Categorieën
nieuws

Marathon en Ultranieuws 2e helft april 2022

Marathon nieuws

Marathon Zeeuws Vlaanderen 23 april

Een leuke middelgrote van punt tot punt landschapsmarathon. De route is niet Jones Counter gemeten en gecertificeerd. Tijden hier gelopen tellen dus officieel niet als record. De echte toppers zullen hier niet lopen maar er kan hier wel  degelijk snel gelopen worden. Maarten van Zetten verbeterde het parcoursrecord dit jaar naar 2.24.48. Ook de nr. 2 Leendert van der Lugt bleef met 2.29.10 onder de 2.30 uur. Bij de vrouwen lag tot 30 km Leonie Ton aan kop, maar het was uiteindelijk Nienke Kluft die de marathon won in  3.08.27. Link naar de uitslag: https://marathonzvl.nl/uitslagen/

Enschede Marathon 24 april

Deze marathon focuste de afgelopen edities op een sterk deelnemersveld bij de vrouwen. In deze editie was het deelnemersveld bij de mannen ook sterker met de nodige Afrikaanse lopers van niveau 2.05-2.08. Als de Enschede Marathon de stap wil maken naar een sterker bezette marathon zullen ze nog wel wat organisatorische verbeteringen moeten doorvoeren. De organisatie van de drankposten was niet optimaal, de kilometer aanduidingen met tijdklok stonden niet goed en het was voor deelnemers niet altijd duidelijk welke route ze moesten kiezen met soms smalle passages. Laat onverlet dat dit een sympathieke marathon is. Bij de vrouwen won de Keniaanse Maurine Chepkemoi in 2.21.20 en bij de mannen de Keniaan Julius Tuwei in 2.07.43. Beste NL man was Geart Jorritsma in 2.23.32 en beste NL vrouw was Bertine de Vries in 2.49.14. Link naar de uitslag: https://evenementen.uitslagen.nl/2022/enschedemarathon/

Two Rivers Marathon 24 april

De Two Rivers Marathon is een leuke landschapsmarathon in de omgeving van Zaltbommel met de Two Oceans Marathon als inspiratie. Waarbij de Two Oceans Marathon 14 km langer is. Sjoerd Swinkels won bij de mannen in 2.53.46. Snelste vrouw was Marieke zonder achternaam uit Amersfoort in 2.59.55. Link naar de uitslag: https://results.chronotrack.com/event/results/event/event-66880

Ultra nieuws

Bouillonnante Trail 50 en 75 km 23 april

De Bouillonnante is een van de grote Belgische trails. De 75 km werd bij de mannen gewonnen door Xavier Depart in 7.04.56 en bij de vrouwen door Astrid van Cleef in 9.08.44. Op de 50 km maakten Guillaume Deneffe en Florian Descamps er een spannende strijd van die door Deneffe gewonnen werd in 4.11.09. Bij de vrouwen won Laura van Vooren in 5.13.50. Link naar de uitslagen: https://www.acn-timing.com/?fbclid=IwAR1hK2u1AKVIR-P7gbcSyn7Igec-aybOy9lRDdIknOLow8loZpL11IAkmLg#/results/2159131599332266/reportlist

Legends Backyard Ultra 24-26 april

In België was deze Backyard op een niet al te lastig parcours. De 50 deelnemers bleven lang in de wedstrijd. Na 24 uur waren er nog 19 deelnemers in de wedstrijd. Uiteindelijk was het Frank Gielen die won met 42 ronden voor Kevin Sneyders met 41 ronden. Kevin moest stoppen vanwege werkverplichtingen. Hij sloot af met de snelste ronde van de hele wedstrijd. Van de Nederlanders hielden Addie van der Vleuten en Gabriëlle ten Velde het ’t langste vol met respectievelijk 36 en 33 ronden. Link naar de uitslag:

https://my.raceresult.com/199105/live?fbclid=IwAR059aC2xZ5_CNCWYOJ9OZ3I4H2dl2D6H1ooIXIUfelF7PqqWJyuHUR6rvc

