Categorieën
nieuws

Spannend Belgisch Kampioenschap 24 uur in Aalter

De organisatie en deelnemers aan de 24 uur in Aalter zullen de afgelopen dagen met de nodige vrees naar de weersverwachting hebben gekeken. De storm Eunice hield huis maar was dit weekend op zaterdag en zondag uitgeraasd. Niet dat het daarmee meteen lekker weer werd. Verre van. Regen en wind zorgden voor lastige omstandigheden. De wedstrijd werd gelopen op een parcours van 944 meter. De start was op zaterdag om 16.00 uur. Naast de 24 uur konden deelnemers 1, 2 of 3 marathons lopen en was er een ontbijtloop. Die toevoeging van de marathons was prettig voor de 24-uurs deelnemers omdat het veld in de loop van de 24 uur behoorlijk uitdunde. Favoriete bij de vrouwen, Adinda Vetsuypens, had niet haar dag ondanks een zeer goede voorbereiding en stopte na 86 km. Ook bij toppers Marc Papanikitas en Chris Dhooge wilde het niet, beiden stopten voor de 100 km afstand.

Zoals bij de meeste 24 uurs wedstrijden lag het begintempo bij veel deelnemers erg hoog. Gaandeweg de wedstrijd kenden de meeste snelle starters veel verval. Maar bij de mannen was de strijd om de overwinning wel spannend. De verschillen waren niet groot en het was Arne Verstraeten die Yvan de Graef in het laatste gedeelte leek te gaan inhalen. Yvan wist de aanval van Arne te counteren en op tijd het tempo weer omhoog te gooien. Yvan de Graef werd Belgisch Kampioen 24 uur met een afstand van 211,508 km. Arne Verstraeten werd 2e met 208,973 km en Tony Misman 3e met 205,396 km. Ook de nr. 4 Jelle Janse kwam met zijn afstand van 200,883 km boven de 200 km grens.

Yvan de Graef is een loper met ervaring in trails en Backyard Ultra’s waarvan hij er 4 liep. In 2020 kwam hij tot een afstand van 227,990 bij het Big Dogs Worldchampionship. Een Backyard Ultra lopen werkt anders dan een normale 24 uur. Bij een Backyard Ultra loont het om de rondes snel te lopen waardoor er genoeg tijd overblijft voor verzorging en rust. Bij een 24 uur kom je het verst door een zo gelijkmatig mogelijk tempo te lopen. Voor Yvan lijkt er daarmee nog veel progressie mogelijk. Arne Verstraeten liep in 2020 de 24 uur in Aalter waarbij hij tot een afstand van 187,571 km kwam. Daarnaast liep hij de nodige top-tien noteringen in lange trails als de Bear Trail 100 km, Bello Gallico en Great Escape 100 mijl trail. Tony Misman kwam in 2020 tot 187,855 km op de 24 uur in Aalter waarmee hij toen net voor Arne Verstraeten finishte.

Bij de vrouwen ging Christine Peij in het begin snel. In het verloop van de wedstrijd nam Agnieszka Kuczko de leiding over en werd Christine ook gepasseerd door Hilde Dosogne. Agnieszka leek lang boven de 200 km te gaan uitkomen maar door een moeizaam laatste gedeelte kwam zij tot een afstand van 193,469 km waarmee zij Belgisch Kampioene werd. Hilde Dosogne werd met een afstand van 184,878 km 2e voor Christine Peij die 3e werd met 155,297 km.

Agnieszka Kuczko heeft al een aantal goede prestaties op haar naam staan. Vorig jaar liep zij de 50 km in 3.55 en in 2020 werd zij bij de 12 uur in Deventer overall derde met een afstand van 121,867 km. Bij diezelfde wedstrijd liep Hilde Dosogne een afstand van 97,964 km. In 2021 liep zij de Marathon des Sables en de Bello Gallico 100 mijl Trail. Christine Peij liep vorig jaar bij de WUK Backyard Ultra een afstand van 134,120 km. Daarnaast liep ze een 100 km wedstrijd.

Al met al geen wedstrijd met echte top resultaten, waarbij de weersomstandigheden natuurlijk een negatieve invloed hadden op de geleverde prestaties. Wel veel potentie met 4 Belgische mannen boven de 200 km en 2 Belgische vrouwen boven de 180 km. Dat belooft wat voor de toekomst.

De definitieve uitslagen zijn op de website van de organisatie geplaatst inclusief een overzicht van alle rondentijden. Van het 12-tal 24 uurs deelnemers die minimaal 100 mijl liepen is een tussentijd op de 100 mijl opgenomen. Ook zijn er doorkomsten op 12 uur en 100 km. Een vijftal deelnemers liepen 3 marathons. Bij de mannen was Barthelemy Geldof de snelste en bij de vrouwen Wilma Dierx. Leuk was dat de wedstrijd live te volgen was middels de rondentijden. De website van de organisatie: https://www.marathonandmore.be/ Directe link naar de uitslag: https://www.marathonandmore.be/2022/02/resultaten-piseach-m-2-daagse.html

Henri Thunnissen