Categorieën
nieuws

De Belgen en Nederlanders in de Spartathlon

Vijf van de 9 team NL deelnemers haalden de finish, plus de helft van de 2 Belgen en de in NL wonende Zweed Tobias Lundgren.

Er deden in deze editie slechts 2 Belgen mee, David van den Bossche en Luc de Jaeger-Braet. In Nederland was de loting gunstig uitgevallen waardoor Team Nederland uit 9 deelnemers bestond. Frank van der Gulik, Albert Heikens, Endymion Kasanardjo, Jonathan Koutstaal, Sameena van der Mijden, Gerben Oevermans, Sjirk Overal, Leonie Ton en Nitish Zuidema. De Zweed Tobias Lundgren die in Amsterdam woont completeert het twaalftal dat we als redactie van Ultraned altijd met extra veel aandacht volgden. De foto’s in dit artikel zijn van Michiel Panhuysen die Jonathan Koutstaal begeleidde.

Alle deelnemers kregen een tracker en zijn te volgen via de link. De trackers werken niet altijd heel goed, maar waren zeker een aanvulling.

https://track.trail.live/event/spartathlon?fbclid=IwAR3t8OvnUwQnlMUv0hEKJQdwWIhLDqORlCk1AtyloDkeEEhpVhxBK7vsblo

Op de website stonden de tussentijden op de verschillende CP’s: http://www.spartathlon.gr/en/live-data-en.html

De eerste grote post in Megara op 43 km werd door iedereen gehaald.

Verzorgingspost in Megara.

Megara 43 km tijdslimiet 4.45 uur:

Leonie Ton (8e vrouw) 3.54

Endymion Kasanardjo 3.55

Jonathan Koutstaal 4.06

David van den Bossche 4.11

Tobias Lundgren 4.13

Sameena van der Mijden 4.18

Nitish Zuidema 4.23

Sjirk Overal 4.23

Albert Heikens 4.26

Luc de Jaeger-Braet 4.31

Gerben Oevermans 4.34

Frank van der Gulik 4.37

Op weg naar de tweede grote post in Korinth op 80 km moesten Frank van der Gulik en Albert Heikens de strijd staken zo rond 65 km waar ze niet op tijd binnen waren. Albert kreeg al na 25 km last van zijn kuit waardoor hij snelheid moest inleveren. Hij ging op een run-walk strategie over tot het vooral wandelen was. In dat eerste stuk haal je daar de tussenlimieten niet mee.

Onderweg naar Korinth.

Korinth 80 km tijdslimiet 9.30 uur

Leonie Ton 7.34

Endymion Kasanardjo 7.55

Jonathan Koutstaal 8.03

David van den Bossche 8.24

Tobias Lundgren 8.26

Sjirk Overal 8.33

Sameena van der Mijden 8.54

Luc de Jaeger-Braet 8.54

Gerben Oevermans 8.59

Nitish Zuidema 9.01

Op weg naar Ancient Nemea moesten Gerben en Sameena de strijd staken. Gerben hield vanaf 75 km niets meer binnen. Zijn voorsprong van een half uur op de tijdslimiet raakte hij kwijt. Hij is in Assos op 101 km gestopt. Sameena werd op 103 km licht aangereden, moest uitwijken, verstapte zich maar kon doorlopen tot 120 km. Ze is gestopt omdat ze teveel pijn aan haar enkel kreeg. Ze moest naar het ziekenhuis en heeft nu haar enkel in het gips.

De post in Ancient Nemea.

Ancient Nemea 123 km tijdslimiet 16.00 uur

Leonie Ton 12.13

Endymion Kasanardjo 13.17

Jonathan Koutstaal 13.17

Tobias Lundgren 13.50

Sjirk Overal 13.52

David Van den Bossche 14.44

Luc de Jaeger-Braet 15.14

Nitish Zuidema 15.30

Inmiddels werd in het donker de weg ingezet naar de post bij de voet van de Sangaspas. Op een aantal passages gaat het hier al stevig omhoog. Maar iedereen bleef in de strijd. Nitish en David liepen dichtbij de tijdslimiet. Op de CP op 141 km werd de tijd van Nitish niet doorgegeven, maar hij bleek gelukkig nog in de strijd.  

