Categorieën
nieuws

Drie parcoursrecords bij de Zestig van Texel

Een geslaagde editie van de Zestig van Texel. Nog nooit eerder haalden er in Nederland zoveel deelnemers de finish van een ultraloop.

De Zestig van Texel meer dan een wedstrijd

Op zondag 27 maart werd de Zestig van Texel  gelopen met een 60 km solo loop en estafette en een 120 km solo loop. De wedstrijd wordt zoals de naam al verraadt gelopen op het Wadden eiland Texel. Veel deelnemers maken er een korte vakantie van met gezin, partner, vrienden. Eenmaal op de veerboot begint het onthaasten en het vakantiegevoel. Kloppend hart van de Zestig van Texel is de Stay Okay in Den Burg waar veel deelnemers logeren, de start en finish van de 120 km en de finish van de 60 km is en waar het voorprogramma wordt georganiseerd. Er waren dit jaar geslaagde lezingen van Thijs Feuth en Rolf Bos en de vertoning van de film van Jan Knippenberg. Op zaterdagmorgen kon men onder begeleiding van Mikel naar het graf van zijn vader Jan Knippenberg lopen. Jan is de grondlegger van de Zestig van Texel en een van de pioniers van het Nederlandse ultralopen. Kortom, de Zestig van Texel is meer dan alleen een wedstrijd.

120 km

Start 120 km om 4.35 uur, foto Bjorn Parée.

Om 4.35 in de morgen vertrokken 27 deelnemers vanaf de wielerbaan in Den Burg. Omdat de tijd in de nacht van zaterdag op zondag was verzet bleef het wat langer donker en hadden de deelnemers een uur minder slaap. Veel 120 km deelnemers hadden een fietsbegeleider mee voor de verzorging en de route. De eerste 60 km is niet gemarkeerd en er staat maar beperkt verzorging. In de wedstrijd nam Geert Ceuppens, de winnaar van 2019, de leiding met daarachter Irene Kinnegim, Jort van Zutphen, Bram van Rijswijk, Lian Stadhouders, Werner Roels, Leonie Ton en Leo Smets. Het strand lag er minder goed bij dan verwacht, vooral het tweede strandgedeelte bij de Hors. Op de Hors kreeg Geert Ceuppens het moeilijk en werd hij gepasseerd door Jort van Zutphen die als eerste keerde in ca. 4.38. Geert kwam kort daarna als tweede binnen, maar gaf op. Zijn voorbereiding was niet ideaal. Irene Kinnegim keerde als tweede met een achterstand van ca. 5 minuten op Jort, met kort daarachter Werner Roels op 6 minuten, Bram van Rijswijk op 7 minuten, Lian Stadhouders op 11 minuten en Leonie Ton op 13 minuten. De top-3 van de mannen en vrouwen lag dus nog dicht bij elkaar.

Jort van Zutphen bij de Jan Ayeslag op 72 km met fietsbegeleider Dirk Eelman, foto Cees Timmer.

Werner Roels klom naar de tweede plek in de wedstrijd en naderde Jort van Zutphen tot op een paar minuten. Jort voerde zijn tempo op waardoor het gat weer groter werd. Daarachter wisselden Bram van Rijswijk en Irene Kinnegim  van positie en liepen Lian Stadhouders en Leonie Ton dicht bij elkaar. Jort van Zutphen kon zijn tempo mooi vlak houden maar zag het parcoursrecord van Dirk Westerduin uit het zicht verdwijnen. Zijn winnende tijd van 9.31.28 is een knappe prestatie en is de vierde tijd ooit. Werner Roels finishte in 9.47.35 als tweede en Bram van Rijswijk in 9.58.13 als derde.

Irene Kinnegim in Polder Zandkes op 111 km met fietsbegeleider Ton Peters, foto Cees Timmer.

In het laatste gedeelte wist Bram Irene Kinnegim te passeren die met een tijd van 9.59.39 de wedstrijd bij de vrouwen won en overall vierde werd. Daarmee verbeterde ze haar eigen parcoursrecord van 10.02.44. Leonie Ton passeerde rond de 100 km Lian Stadhouders maar het onderlinge verschil bleef klein. Leonie Ton werd tweede bij de vrouwen in 10.17.27 voor Lian Stadhouders die met 10.19.53 derde werd. Prachtige tijden bij zowel de mannen als de vrouwen. Er finishten 20 deelnemers binnen de limiet van 13.30 uur plus 2 deelnemers die een half uurtje later finishten. Een bijzondere prestatie werd geleverd door John Bouwens die voor de zevende keer op rij de 120 km uitliep.

