Categorieën
nieuws

Ultrafestival Deventer 18-19 september, live te volgen

Inschrijvingen

Vorig jaar was het Ultrafestival een van de weinige ultralopen die doorgang kon vinden kort voordat Nederland weer meer op slot ging. Het Ultrafestival kende toen veel deelnemers. Normaliter wordt het Ultrafestival in het eerste weekend van juli georganiseerd, maar vanwege de Corona ontwikkelingen was dat dit jaar nog niet mogelijk. Dat was de reden voor de gekozen datum tussen de RUN Winschoten en de Spartathlon. Door die concurrentie, problemen met reizen in Corona tijd en bij sommigen ook een drempel om mee te doen aan loopevenementen viel de inschrijving wat tegen met 59 inschrijvingen. Voor de 24 uur 22, voor de 6 uur 14, voor de 12 uur 5 en voor de 3 uur 18.

Live te volgen

De deelnemers op de verschillende onderdelen zullen zaterdag 18 en zondag 19 september live te volgen zijn middels onderstaande link. De 24 uur start zaterdag om 14.00 uur. Om 14.30 uur start de 6 uur. Als de 6 uur gestart is loopt er een mooie groep deelnemers op de wielerbaan van 1289 meter lang. De 12 uur wordt een nachtloop. Er doen maar 5 lopers mee aan dit onderdeel, maar wel allemaal mannen die een afstand van 100 km of meer kunnen halen. De wat grotere groep 3-uurs deelnemers zal de laatste uren van de 24 uur meelopen. Het deelnemersveld van de 24 uur zal rond die tijd al aardig zijn uitgedund, dus dat wordt een welkome aanvulling voor de 24-uurs deelnemers die dan nog in de wedstrijd zijn. https://my.raceresult.com/180854/?fbclid=IwAR0LNopp4nNyNL04Yzsn8H62m8SzJUqo0xLr9P3MAQqbpdya0YwLh3LYZ4U

24 uur

Op bovenstaande lijst staan degenen die zich hebben ingeschreven. Inmiddels heeft Arenda Könnecke zich afgemeld voor de 24 uur. Arenda verbeterde afgelopen zaterdag haar PR op de 100 km bij de RUN Winschoten naar 8.20, maar is nog niet hersteld van die inspanning. De consequentie hiervan is dat er bij de vrouwen geen Nationaal Kampioenschap 24 uur is omdat er nu geen 3 Nederlandse vrouwen van start gaan. Bij de mannen gaat het Nationaal Kampioenschap 24 uur wel door. Om voor een medaille in aanmerking te komen moeten de nummers 1, 2 en 3 minimaal 160 km hebben afgelegd.

Een aantal deelnemers gebruikt de 24 uur als kwalificatie. Arenda Könnecke heeft zich eerder dit jaar met een afstand van 192 km al geplaatst voor de NL ploeg bij het EK 24 uur in Italië op 17-18 september 2022. Hiervoor is bij de vrouwen een afstand van minimaal 190 km vereist en bij de mannen een afstand van minimaal 210 km. Er zijn ook deelnemers die deze wedstrijd gebruiken als kwalificatie voor de Spartathlon. Voor de Spartathlon is de kwalificatie mannen/vrouwen >180/170 km. Voor directe kwalificatie zijn die afstanden >225/212,5 km.

Marc Papanikitas doet mee aan de 24 uur om zich te kwalificeren voor de Spartathlon. Hij zal daarvoor minimaal 180 km moeten lopen. Vorig jaar deed Marc aan de 12 uur mee. De 12 uur is een lastig onderdeel en Marc bleef toen op 113 km steken, wel de langste afstand die hij ooit in zijn lange carrière liep. Peter Mayringer liep vorig jaar een uitstekende 12 uur met 128 km waarmee hij 2e werd. Met zo’n vorm kan dat op de 24 uur een afstand van rond de 200 km worden. Mark Wagenaars liep vorig jaar een afstand van net geen 191 km. Een loper die ook op de lange trails goed uit de voeten kan. Karel Hageman heeft de ambitie voor een goede 24 uur. Afgelopen zaterdag liep hij de 100 km bij de RUN waar hij na 40 km gas terug nam en de 100 km rustig uitliep. Ron van Dijk maakte vorig jaar een goed debuut op de 24 uur met een afstand van 184 km. Endymion Kasanardjo loopt het weekend na Deventer de Spartathlon. Endy werd in 2018 Nationaal Kampioen 24 uur met 207 km. Zoveel kilometers zullen het dit jaar in Deventer niet worden, maar Endy is een loper die altijd weet te verrassen. Ook Katie Unoki en Sameena van der Mijden staan zowel op de startlijst van de 24 uur in Deventer als  op die van de Spartathlon. Vorig jaar liep Katie een prima 172 km waarmee ze haar kwalificatie voor de Spartathlon 2021 en 2022 liep. Katie laat haar deelname aan de Spartathlon van dit jaar overzetten naar 2022. Sameena van der Mijden liep in 2019 183 km bij de 24 uur in Athene. Afgelopen periode liep ze een aantal extreem lange lopen voor het goede doel. De Poolse Kasia Pietrzykowski deed al mee aan lange trails als de Bear 100 km en dit jaar het Petranpad 112 km. Gezien haar tijden bij deze trails moet ze in staat zijn tot een afstand van meer dan 100 mijl.

12 uur, 6 uur, 3 uur

Peter Ligthart doet aan de 12 uur mee. Vorig jaar lag  Peter lang op schema voor een hele mooie prestatie op de 24 uur, maar hij werd misselijk en moest stoppen. Peter won in 2018 al eens de 12 uur in Deventer toen met 110 km. Arjan van den Berg maakt zijn comeback als ultraloper. In het verleden was hij goed voor bijna 118 km op de 12 uur en 7.58 op de 100 km.

Op de 6 uur doen de nodige Poolse deelnemers mee waaronder Adam Tomecki die vorig jaar 3e bij de mannen werd met 68 km. De oudste deelnemer is Koos Rademaker die een poging gaat doen om de beste NL prestatie M75 te verbeteren die op naam staat van Anton Schuurmans met een afstand van 54,193 km. Anton is in 2019 overleden.

Op de 3 uur was Bram van Rijswijk vorig jaar met een afstand van ruim 43 km de enige die verder dan de marathon kwam. De meeste deelnemers zullen afstanden van tussen de 25 en 35 km lopen.

Wielerbaan

Er wordt gelopen op de wielerbaan in sportpark de Keizerslanden. De baan kent geen scherpe bochten en het wegdek bestaat uit mooi asfalt. Het parcours is officieel opgemeten en is 1289 meter lang. Een ideaal parcours voor goede prestaties. Er is elektronische rondentelling. Organisator is Ed van Beek van MarathonPlus die ondersteund wordt door Hans Spieker en een klein vast team trouwe helpers. De wedstrijd wordt Corona proof georganiseerd. De weersvoorspelling lijkt gunstig. Temperaturen van maximaal 21 graden, geen volle zon en met 12 graden een niet te koude nacht. Er is een kleine kans op regen. Was getekend Buienradar. Of die voorspelling uit gaat komen is natuurlijk maar de vraag.

Henri Thunnissen