Op weg naar de Sangaspas, verzorgingspost in Lyrkeia.

Voet van Sangaspas 159 km tijdslimiet 22.10 uur

Leonie Ton 16.59

Jonathan Koutstaal 18.38

Endymion Kasanardjo 19.16

Tobias Lundgren 19.30

Sjirk Overal 19.39

Luc de Jaeger-Braet 21.21

Nitish Zuidema 21.58

David van den Bossche 21.59

De route gaat in het donker over de mooiste passage van de Spartathlon, de Sangaspas. Overdag prachtige uitzichten. Best een lastige klim en afdaling allemaal onverhard. De doorkomst van Endymion in Nestani wordt niet gegeven, maar die in Tegea verderop wel. David haalde het in de passage naar Nestani niet omdat hij bij CP 49 in het bergdorpje Sangas buiten de tijdslimiet binnenkwam. Hij is dus nog wel de Sangaspas op en af gegaan. David had een lichte blessure maar maakte de afweging om toch naar de Spartathlon te gaan. Er zijn meer lopers-loopsters met een lichte blessure naar de Spartathlon gegaan en een aantal van hen haalden wel de finish.

Nestani 172 km tijdslimiet 24.30 uur

Leonie Ton 19.01

Jonathan Koutstaal 20.49

Tobias Lundgren 21.47

Sjirk Overal 21.52

Endymion Kasanardjo geen tijd opgegeven

Luc de Jaeger-Braet 23.47

Nitish Zuidema 24.12

Na de Sangaspas volgt er een relatief vlak stuk door de vallei langs Nestani naar Tegea. Iedereen bleef in de strijd. Nitish pakte in deze passage wat marge op de tijdslimiet.

De verzorgingspost in Tegea op 195 km.

Tegea 195 km tijdslimiet 28.10 uur

Leonie Ton 22.34

Jonathan Koutstaal 24.36

Sjirk Overal 25.28

Tobias Lundgren 25.30

Endymion Kasanardjo 25.44

Luc de Jaeger-Braet 27.14

Nitish Zuidema 27.36

Na Tegea lopen de deelnemers op een vaak drukke en brede asfaltweg de bergen weer in. Het gaat hier stevig omhoog en het blijft niet vlak. Een lastig gedeelte waar de meeste deelnemers al een complete 24 uur achter de rug hebben. Mooi is het wel, maar of de deelnemers daar oog voor hebben? Iedereen kwam op tijd bij de laatste grote CP op 226 km langs met genoeg marge voor het laatste gedeelte naar Sparta. Waar het op de vrijdag bij de start koel was en overdag maximaal 25 graden was, werd het op de zaterdag behoorlijk warm. Wat dat betreft zijn de deelnemers die er langer dan 30 uur over doen in het nadeel ten opzichte van de snelste deelnemers die de hitte van die tweede dag missen.

Een mooie omgeving, voor degenen die er nog oog voor hebben.

CP 69 226 km tijdslimiet 33.00 uur

Leonie Ton 27.33

Jonathan Koutstaal 28.58

Sjirk Overal 30.26

Endymion Kasanardjo 30.40

Tobias Lundgren 30.41

Luc de Jaeger-Braet 32.17

Nitish Zuidema 32.27

Een verzorgingspost in het laatste gedeelte.

Het laatste gedeelte van de route gaat omlaag. Maar dat is ook weer in de tijdslimieten verwerkt. Leonie Ton kreeg last van haar kuitblessure en moest 1 plekje in het klassement prijsgeven. Ze is 7e geworden. Een knappe prestatie want er stond dit jaar bij de vrouwen een bijzonder sterk deelnemersveld aan de start.