50 km di Romagna 25 april

Dit is dé grote 50 km wedstrijd in Europa met dit jaar ruim 1250 deelnemers. Het prijzengeld trekt een sterk deelnemersveld aan. De Italiaanse selectie voor het WK 100 km in Berlijn gebruikte deze wedstrijd als voorbereidingswedstrijd. Vanwege overstromingen was de route dit jaar iets langer dan 50 km. Het is een parcours in 1 grote ronde met tussen de 20 en 30 km een behoorlijke klim. De hele route telt ruim 550 hoogtemeters. Jean Baptiste Simukeka, een loper uit Rwanda met een marathon van 2.16, won de wedstrijd in een tijd van 2.52.42. Piet Wiersma werd tweede in 3.00.03 bruto en 2.59.58 netto. Piet is nu na Harm Sengers de snelste Nederlander allertijden op de 50 km. Bij de vrouwen won de Tsjechische Petra Pastorova in 3.28.01. Link naar de uitslag: https://www.endu.net/en/events/50-km-di-romagna/results?fbclid=IwAR23lGYGzhoOBqz32OR9VZiGVossjknbYuTaNbcXVg1CVMMRydcErnviq0A  

Nico van Meulder en Jozef de Cock finishten op het Helipad 212 km

Helipad 80-167-212 km 22-24 april

De laatste editie van het Hertog Limburgpad kende dit jaar weinig finishers. Op zowel de 80, 167 als 212 km finishten er 2 deelnemers. De route volgt een wandelpad met relatief wat veel asfalt maar ook weer heel uitdagende gedeelten. Er staan relatief weinig verzorgingsposten dus de deelnemers moeten goed voor zichzelf kunnen zorgen. Link naar de website: https://willemmucher.com/helipad/

WUK M&M Backyard Ultra 15-17 april

Er deden 32 deelnemers mee waarvan Kevin Vanthuyne het verst kwam met 34 ronden. Jesse Robbroeckx werd tweede met 33 ronden. Link naar de uitslag: https://www.marathonandmore.be/2022/04/uitslag-2e-wuk-backyard-ultra-15042022.html

Two Oceans Marathon 17 april

Een van de grootste ultralopen ter wereld. Geen marathon maar een ronde van 56 km met de nodige hoogtemeters. Een loop die in Zuid-Afrika meer aanzien heeft dan een marathon. Er is een stevig prijzengeld van ruim 15.000 euro voor de winnaar en winnares met eenzelfde bedrag als bonus voor een parcoursrecord. De Zuid-Afrikaanse Gerda Steyn verbeterde dat record naar 3.29.45 waarmee ze haar landgenote Irvette van Zyl een kleine minuut voorbleef. Bij de mannen won de Ethiopiër Edndale Belachew in 3.09.05.De Nederlander Leslie Pangemanan deed voor de 16e keer mee en finishte als 69e bij de mannen in een tijd van 3.48.39. Link naar de uitslag: https://www.twooceansmarathon.org.za/race-results/provisional-results/

Geen Lingebos Backyard Ultra 6-8 mei

Er zou voor het eerst een echte Backyard Ultra zonder tijdsbeperking worden georganiseerd in Nederland. In eerste instantie was de Rotterdamse Alp voorzien als locatie, maar de gemeente stelde daar extreem zware eisen. Vandaar dat besloten werd om een nieuwe locatie te kiezen met het recreatie terrein Lingebos in de omgeving van Gorinchem. De gemeente was positief, maar terreinbeheerder Staatsbosbeheer gaf geen groen licht vanwege het broedseizoen. De wedstrijd is daarom definitief afgelast voor 6 mei. Wel is de organisatie bezig om op deze locatie het WK Backyard Ultra voor team Nederland te mogen organiseren. Hiervoor lijken de seinen op groen te staan. Christiaan Diem is een van de organisatoren en is bezig om een sterk Nederlands team samen te stellen zodat Nederland vertegenwoordigd is bij dit WK.

Henri Thunnissen