60 km mannen

Bij de 60 km lieten veel deelnemers die stonden ingeschreven verstek gaan. Daaronder ook de nodige sterke lopers en loopsters waaronder de Duitser Jan Kerkmann en David Helfferich (blessure). Maar dat stond snelle tijden niet in de weg. Bij de mannen was het Piet Wiersma die de leiding nam. Piet had zich serieus op de Zestig van Texel voorbereid. Roy Werner probeerde Piet nog even te volgen maar moest hem al snel laten gaan. Halverwege had Piet al 7 minuten voorsprong op Martijn Klaasse, Gijsbert van de Vuurst en Thijmen van der Loop en 8 minuten op Roy Werner. Bij Oudeschild liep Piet Wiersma nog een stukje fout waarmee hij wat tijd verloor. Maar het parcoursrecord van Wouter Decock ging er dik aan. Wouter liep in 2019 een tijd van 3.55.39. Piet Wiersma liep een nieuw parcoursrecord van 3.45.39. Tien minuten sneller! Weer een enorm sterke prestatie van deze nog jonge loper. Achter Piet was er een spannende strijd om de andere podiumplekken. Het was Martijn Klaasse die tweede werd in een tijd van 4.01.35 voor de nummer drie Roy Werner in 4.04.51. Gijsbert van de Vuurst werd vierde in een mooie tijd van 4.06.21. Een bijzondere prestatie werd geleverd door Koos Rademaker, de eerste deelnemer in de M75 categorie die de wedstrijd uitliep en dat ook nog in een verdienstelijke tijd van 6.51.19.

Koos Rademaker 76 jaar oud, foto Facebook Koos.

60 km vrouwen

Bij de vrouwen was Bertine de Vries de favoriete en dat maakte ze helemaal waar. Ze kreeg onverwachte hulp van Thijs Feuth die niet alleen een lezing gaf maar ook meeliep bij de 60 km. Hij zou later uitvallen. Bertine liep de Zestig van Texel als voorbereiding op de Enschede Marathon. Ze deelde haar 60 km goed in en liep een vlak schema. Ze finishte in een tijd van 4.32.41. Daarmee verbeterde ze het parcoursrecord van de Duitse Birgit Lennartz van 4.35.57 uit 1997. Olga Maas liep een goede 60 km en verbeterde zich dik ten opzichte van 2019. Ze liep een tijd van 4.55.33 waarmee ze de vijfde tijd ooit heeft bij de Zestig van Texel bij de vrouwen. Hedwig van Bree werd derde in 5.26.19. Een prima debuut als ultraloopster van de schrijfster van het boek ‘Ik haat hardlopen’.

Bertine de Vries in Polder Zandkes op 51 km met fietsbegeleider Paul van Snick, foto Cees Timmer.

Diversen

Op de 60 km finishten er 457 deelnemers binnen de tijdslimiet van 7.30 uur. Samen met de 19 finishers op de 120 km zijn dat 476 finishers. Nog nooit haalden in een Nederlandse ultraloop zoveel deelnemers de finish. Bij de estafette haalden 150 teams de finish binnen de tijdslimiet. De wandeling op zaterdag bracht 200 wandelaars op de been.  De omstandigheden waren goed, waarbij het in de loop van de middag toch wel wat warm werd voor de deelnemers. Het strand lag er minder bij dan verwacht, maar stond goede tijden niet in de weg. Ook in de breedte werd er sterk gepresteerd. Tijdens de Zestig van Texel waren er de nodige fotografen actief, waaronder Bjorn Paree, Hans Spieker,  Arco de Graaf, Cees Timmer en Martin Baptist. De links naar die foto’s zijn te vinden of komen op de website van de Zestig van Texel: https://dezestigvantexel.nl/  Jort van Zutphen die als eerste over de streep kwam bij de 120 km schreef een mooi verslag: https://jortvanzutphen.wixsite.com/jortsport/post/hardlopen-bij-zestig-van-texel-is-totaalbeleving  

De officiële uitslagen staan op de website, directe link: https://uitslagen.nl/uitslag?id=2022032704150

De officieuze tijden met tussentijden zijn te vinden via de directe link:

60 km: https://results.sporthive.com/events/6912406734027876864/races/481532

120 km: https://results.sporthive.com/events/6912406734027876864/races/481531

Henri Thunnissen