nieuws

Marco Meneghardi en Francesca Bravi winnen 100 km RUN Winschoten 2021

Een kort verslag met de link naar de uitslagen van de 100 km, 50 km en estafette.

100 km mannen

De RUN Winschoten werd dit jaar een Italiaans feestje. De Italianen gebruikten de RUN Winschoten als kwalificatiewedstrijd voor het WK 100 km 2022. Dat zorgde voor een grote en sterke Italiaanse afvaardiging in een toch al sterk bezette wedstrijd. In de wedstrijd was het Piet Wiersma die de leiding nam en die voorsprong lang wist te behouden. In de loop van de wedstrijd vielen veel deelnemers uit of weg, het enorm sterke deelnemersveld dunde behoorlijk uit. Sterke lopers als Pascal van Norden, Anton Gustafsson, David Schönherr, David Duquesnoy en David Liviau vielen uit. Het waren de Italiaan Marco Meneghardi en de Roemeen Iulian Filipov die Piet Wiersma na ruim 75 km wisten te achterhalen en hem voorbijliepen. Meneghardi zette in het begin van de laatste ronde een stevige versnelling in waarmee hij een gat met Filipov forceerde. Marco Meneghardi won in een knappe tijd van 6.37.09. Hij liep een vlakke race met alle ronden tussen de 39.25 en 39.55. Iulian Filipov werd tweede met 6.41.07. Een dikke verbetering van het Roemeense record wat al op zijn naam stond. Piet Wiersma werd knap 3e in een tijd van 6.49.47. Daarmee werd hij ook Nederlands Kampioen. Hij is nu na Bruno Joppen, Henk Bronswijk en Hans van Kasteren en Henk Bronswijk de 4e Nederlander allertijden op de 100 km. Hij is nog maar 23 jaar oud en heeft de toekomst. Bij het Nederlands Kampioenschap werd David Helfferich 2e in 7.55.14. Over de 3e plaats is nog onduidelijkheid, dat wordt uitgezocht door de Atletiekunie. Als de wedstrijdlicentie van Bram van Rijswijk wel op tijd geregeld was is de derde plek voor Bram, anders gaat de 3e plaats in het NK naar Alex Olieman.

Giorgio Calcaterra kwam met een grote groep landgenoten naar de RUN.

100 km vrouwen

Bij de 100 km was het Hinke Schokker die de leiding in de wedstrijd nam met daarachter Lian Stadhouders en de Italiaanse Denise Tappata. Uiteindelijk waren het een aantal Italiaanse loopsters die heel rustig begonnen waren die naar voren schoven. Ook bij de vrouwen vielen een aantal sterke loopsters uit. Het was Francesca Bravi die won in een knappe tijd van 7.43.45 waarmee ze haar PR met meer dan een uur verbeterde. Haar landgenote Frederica Moroni werd tweede in 7.47.53 voor Denise Tappata in 7.54.08. Hinke Schokker kreeg het moeilijk en moest nog stevig knokken voor de eerste plek in het Nederlands Kampioenschap. Hinke werd kampioene in een tijd van 8.13.24 een kleine minuut voor Lian Stadhouders die een prima debuut op de 100 km maakte met haar tijd van 8.14.16. Arenda Könnecke liep met het doel om 8.20 te lopen en slaagde in dat doel met haar 8.20.30. Wat een prachtig podium bij het NK 100 km!

Podium Nederlands Kampioenschap 100 km 2021 vrouwen.