KNAU aanhoudt, is ook geen ondersteuning van deelname aan Del Passatore te verwachten. En dan wordt de periode van EK 100 km Winschoten 2002 naar WK 100 km Winschoten 2004 wel erg lang om de 100 km ploeg gemotiveerd te houden. Achter de schermen is de afgelopen weken het nodige gesondeerd en geprobeerd, om elders geld te vinden. Daarbij is vooralsnog geen succes geboekt. Er zijn nog lopende contacten maar ook de uitkomst daarvan is erg onzeker.
Hoewel de opbouw en de ontwikkeling van de 100 km ploeg dus ernstig gefrustreerd wordt, heeft Gerrit van Rotterdam wel te kennen gegeven om nog een team naar en tijdens het WK 24 uur in Uden te willen begeleiden. Hij heeft 8 namen op zijn lijstje staan, die voor een deel benaderd zijn (en die reageerden positief). De andere kandidaten hoopt hij de komende week of weken te polsen.
Wat betreft de geplande ultrabijeenkomst na afloop van de Midwintermarathon in Apeldoorn op zaterdag 1 februari, stond Gerrit in twijfel of die niet afgeblazen moest worden gezien het slechte perspectief van zijn functie. Ondergetekende heeft gewezen op het belang van zo’n bijeenkomst juist in deze moeilijke tijden. De vijf uitgenodigde grote ultra-marathons hebben te kennen gegeven de bijeenkomst toch te willen houden, en ook ultralopers, die op de hoogte van de problemen zijn, hechten aan het doorgaan van de vergadering. Ondergetekende wil wel, net als op 26 januari 2002, als dagvoorzitter acteren.
Binnen de Nederlandse hardloopwereld heeft het ultralopen de afgelopen jaren steeds meer een eigen plaats en gezicht gekregen, waarbij de grote onderlinge hechtheid, al dan niet terecht, als een opvallend kenmerk genoemd wordt. Die bijeenkomst van 1 feb. is dan een uitstekende gelegenheid om strategieën te bespreken om de ontstane impasse in deze bijzondere gemeenschap het hoofd te bieden.
Martien Baars