Categorieën
nieuws

Uitslagen tweede weekend Juni

Nederlands Kampioenschap Skyrunning 5 juni

Een wedstrijd die vorige week zondag 5 juni werd gelopen als onderdeel van de Trail des Allobroges in Frankrijk. Op de Ultra van 55 km met 4200 hm+ werd Huub van Noorden voor de 2e keer Nederlands Kampioen Ultra in 6.47 voor Daan Nieuwenhuis en Rick Janssen. Huub won de wedstrijd ook overall. Bij de vrouwen werd Renske Dickhout overall 2e bij de vrouwen. Renske werd Nederlands Kampioene Ultra in 8.51 voor Susan van Duijl en Aletta van Starrenburg. In de Skyrace van 37 km werden Ewoud Laudy en Anna Camps Nederlands Kampioen. Het Nederlands Kampioenschap Skyrunning werd door de NKBV georganiseerd.

Marathon Amersfoort

De marathon van Amersfoort bestaat uit 2 ronden, waarbij de deelnemers deels buiten Amersfoort lopen. Winnaar Yonas Yakob Tsighe uit Eritrea die nu in Nederland woont liep met 2.28.08 een snelle tijd. Hij had bijna een half uur voorsprong op de nummer 2. Voor Tsighe was het zijn marathondebuut. Zijn beste tijd op de halve marathon uit 2019 is 1.03.40. Iris Vromans die bezig is met een comeback won bij de vrouwen in 3.18.55. Voor Iris een PR. Er waren 124 finishers op de hele marathon.

Brabantse Wal Marathon

De Brabantse Wal is een pittige marathon. Met onverhard, zandpaden en wat hoogtemeters. Een tijd van binnen de 3 uur loop je hier niet zomaar. Beste man was Pascal van Norden die met 3.02.30 nog dichtbij de grens van 3 uur kwam. Pascal is aan het terugkomen van een langdurige blessure. Hij houdt het voorlopig op maximaal de marathon afstand. Beste vrouw was Lynn Lossie in 3.39.59. Lynn liep een thuiswedstrijd, zij woont in Woensdrecht. Er waren 103 finishers op de marathon.

Heuvelland Wijnmarathon

Een marathon gelopen in het heuvelachtige gebied ten zuiden van Poperinge/Ieper. Het is geen echte trail, maar 70% van het parcours gaat over onverharde paden en er zijn bijna 600 hm+. De hoogste toppen in het gebied zijn ca. 160 meter hoog. In dit gebied zijn een aantal wijngaarden. De winnaar bij de mannen was Thomas White in 3.08.27 en de snelste vrouw was Miet van den Eeckhaut  3.45.03. Mieke Dupont lag halverwege 1e bij de vrouwen maar viel uit. Er waren 86 finishers.

Trail du Viroin 45 km

Een trail in Nismes van 45 km met 1400 hm+. Nismes ligt ten Oosten van Chimay in een deel van de Ardennen met de hoogste toppen van net geen 400 meter. De Fransman Frederic Henon won bij de mannen in 4.29.42. Snelste vrouw was Annick Lion in 6.50.05. Er waren 44 finishers.

Liberation Trail, etappeloop 5 dagen ca. 300 km

Gestart op zaterdag 11 juni met een 62 km op de Omaha Beach in Normandië. De route volgt de plekken waar in de Tweede Wereldoorlog gevochten is om onze regio te bevrijden. Er wordt 2 dagen in Frankrijk gelopen, 1 dag in de Ardennen in België en 2 dagen in Nederland, waarvan de laatste rond Arnhem. De etappeloop eindigt op woensdag 15 juni en heeft geen wedstrijdkarakter. Deze etappeloop wordt in 2023 weer georganiseerd van 10-14 juni. De inschrijving voor de editie van 2023 is al geopend. Meer informatie over deze bijzondere loop is te vinden op: https://liberationtrail.org/?fbclid=IwAR1q1egYZh62IVtTsK9k1Br1fWIPZ8am6lyJSJ07KrJUavk85wFgaWFbip8

100 km Biel Zwitsers Kampioenschap

Deze 100 km wedstrijd wordt sinds 1959 georganiseerd. Winnaar Matthias Schmidig werd Zwitsers Kampioen in 7.31.57. Het pittige parcours in Biel zorgt voor winnende tijden tussen de 7.00-7.30 uur. Op de 100 km waren er 542 deelnemers waarvan er 424 finishten.

100 km Santander Spaans Kampioenschap

Antonio Jesus Aguilar werd Spaans Kampioen in 6.39.38. Ook nummer 2 Antonio Urbaneja bleef met zijn tijd van 6.52.36 binnen de 7 uur grens. Bij de vrouwen werd Maria Merecedes Pila Spaans Kampioene in een tijd van 7.55.55. Daarmee verbeterde ze het Spaans Record van Alicia Perez van 7.58.50. Er was ook een 50 km wedstrijd waar bij de mannen goed gelopen werd met Carlos Gazapo in 3.00.07 als winnaar. De nummers 2 en 3 liepen 3.01.54 en 3.03.43. Op 8 oktober is het Europees Kampioenschap 50 km in Spanje.

Eifelmarathon, 42 en 51 km

Een uitdagende marathon en korte ultramarathon. De Eifel ligt dichtbij België en Nederland. Om die reden doen er de nodige Belgische en Nederlandse deelnemers mee. Gert Mertens werd 3e bij de ruim 51 km lange Ultramarathon die gewonnen werd door de Duitser Boris Tschierschke. Jo Appelen was de snelste man op de marathon in 3.10.33 die verrassend gewonnen werd door de Duitse Margit Klockner in 3.06.35. Patricia van der Plas werd 3e bij de vrouwen. De marathon had 76 finishers en de ultramarathon 67 finishers.