Guus Smit tijdens korte stop verongelukt

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de dodelijke val van Guus Smit op La Réunion te wijten is aan het kantelen van de steen waarop hij ging zitten

Jaap Smit, de vader van Guus, stuurde ons een vertaling van het door de Gendarmerie Nationale opgemaakte Procès-verbal de Synthèse, dat de familie eind maart ontving uit La Réunion. De familie Smit stelt het op prijs als het feitenrelaas op UltraNED gepubliceerd wordt.

Het volgende is een samenvatting van dat onderzoeksrapport.

‘Guus Smit nam deel aan de wedstrijd ‘Le Grand Raid de l’Ile de la Réunion’. De start van deze loop was op de vroege ochtend van 18 oktober in het Stadion ‘De Langevin’ in St Joseph. Het parcours doorkruist het eiland en heeft een lengte van 127 km met in totaal een hoogteverschil van 8486 meter. De finish is in het Stadion ‘La Redoute’ in St Denis.

De helling van de ‘Roche Ecrite’ is het laatste grote obstakel van de wedstrijd en ligt tussen de 98e en de 101e kilometer, het hoogteverschil is hier 1000 m. Nadat Guus Smit 45 minuten gerust had bij de stop van ‘Grand Llet’, begon hij aan de beklimming van de ‘Roche Ecrite’. Het laatste stuk van de beklimming (met nog een derde te gaan) is met name duizelingwekkend. Sommige stukken zijn voorzien van een stalen kabel die aan de rots bevestigd is. Het was mistig, met een zicht van slechts 50 meter, en de paden waren glad.

Op ongeveer 1800 meter hoogte, bij een smal stuk waar men elkaar niet kan passeren, waren twee deelnemers gestopt en aten daar. Guus Smit stopte vlak onder deze personen en ging op een steen langs het pad zitten (verhoor van de loper Yannick Gueno). Het noodlot wilde dat de steen niet stabiel genoeg was om het gewicht van één persoon te dragen. Plotseling kantelde de steen in de diepte en werd Smit in de val meegenomen. In eerste instantie kwam Smit op een lager gelegen pad terecht (verhoor van loper Emmanuel More) maar vervolgde zijn val van in totaal 100 meter buiten het zicht van die deelnemers.

Deelnemer More schakelde onmiddelijk de hulpdienst in met behulp van zijn mobiele telefoon. Dit gebeurde op 19 oktober om ongeveer 14.40, de wedstrijd was toen reeds 34 uur 40 minuten bezig. Een team van het Rode Kruis kwam als eerste bij het slachtoffer en meldde dat zij kunstmatige ademhaling en hartmassage aan het toepassen waren. Vanwege het slechte zicht waren helicopters niet in staat om bij de plek van het ongeluk te komen. Wel wist een helikopter een medisch team op de top van de ‘Roche Ecrite’ af te zetten. Dit team van de Service d’Aide Médicale d’ Urgence bereikte het slachtoffer om 16.40 en de arts constateerde de dood.

Op dat moment kwam het bericht door dat een andere deelnemer op hetzelfde pad onwel was geworden. Het medisch team begaf zich vervolgens naar die plek om hulp te bieden. Nadat het team met die interventie klaar was, bleek het onmogelijk, door de weersomstandigheden en het vallen van de nacht, verder te gaan met de berging van het lichaam van Guus Smit.
Om 8.30 op de ochtend van 20 oktober werd het lichaam per helikopter overgebracht naar het mortuarium van het Centre Hospitalier te St Denis.’

Naschrift Martien Baars. In eerdere berichten van andere lopers, indertijd in de lokale pers en websites van La Réunion verschenen, werd het ongeluk geweten aan mogelijk onverantwoord passeren door Guus. Met de duidelijke beschrijving van de toedracht van het ongeluk is het voor de familie Smit belangrijk om zo te melden dat die vermoedens niet waar zijn.