Categorieën
nieuws

Wereldkampioenschap Backyard Ultra voor landenteams

Op 15 oktober gaat het Wereldkampioenschap Backyard Ultra voor landenteams van start. Elk landenteam start in zijn eigen land. Het principe van een Backyard Ultra is dat er op elk uur wordt gestart aan een ronde van 6706 meter lang. Deelnemers moeten de ronde binnen het uur uitlopen om de volgende ronde te mogen lopen. Anders wordt het een DNF. Na 24 uur en daarmee 24 ronden zijn er 100 mijl afgelegd. De winnaar is degene die een ronde meer loopt dan de anderen. Na die ronde moet de winnaar stoppen. Hoe ver het landenteam komt hangt dus af van de nummer 2. In 2020 won het Belgische team. Op een goed te belopen parcours kwam Karel Sabbe 1 ronde verder dan runner up Merijn Geerts. Karel liep toen met 75 ronden en 502,920 km een beste wereldprestatie. Die beste wereldprestatie staat inmiddels op naam van Harvey Lewis met 85 ronden en 569,980 km. Er zijn bij de Backyard Ultra geen aparte klassementen voor mannen en vrouwen. In de praktijk weten vrouwen goed te presteren op dit onderdeel.

Christiaan Diem organiseert samen met René Bleuanus en Erwin Teitler op 15 oktober een Backyard Ultra in het recreatiegebied Lingebos bij Gorinchem. Hier zal het Nederlands team mee gaan strijden in het WK. De wedstrijd is inmiddels aangemeld bij Big Dog’s. Er is een Facebookpagina aangemaakt waarop alle informatie zal komen te staan over de Backyard Ultra en over de selectieprocedure.

https://www.facebook.com/BackyardUltraTheDutchies

De selectieprocedure wordt hieronder omschreven.

Henri Thunnissen

Selectie team NL

Op 15 oktober 2022 gaat het wereldkampioenschap backyard ultra voor landenteams van start. Elk landenteam loopt in eigen land de rondes van 6,7 kilometer en neemt het virtueel op tegen andere landen. Initiatiefnemer is Garry Cantrell a.k.a. Lazurus Lake van the Barkley Marathons en Big’s Backyard Ultra. We volgen de spelregels zoals deze door onze Amerikaanse vrienden zijn vastgesteld.

In Team The Netherlands is plaats voor 15 lopers m/v. De 15 lopers met de meeste ‘yards’ op de At-large List gelopen tussen 16-08-2020 en 15-08-2022 krijgen een plekje in Team NL. Mochten er minder dan 15 plekken op basis van deze lijst te vergeven zijn, is het aan de Trailclub als organisator, mensen aan te wijzen voor de open plek(ken).

Dit is de huidige stand van zaken m.b.t. Nederlandse backyardlopers:

1 Addie van der Vleuten 36 yards

2 Gabrielle Ten Velde 33 yards

3 Hinke Schokker 32 yards

4 Monica Dekker 28 yards

5 Gaston Metselaar 26 yards

6 Cindy Coolen 25 yards

6 Roman Packbier 25 yards

8 Endymion Kasanardjo 24 yards

8 Jelte Schievels 24 yards

8 Peter van der Veere 24 yards

Aan deze lijst kunnen nog geen rechten ontleend worden. Bepalend is de ranglijst op 15-08-2022.

Voor het beeld: de beste lopers van de top-5 landen liepen vorig jaar respectievelijk 75, 68, 64, 55 en 51 yards/ rondes. Let wel: dit is altijd maar één rondje meer dan loper nr. 2 van het team. Ook zij liepen dus ontzettend ver!

N.B.: er is nog geen definitief groen licht m.b.t. de locatie van het WK. Doorgaan is dus onder voorbehoud locatie!

Voor meer info over het WK Backyard Ultra:

Voor meer info over de organisatie in NL:

Christiaan Diem, René Bleuanus en Erwin Teitler