Categorieën
nationale selectie nieuws

EK 50 km Spanje 8 oktober 2022

EK 50 km Sotilo de la Adrada 8 oktober 2022:

Dit weekend werd door het IAU het Europees Kampioenschap 50 aangekondigd dat op 8 oktober in het Spaanse Sotilo de la Adrada wordt georganiseerd. Sotillo de la Adrade 100 km ten Westen van Madrid. Behalve de datum is er nog weinig bekend over dit EK. Sotilo de la Adrada ligt in een dal in een berggebied met toppen tot 2000 meter hoog. Helemaal vlak zal het parcours niet zijn.

Naast het EK 50 km is er een open wedstrijd over 50 km met beperkte deelname. Voor de aankondiging op de website van de IAU zie: https://iau-ultramarathon.org/2022-iau-50-km-european-championships-announcement.html De lokale organisatie heeft ook een website, zie: https://www.challengeultra.com/

In 2015 en 2016 werd het WK 50 km in Doha georganiseerd. Harm Sengers haalde in 2015 een knappe 6e plek en finishte als snelste Europese loper. In 2019 werd er in het Roemeense Brasov het derde WK 50 km gehouden wat van hoog niveau was. Voor de uitslag van het WK in Brasov zie: https://statistik.d-u-v.org/getresultevent.php?event=59078

De aangekondigde WK’s 50 km in 2020 in Jordanië en in 2021 in Taiwan werden afgelast vanwege Corona.

Kwalificatie-eisen NL ploeg en gekwalificeerde lopers/loopsters:

De kwalificatie-eis voor de NL ploeg is een tijd van mannen/vrouwen <3.20/3.50 op de 50 km. Dat mag een tijd zijn bij een 50 km wedstrijd of een geregistreerde tussentijd op 50 km tijdens een uitgelopen 6 uur of 100 km wedstrijd. Betere marathon lopers- en loopsters kunnen voor deelname aan het WK 50 km in aanmerking  komen. De kwalificatie-eis voor de marathon is een tijd van mannen/vrouwen <2.35/2.57.30 uur. De kwalificatie periode loopt van 1 januari 2020 tot en met 8 juli 2022, 3 maanden voor het EK. De prestatie moet geleverd zijn op een officieel opgemeten parcours.

Er zijn per 26 september 3 vrouwen en 2 mannen die aan de kwalificatie-eis op de 50 km hebben voldaan. Bij de mannen Piet Wiersma (3.14.10) en Thijmen van der Loop (3.14.30). Bij de vrouwen Leonie Ton (3.32.02), Hinke Schokker (3.38.21) en Lian Stadhouders (3.44.26). De mannen en vrouwen die aan de kwalificatie-eis hebben voldaan krijgen hierover nog direct bericht.

Bij een EK is er een individueel en een teamklassement. Een teamresultaat wordt neergezet door de best geklasseerde 3 mannen en/of 3 vrouwen. Een team bestaat idealiter uit 4 mannen en/of vrouwen. Bij een groter team moeten de 5e en 6e man/vrouw voldoen aan een kwalificatie-eis van <3.10/3.40 op de 50 km of <2.25/2.47.30 op de marathon. Het maximum aantal mannen en/of vrouwen is 6 per team.

Er is bij uitzondering 1 aanwijsplek beschikbaar. Die aanwijsplek is op basis van een goede prestatie in een korte ultraloop wedstrijd of een goede prestatie op de 50 km die buiten de kwalificatie periode van 2020-2022 valt. Het bestuur van Ultraplatform beslist over deze aanwijsplek.

Algemeen:

Ultraplatform doet voor de Atletiekunie de selectie en begeleiding van de lopers/loopsters. De inzet van de selectie is dat teams en lopers/loopsters bij de beste helft van het deelnemersveld kunnen finishen. De Atletiekunie zorgt voor kleding die de lopers/loopsters dragen bij het kampioenschap waar zij voor Nederland uitkomen. Om mee te kunnen doen aan een EK/WK moeten lopers/loopsters een geldige wedstrijdlicentie van de Atletiekunie hebben.

Als lopers/loopsters voor een EK/WK geselecteerd zijn, maken ze afspraken met hun coördinator over hoe hun traject richting een kampioenschap eruit ziet. Daarbij valt te denken aan zaken als vormbehoud en wedstrijdplanning. Geacht wordt dat lopers/loopsters zich aan de gemaakte afspraken houden.

Lopers/loopsters die worden uitgezonden naar kampioenschappen hebben een eigen financiële bijdrage. Die bijdrage verschilt per kampioenschap.

Binnen de mogelijkheden die Ultraplatform heeft gaat er begeleiding mee om de lopers/loopsters bij een EK/WK te begeleiden en ondersteunen.  

Contact:

Coördinator 50 km en tijdelijk trail:

Henri Thunnissen thun007(at)home.nl

Henri Thunnissen