Categorieën
nieuws

Marathon en Ultra-Nieuws 3e weekend juni

Een overzichtje met het binnen- en buitenlandse marathon en ultranieuws, plus een pleidooi om je in te schrijven voor ultralopen in België en Nederland. Zoals bijvoorbeeld de 6 uur van de Haarlemmermeer op 25 juni en het Ultrafestival Deventer op 9-10 juli.

Marathon Torhout

Naast de marathon is er een 100 km voor wandelaars waar de nodige hardlopers aan meedoen bij wijze van training of langzame wedstrijd.  De marathon werd gewonnen door Davy Stieperaere in 2.40.18. Wouter Decock die van een blessure terugkomt werd 2e in 2.42.56. Snelste vrouw was Sofie Vercarre in 3.30.18. Ondanks de start om 20.00 uur was het wel erg warm voor de deelnemers. Er waren 170 finishers. Link naar de uitslag van de marathon: https://www.acn-timing.com/?lng=NL#/events/2157018475397438/ctx/20220617_nvv/generic/198019_2/home/LIVE2

Maasdijk Marathon

De Maasdijk Marathon is een van punt tot punt marathon met de start in Keent bij Grave en de finish in Oss. De marathon werd gewonnen door Peter Biewenga in 2.52.01. Snelste vrouw was Elin Eriksson in 3.40.52. Er waren 28 finishers. Naast de marathon waren er nog veel andere looponderdelen, maar bijvoorbeeld ook een inlineskate en triathlon wedstrijd. Link naar de uitslag: https://uitslagen.nl/uitslag?id=2022061850736

Longest Day Trail 50 km

Een 50 km waarbij de deelnemers konden kiezen om hard te lopen als te wandelen. Ook voor de wandelaars werd de tijd opgenomen. Het is een trail in de Ardennen rond Spa. Winnaar bij de mannen werd Sylvain Lejeune in 4.02.43, snelste vrouw was Lore Smeets in 5.06.10. Er waren bij het hardlopen 73 finishers en bij het wandelen 204. Link naar de uitslag: The Longest Day, 18/06/2022 : : my.race|result (raceresult.com)

Run the pubs 45 km

Een trail georganiseerd door Love it, Trail it. De trail van ruim 45 km voerde langs 10 Zuid-Limburgse kroegen waaronder het bekende Hijgende Hert. De loop had geen wedstrijdkarakter. Op 24 september organiseert Love it, Trail it de Run the Border met waarschijnlijk afstanden van 25 en 50 km voor solo lopers en teams. Link website: https://loveittrailit.nl/blogs/events

Mollen Marathons

Ben Mol organiseert in Almere-Buiten kleinschalige marathons. Met een ruime tijdslimiet van 8 uur en een lage inschrijfprijs van 5 euro. Hij organiseert zo’n 30 tot 40 marathon per jaar. Afgelopen zondag was de 271e Mollen Marathon. Op zaterdag 25 juni organiseert hij de 272e Mollen Marathon en op zaterdag 2 juli de 273e Mollen Marathon. Voor de data kijk in de kalender van Ultraned: https://ultraned.org/?post_type=tribe_events

Sameena van der Mijden

Sameena liep afgelopen week een route in Nederland met vestigingen van Runnersworld als start- en finishpunt. Haar doel was om aandacht te vragen voor het probleem van straatintimidatie. Vanwege gezondheids issues en de warmte heeft ze haar route van ruim 600 km in 8 dagen wat moeten aanpassen. Maar weer een mooie prestatie van deze maatschappelijk betrokken ultraloopster. Veel lopers en loopsters liepen een stukje met Sameena mee. Meer info: https://www.runnersworld.nl/nl/pages/samen-sterk-tegen-straatintimidatie/?fbclid=IwAR2n6dakCe3M5bvFOnTZB7PDrYPVFgdqZOkyljZhfg1RAp_FyNYvfGpiLDk  

Mozart trail

In Oostenrijk was de Mozart trail met verschillende onderdelen en veel deelnemers. De wedstrijd maakt deel uit van de UTMB serie. Peter van der Zon werd 7e bij de Mozart100. Een sterk bezette trail met ruim 500 deelnemers. Er deden de nodige Belgische en Nederlandse deelnemers mee. Link naar de uitslagen: https://mozart100.livetrail.run/teteCourse.php?course=105km&cat=scratchH&mode=full

Trail de la Vallée des Lacs – Trail Long 65 km

Een populaire trail in de Vogezen van 65 km met 3000 hm+. Ann Andries bleef de andere 46 vrouwen voor en won de wedstrijd bij de vrouwen. Ann won eerder dit jaar de Ohm Trail 50 km en de Trail du Grand Ballon 70 km. Link naar de uitslag: https://bases.athle.fr/asp.net/liste.aspx?frmbase=resultats&frmmode=1&frmespace=0&frmcompetition=255236&frmepreuve=TRAIL+LONG

WestHighlandWay race

Een klassieke trail over het bekende lange afstands wandelpad, in het verleden 2 keer gewonnen door Wim Epskamp. Jan Albert Lantink werd hier twee keer 2e. Rowan Boswood won net als de vorige keer. Snelste vrouw was Lynne Allen.

https://www.sportident.co.uk/results/WestHighlandWayRace/2022/WHW/

Spine Race summer

De bekende Britse Spine Race heeft naast de klassieke winter editie ook een zomer editie. De route voert over de Pennine Way met afstanden van 46, 108 en 268 mijl. De langste afstand is nog bezig. Er doen een aantal Nederlanders mee. De wedstrijd is te volgen via tracking. Zie voor het overzicht: https://thespinerace.com/

Lagere deelname aan Belgische en Nederlandse wedstrijden

Veel wedstrijdorganisaties hebben in de voorbije Corona periode een of meer keren een wedstrijd moeten afgelasten. Nu we een periode hebben zonder beperkingen valt op dat het aantal inschrijvingen bij de meeste wedstrijden ver achter blijft op de periode van voor Corona. Niet alleen bij wegwedstrijden maar ook bij trailwedstrijden. BeTrail becijferde dat op de trails 26% minder deelnemers waren. Een aantal wat redelijk overeenkomt met de ervaring bij andere wedstrijden. Ook valt op dat veel deelnemers lang wachten met inschrijven. Een aantal organisatie heeft hun wedstrijd moeten annuleren, anderen hebben afstanden met weinig deelnemers geschrapt. Juist de ultraloop wedstrijden met doorgaans wat minder deelnemers zijn kwetsbaar. Denk daarbij aan wedstrijden als de 6 uur van de Haarlemmermeer komende zaterdag 25 juni en het Ultrafestival in Deventer met een 1, 3, 6, 12 en 24 uur. Voor beide wedstrijden is de inschrijving nog open.

Als we als ultralopers met elkaar willen dat het aanbod op peil blijft moeten we wel de bereidheid hebben om weer net als voor Corona aan wedstrijden mee te doen. Vandaar hier een oproep om je in de komende periode in te schrijven voor een wedstrijd. In de kalender van Ultraned staan alleen wedstrijden in de Benelux. Zie: https://ultraned.org/?post_type=tribe_events

Henri Thunnissen