Categorieën
nieuws

Europees Kampioenschap Skyrunning 2021

Huub van Noorden werd knap 10e bij het EK Skyrunning 2021.

Afgelopen weekend werd het Europees Kampioen Skyrunning georganiseerd in Sao Pedro du Sul in Portugal. Sao Pedro du Sul ligt ten Zuid-Oosten van Porto. Hoewel het parcours door een middelgebergte liep met 1100 meter als hoogste punt,  was het aantal hoogtemeters aanzienlijk en het parcours erg technisch. Op vrijdag werd de 65 km gelopen en op zaterdag de 35 km. De 65 km afstand telde 6500 hoogtemeters+. Dat betekent dat het parcours geen vlakke stukken kende en de gemiddelde stijging en daling 20% was. Datzelfde gold voor de 35 km met 3500 hoogtemeters+.

Nederland was zowel op de 35 als 65 km vertegenwoordigd. Zeker op de 65 km was het een klein deelnemersveld bij het EK. Maar er werd sterk gelopen door de meesten. Nederland was op de 65 km vertegenwoordigd met Huub van Noorden, Thomas Dunkerbeck, Daan Nieuwenhuis en Yvonne Vissers. Het NK Skyrunning was de kwalificatie wedstrijd. Dat NK Skyrunning werd in september gelopen bij de Trail des Dents-du-Midi. Huub van Noorden en Yvonne Vissers werden daar Nederlands Kampioen skyrunning bij de ultra afstand.

Thomas Dunkerbeck schreef op zijn Facebook: “Ruim 11 uur heb ik genoten van misschien wel de meest ruige wedstrijd die ik ken. Het ging of supersteil omhoog waarbij je heel vaak moest klauteren om de top te bereiken, of het denderde naar beneden over keien en rotsen.”

Bij de mannen waren er op de 65 km 18 finishers uit 9 landen. Het parcoursrecord stond op naam van de Noor Stian Angermund met 9.54.40. Angermund is een toploper, maar zag maar liefst 9 man onder die tijd finishen. De Spanjaard Manuel Merillas werd Europees Kampioen in een voor dit parcours ongekend scherpe tijd van 8.31.14. Huub van Noorden werd 10e en beste Nederlander in een tijd van 10.02.51. Thomas Dunkerbeck werd 16e in 11.21.54 en Daan Nieuwenhuis 17e in 11.55.22. Yvonne Vissers viel na 43 km uit met een knie blessure. Er finishten 14 vrouwen uit 7 landen. Renske Dickhout en Ewoud Laudy waren de beste Nederlandse vrouw en man op de 35 km. Stian Angermund werd Europees Kampioen op de 35 km in een parcoursrecord. De link naar de uitslag:

https://resultados.stopandgo.pro/565/Individual

Een speciale vermelding voor Alke Staal. Mede dankzij zijn inzet was Nederland vertegenwoordigd bij dit Europees Kampioenschap Skyrunning. Naast Alke Staal waren Jose Vicente Requena Maats en Mark Groeneweg bij het EK aanwezig als begeleider. Samen met de NL lopers en loopsters beleefden ze een goed weekend.

Henri Thunnissen