Jonathan Koutstaal liep een goede Spartathlon. Na Korinth had hij een kleine inzinking, maar liep goed door. Het was een koude nacht, ca. 5 graden. Jonathan had een zware nacht, slaapgebrek. Maar hij wist voor Tegea het tempo weer op te pakken.

Sjirk Overal is een loper die zijn wedstrijden altijd goed indeelt. Dat liet hij vorig jaar zien toen hij Nationaal Kampioen 24 uur werd. Sjirk liep een goed opgebouwde Spartathlon en finishte met de Friese vlag.

Endymion Kasanardjo nam revanche. Onder het motto 3 keer is scheepsrecht liep hij nu de Spartathlon uit. Endy is Endy, een uniek iemand. Met een geheel eigen filosofie en voorbereiding, voor veel mede ultralopers een voorbeeld. Nu al benieuwd naar het verslag van zijn Spartathlon, want Endy kan mooi schrijven.

Al is Tobias Lundgren Zweeds, toch tellen we hem mee bij de Nederlanders. Dit is zijn vijfde finish in de Spartathlon. Tobias deelt zijn races meestal goed in. Door een spierblessure moest Tobias zijn training afbouwen. Zijn doel was om te finishen na in Korinth 1 uur voorsprong op het schema te pakken waarmee hij voldoende marge zou hebben. Het plan lukte al ging dat niet vanzelf. Maar 5 finishes is iets om heel trots op te zijn.

Luc de Jaeger-Braet kondigde vooraf aan dat dit zijn laatste Spartathlon zou zijn. Het was dan ook nummer 12. Twaalf finishes in de Spartathlon, dat kunnen weinigen zeggen. Luc staat bekend om zijn trage start om dan in het tweede deel nog ver op te schuiven in het klassement. Nu hij ouder wordt lukt dat laatste niet meer, maar finishen dus nog wel. Twaalf keer…

Nitish Zuidema haalde zijn derde finish in de Spartathlon. Als we het over diesels hebben dan is Nitish er zeker eentje. De Nederlander met de meeste afstanden van >200 km op een 24 uur. Rustig beginnend en goed indelend. Bij deze Spartathlon liep hij op enig moment kort voor de tijdslimiet maar wist die marge weer te vergroten en de finish te halen.

Er was een live stream van de finish: https://www.youtube.com/watch?v=w0_zTaQ3ltY

Screenshot finish Leonie Ton, foto Wim Krijnen.

Finish Spartathlon 246 km tijdslimiet 36 uur

Leonie Ton 30.49.40

Jonathan Koutstaal 31.42.18

Jonathan Koutstaal in de finishstraat in Sparta.

Sjirk Overal 33.16.58

Screenshot van de finish van Sjirk Overal, foto Jan Albert Veenema.

Endymion Kasanardjo 34.05.03

Screenshot van de finish van Endymion Kasanardjo, foto Wim Krijnen.

Tobias Lundgren 34.54.00

Luc de Jaeger-Braet 34.54.45

Nitish Zuidema 35.25.54

En nog maar een foto van Leonie Ton, omdat finishen zo mooi is!

Het is altijd vervelend om mensen te zien uitvallen. De Spartathlon is een harde wedstrijd. Een wedstrijd waar alle deelnemers naar toe hebben geleefd. Een bijzondere wedstrijd. Voor degenen die er finishen is die finish vaak een van de hoogtepunten in hun loop carrière. Voor degenen die het niet halen vaak een reden om terug te komen.

Huldiging NL Spartathlon finishers, vlnr Endymion, Jonathan, Leonie, Sjirk en Nitish.

Er gingen 9 Nederlanders van start. Dat is geen record. Maar nog nooit eerder in de lange historie van de Spartathlon finishten er 5 Nederlanders. Het kwam 2 keer eerder voor dat er 4 Nederlanders finishten, in 2011 en 2017. Net als dit jaar was Nitish Zuidema in die beide jaren een van die finishers. Toeval?

Henri Thunnissen