Categorieën
nieuws

Wereldrecord Backyard Ultra

Wordt het het Merijn Geerts Plein of de Ivo Steyaert Steeg? Of allebei?

Wordt het het Merijn Geerts Plein of de Ivo Steyaert Steeg? Deze 2 Belgische mannen zouden het verdienen als in hun woonplaats een weg-plein naar hun zou worden vernoemd, want ze hebben geschiedenis geschreven. Merijn en Ivo stopten samen na 101 rondjes van 6,7055 km te hebben afgelegd bij de Backyard Ultra. Een Wereldrecord, hoewel volgens de regels altijd 1 loper een ronde meer moet hebben gelopen dus officieel krijgen ze beiden een DNF. Het record wordt wel erkend. Het oude Wereldrecord Backyard Ultra stond op naam van Merijn Geerts met 90 ronden. Met toen de Ier Keith Russell die de assist gaf met 89 ronden. Dat liep Merijn bij een Backyard Ultra dit jaar Mei in Duitsland waarin bijna alle toppers aanwezig waren en het doel was om de 100 ronden te halen. Dat lukte toen niet, maar nu dus wel. Waarbij aangetekend dat dit een officieus Wereldrecord is. En dat er in het verleden een aantal lopers boven de 1000 km liepen tijdens een zesdaagse, waaronder Kouros die in 2005 tot 1036,8 km kwam.

Het principe bij de Backyard Ultra is dat er elk heel uur gestart wordt met een ronde van 6,7055 km. Als deelnemers op tijd terug zijn mogen ze aan de volgende ronde meedoen. Op enig moment zijn er nog 2 deelnemers over. Als een van hen stopt mag de andere nog 1 ronde lopen en is dan de winnaar. Voor een topprestatie bij de Backyard Ultra heb je dus altijd in ieder geval 2 sterke lopers nodig. Merijn Geerts en Ivo Steyaert waren de laatst overgebleven lopers van het WK Backyard Ultra voor landenteams. In totaal 37 landen deden mee, waarbij gelopen werd in eigen land op een zelf uitgezette ronde. Voor het eindklassement telde het totaal aantal ronden die gelopen werden door de 15 teamleden. De Verenigde Staten won dat WK voor teams voor België en Australië. Het Nederlandse team eindigde op de vijftiende plek.

“If you want to go fast, go alone; but if you want to go far, go together.”

Op de Facebookpagina van de organisatie stond de volgende mooie tekst over de gezamenlijke finish van Ivo en Merijn:

“Merijn Geerts and Ivo Steyaert finished with record-breaking 101 yards. An astounding 4 days and five hours running 420.83 miles / 677.26 km.

Neither went out for 102nd yard. They decided to finish it together. Therefore, they both have the NEW Backyard Record at 101 yards, but each officially landed with a DNF for the race.

Perhaps this was a fitting way for it to end. 2022 was the Team Competition and Geerts and Steyaert have been friends for decades. I’m sure they credit the entire Belgium team for helping them achieve the record.

Cue the African proverb “If you want to go fast, go alone; but if you want to go far, go together.”

They could have only gone with far with each other.

Next year the last person standing from each of the 37 competing countries (ex Belgium!) + at large qualifiers will be invited to Big’s Backyard for the Individual competition. That would shape up for a Geerts vs Steyaert rematch to be settled there.”

Links naar info en uitslagen:

Op de Facebook van Legends staan foto’s, filmpjes en de links naar alle informatie over deze bijzondere wedstrijd: https://www.facebook.com/LegendsBackyardBelgium Voor de mensen zonder Facebook de directe link naar de uitslag van Team België met alle rondentijden:

https://my.raceresult.com/222957/?fbclid=IwAR32RsGaQFHbXqc0-RPFHJpXRe6SRwPcgxdZE66quZTD5ijMbbyc4RzKWzg

Voorloper Backyard Ultra in 1809.

Het principe van de Backyard Ultra is al eeuwen oud. In 1809 liep de Brit Robert Barclay Allardice gedurende 1000 uur elk uur 1 mijl, de Barclay Match. Die afstand van 1 mijl biedt natuurlijk veel meer kans op rust, maar 1000 uur achter elkaar elk uur weer van start gaan is een prestatie van formaat. Zoals vroeger gewoon was, was dit een solo onderneming. In de jaren erna gingen meer mensen de uitdaging aan, deels met grotere afstanden. Zoals James Searles die in 1852 gedurende 1000 uur elk half uur 1 mijl aflegde, 2000 mijl dus in 1000 uur. Op de website Ultrarunning History staan veel interessante artikelen over het ultralopen uit de vroegste tijden. Het stuk over de eerste Backyard Ultra, de Barclay Match is te lezen via de link:  https://ultrarunninghistory.com/1000-milers-part-2/

Henri Thunnissen