Categorieën
nieuws

Voorbeschouwing Spartathlon 2021

Een Corona proof georganiseerde Spartathlon maar dan zonder aangepaste start.

Spartathlon 2020 > 2021

Op vrijdagmorgen 24 september om 7.00 uur Griekse tijd zal vanuit Athene de Spartathlon van start gaan. Er wordt om de 5 minuten gestart in groepen van 50 in verband met Corona. Update: Er was een normale start waarbij alle 282 deelnemrs samen van stat gingen. De start is bij de Akropolis. De route van 246 km voert naar Sparta. Onderweg vooral asfalt, maar wel op en af, richting de Sangaspas. Daar is een gedeelte van ca. 10 bergpad en klimmen de deelnemers naar 1100 meter hoog om weer af te dalen. Maar na een dikke 30 km gaat de weg weer omhoog naar ca. 800 meter en blijft op en af gaan om dan in het laatste gedeelte af te dalen naar Sparta waar de finish is bij het standbeeld van Leonidas. Dit jaar mogen de finishers het standbeeld niet aanraken en moeten ze zelf hun medaille pakken. Een deel van de magie van de finish verdwijnt hiermee. Maar dankzij dit soort beperkingen kan de Spartathlon toch doorgaan. De tijdslimiet is 36 uur en bij veel verzorgingsposten zijn er tussenlimieten. Voor langzame deelnemers is er de voortdurende dreiging om uit de wedstrijd te worden gehaald. In het eerste gedeelte in Athene lopen de deelnemers over deels afgezette wegen, maar eenmaal Athene uit loopt de route over soms drukke wegen. En dan moeten de deelnemers ook nog dealen met de vele zwerfhonden. Een bijzonder parcours.

Beklimming van de Sangaspas, de deelnemers lopen hier in de nacht.

Vorig jaar werd de Spartathlon afgelast vanwege Corona. Dit jaar gaat de Spartathlon door maar zullen niet alle mensen die staan ingeschreven aanwezig kunnen zijn. Dit geldt voor de Japanse lopers en loopsters die hun deelname mogen verschuiven naar 2022. Voor de editie van dit jaar is geen inschrijving geweest. Een aantal deelnemers van de editie van 2020 heeft zijn deelname geannuleerd. De deelnemerslijst van 2020 is aangevuld met die van de wachtlijst van 2020. Pas voor de editie van 2022 kunnen lopers en loopsters zich weer gaan inschrijven. Daar zal veel belangstelling voor zijn.

Hieronder wat namen van sterke lopers en loopsters die dit jaar meedoen. Mijn research was wat minder uitputtend dan in eerdere jaren, dus heb ik mogelijk een aantal outsiders over het hoofd gezien. We laten ons altijd graag verrassen.

Vrouwen

Bij de vrouwen staat er een sterk deelnemersveld aan de start. De Hongaarse Zsuzsanne Maraz won de Spartathlon in 2018 en 2019. De Deense Stine Rex werd 2 keer 4e in de Spartathlon, won de Ultrabalaton en heeft een PR op de 24 uur van 243 km. De Russin Irina Masanova werd in 2019 2e in de Spartathlon en liep dit jaar 238 km op de 24 uur. De Amerikaanse Marisa Lizak liep ook 238 km op de 24 uur en heeft een PR van 391 km op de 48 uur staan. De Finse Noora Honkola liep 7.46 op de 100 km, 234 km op de 24 uur en liep dit jaar 137 km op de 12 uur. Andere sterke vrouwen zijn onder andere onze eigen Leonie Ton (100 km 7.54, 24 uur 219 km), de Letse Diana Daviza (100 km 8.11, 24 uur 228 km), de Poolse Milena Grabska-Gregorczyk (24 uur 229 km, Spartathlon 2019 5e) en de Italiaanse Loreno Brusemento (100 km 8.12).  

