Categorieën
nationale selectie nieuws

WK 100 km Berlijn 27 augustus 2022

WK 100 km 2022 Berlijn:

Het was al geruime tijd bekend dat het WK 100 km in 2022 in Berlijn en omgeving zou worden georganiseerd. De organisatie had de website al klaar https://wc100kberlin.org/100km-wm-2022 maar wat ontbrak was een datum. Inmiddels is door de IAU officieel aangekondigd dat het WK 100 km op 27 augustus in Berlijn wordt georganiseerd. Zie het persbericht op de website van de IAU: https://iau-ultramarathon.org/2022-iau-100-km-world-championships-announcement.html

De deelnemers aan het WK worden in Berlijn gehuisvest, waar ook de opening en de vlaggenparade zal zijn. De wedstrijd zelf zal bij Bernau worden gelopen. Bernau ligt 20 km ten Noord Oosten van Berlijn. Het is een heen en weer parcours van 7,5 km door het bos met als start- en keerpunt het historische Bauhaus Complex, aangewezen als Unesco Werelderfgoed. Dit wordt het eerste officiële kampioenschap ultralopen dat in Duitsland wordt georganiseerd.  

Kwalificatie-eisen NL ploeg en gekwalificeerde lopers/loopsters:

De kwalificatie-eis voor de NL ploeg is mannen/vrouwen een tijd van <8.00/9.00 uur. De kwalificatie periode loopt van 1 januari 2020 tot en met 27 april 2022, 4 maanden voor het WK. De prestatie moet bij voorkeur zijn geleverd in een wedstrijd met een IAU-label.

Er zijn per 23 september 5 vrouwen en 3 mannen die aan die kwalificatie-eis hebben voldaan. Bij de mannen Piet Wiersma (6.49.47), David Helfferich (7.55.14) en Bram van Rijswijk (7.55.46). Bij de vrouwen Hinke Schokker (8.13.24), Lian Stadhouders (8.14.16), Arenda Könnecke (8.20.30), Irene Kinnegim (8.47.09) en Selina van der Vliet (8.50.39).

Bij een WK is er een individueel en een teamklassement. Een teamresultaat wordt neergezet door de best geklasseerde 3 mannen en/of 3 vrouwen. Een team bestaat idealiter uit minimaal 4 mannen en/of 4 vrouwen. Bij een groter team moeten de 5e en 6e man/vrouw voldoen aan een kwalificatie-eis van <7.30/8.30 uur. Het maximum aantal mannen en/of vrouwen is 6 per team.

Er is bij uitzondering 1 aanwijsplek beschikbaar voor de mannen en 1 voor de vrouwen. Die aanwijsplek is op basis van een goede prestatie in een wedstrijd over een andere afstand of een goede prestatie op de 100 km die buiten de kwalificatie periode valt. Het bestuur van Ultraplatform beslist over deze aanwijsplek.

Algemeen:

Ultraplatform doet voor de Atletiekunie de selectie en begeleiding van de lopers/loopsters. De inzet van de selectie is dat teams en lopers/loopsters bij de beste helft van het deelnemersveld kunnen finishen. De Atletiekunie zorgt voor kleding die de lopers/loopsters dragen bij het kampioenschap waar zij voor Nederland uitkomen. Om mee te kunnen doen aan een EK/WK moeten lopers/loopsters een geldige wedstrijdlicentie van de Atletiekunie hebben.

Als lopers/loopsters voor een EK/WK geselecteerd zijn, maken ze afspraken met hun coördinator over hoe hun traject richting een kampioenschap eruit ziet. Daarbij valt te denken aan zaken als vormbehoud en wedstrijdplanning. Geacht wordt dat lopers/loopsters zich aan de gemaakte afspraken houden.

Lopers/loopsters die worden uitgezonden naar kampioenschappen hebben een eigen financiële bijdrage. Die bijdrage verschilt per kampioenschap.

Binnen de mogelijkheden die Ultraplatform heeft gaat er begeleiding mee om de lopers/loopsters bij het WK te begeleiden en ondersteunen.  

Contact:

Coördinator 100 km en 24 uur:

Lennart Berkman lpberkman(at)gmail.com

Coördinator 50 km en tijdelijk trail:

Henri Thunnissen thun007(at)home.nl

Henri Thunnissen