Verzorgingspost in Melandreni op 140 km

Mannen

Bij de mannen gaat de Hongaar Tamasz Bodis van start die in 2019 de Spartathlon won. Daarnaast won hij 2 keer de Ultrabalaton en heeft een 24 uur van 276 km. De Tsjech Radek Brunner stond bij de laatste 3 Spartathlons op het podium, twee keer 2e en één keer 3e. Radek heeft een sterke 100 km van recent 7.32 en verbeterde zijn PR op de 24 uur naar 255 km. De Spanjaard Ivan Penalba-Lopez heeft zich pijlsnel ontwikkeld en zijn PR’s op alle onderdelen verbeterd. Op de 100 km liep hij 6.58, op de 24 uur heeft hij 274 km staan en dit jaar verbeterde hij zijn PR op de 12 uur naar 158 km en won hij de Mauerweglauf 100 mijl in Berlijn. Deze 3 mannen lijken om de overwinning te gaan strijden. Andere sterke mannen zijn de Noor Simen Holvik (24 uur 253 km), de Brit Alastair Higgins (Spartathlon 2019 4e), de Hongaar Balazs Simonyi (Spartathlon 2019 5e, winst Olympic Race 180 km 2021), de Tsjech Milan Sumny (Spartathlon 2019 5e, 24 uur 247 km 2021) en de Amerikaan Bob Hearn (24 uur 247 km, 48 uur 386 km).

Start Spartathlon op de vroege vrijdagmorgen.

Belgen

Slechts 4 Belgen kregen een plekje op de deelnemerslijst van de Spartathlon. Uiteindelijk zullen er maar 2 Belgen van start gaan. Jammer want de Belgen kennen traditioneel een relatief hoog finishers percentage. Jan Spitael is al vele jaren een goede ambassadeur voor de Spartathlon. In 2017 liep hij zijn tweede Spartathlon uit in een mooie 32.17. Dit jaar zal zijn doel finishen zijn. Update: Uit goede bron gehoord dat Jan Spitael niet zal starten. Als we het over ambassadeurs van de Spartathlon hebben dan hebben we het zeker ook over Luc de Jaeger-Braet die al 11 keer wist te finishen. En na zijn finish dan nog genoeg energie heeft om het beeld van Leonidas te beklimmen. Luc start altijd rustig, loopt maar net voor op de tussenlimieten om dan in het tweede gedeelte weinig snelheid te verliezen waardoor hij veel plaatsen in het klassement opklimt. David van den Bossche liep al de UltraMilano-SanRemo 285 km uit en stond dit jaar op het podium van Ultra Boucle des Ballons 208 km. In 2019 liep hij ook de Spartathlon uit in een tijd die hij gezien zijn kwaliteiten dit jaar ruim moet verbeteren. Nadia Benaerens deed in 2019 mee aan de Spartathlon en strandde toen iets over de helft. Update: Nadia gaat niet van start. Had zich zelfs niet ingeschreven voor de Spartathlon van dit jaar, maar staat wel op de deelnemerslijst.

Endymion Kasanardjo in 2018 bij de brug over het Kanaal van Korinthe

Nederlanders plus een verdwaalde Zweed

De Nederlanders hadden bij deze Spartathlon geluk bij de loting. Maar liefst 7 NL mannen en 2 NL vrouwen doen mee. Om met de vrouwen te beginnen heeft Leonie Ton kansen op een hoge klassering. Zij liep het afgelopen jaar veel sterke resultaten in echte en virtuele wedstrijden. Pakweg een jaar geleden nog 203 km op de 24 uur, ruim 79 km in een virtuele 6 uur en 3.32 op de 50 km. Met de ervaring uit 2019 zou Leonie in die vorm een prima Spartathlon moeten kunnen lopen.  Sameena van der Mijden liep de afgelopen jaren weinig wedstrijden, maar wel de nodige lange sponsorlopen voor het goede doel, zoals 500 km in 112 uur en ruim 890 in 10 dagen. Nitish Zuidema is een bijzonder regelmatige loper. Iemand die bijna altijd zijn potentie benut door heel gedisciplineerd te lopen. Een voordeel bij een loop als de Spartathlon waar een te enthousiaste start vaak problemen oplevert. Nitish liep de Spartathlon 2 keer uit. Voor de andere Nederlandse mannen moet dat in 2021 gebeuren. Endymion Kasanardjo gaat zijn 3e poging wagen. Endy heeft een goed jaar achter de rug waarin hij zijn PR op de 100 km naar 9.18 verbeterde. Albert Heikens heeft nog een koffer in Griekenland staan zoals hij zelf op Facebook schreef die hij gaat ophalen. Revanche. Dat geldt ook voor snelwandelaar Frank van der Gulik. Frank moet in het eerste gedeelte hardlopen waarmee hij de tussenlimiet op de eerste 80 km haalt. Daarna worden de limieten ruimer en kan hij winst boeken door zijn hoge wandeltempo. Gerben Oevermans gaat zijn debuut maken. Gerben verbeterde het Pieterpad record van Wouter Huitzing, maar zijn record werd daarna weer 2 keer gebroken. Gerben liep met Sameena mee bij haar tocht van 890 km in 10 dagen. De trainingskilometers zijn gemaakt. Iets wat voor velen geldt omdat er in de afgelopen anderhalf jaar veel wedstrijden niet doorgingen. Jonathan Koutstaal maakt net als Sjirk Overal zijn debuut op de Spartathlon. Jonathan is een goede trailloper van vooral extreem lange trails als de PTL, maar hij liep ook de 120 van Texel uit binnen de 12 uur en liep 202 km op de 24 uur. Sjirk werd vorig jaar Nationaal Kampioen 24 uur met 207 km en finishte in 2019 op de 120 van Texel. Een loper die zijn race goed indeelt. ‘Onze’ Zweed Tobias Lundgren liep de Spartathlon al 4 keer uit, waarvan 3 keer tussen de 30 en 31 uur. Wordt het dit jaar zijn 5e finish? Katie Unoki dit jaar niet van start. Leuk detail is dat de Nederlandse deelnemers vooraf een ontmoeting hebben gehad en besloten hebben om zich te presenteren in NL shirtjes. Team NL is dus herkenbaar!

Alle NL deelnemers lopen in een NL Spartathlon shirtje met eigen naam.

Spoorboekje Spartathlon:

In Belgisch-Nederlandse tijd start de Spartathlon op vrijdagmorgen 24 september om 6.00 uur. De winnaar komt zaterdagmorgen 25 september om ca. 5.00 uur binnen. De uiterste finish is op zaterdagmiddag om 18.00 uur.

Er gingen 282 deelnemers van start, waaronder alle 9 Nederlanders, de in NL wonende Tobias en 2 Belgen. Ze kwamen allemaal op tijd langs CP4.

De wedstrijd zal te volgen zijn via de website en de bijbehorende Facebookpagina: https://www.spartathlon.gr/en

Alle deelnemers krijgen een tracker en zijn te volgen via de link:

https://track.trail.live/event/spartathlon?fbclid=IwAR3t8OvnUwQnlMUv0hEKJQdwWIhLDqORlCk1AtyloDkeEEhpVhxBK7vsblo

Op de website komen net als in eerdere jaren tussentijden op de verschillende CP’s: http://www.spartathlon.gr/en/live-data-en.html

Posten waar van alle deelnemers de tussentijd wordt opgenomen, met afstand en tijdslimiet van de post:

CP 4 Aspropyrgos : 19,5 km 2.10 uur

CP 11 Megara: marathon punt 4.45 uur

CP 22 Corinth, Hellas Can: 80 km 9.30 uur

CP 28 Assos: 100 km punt 12.25 uur

CP 35 Ancient Nemea: 123 km 16.00 uur

CP 47 voet Sangaspas: 159,5 km 22.10 uur

CP 52 Nestani: 171,5 km 24.30 uur

CP 60 Tegea: 195 km 28.10 uur

CP 69 226,5 km 33.00 uur

CP 75 Sparta: 246 km 36.00 uur 

Henri Thunnissen