Categorieën
nieuws

WK Backyard Ultra voor teams, Roman Packbier winnaar NL

Roman Packbier werd winnaar van de allereerste volwaardige Backyard Ultra in Nederland en werd daarmee officieus Nederlands Kampioen Backyard Ultra. Roman liep 41 rondes van 6,7056 km in het Recreatiegebied Lingebos wat een afstand is van 274,946 km in 41 uur.

De Nederlandse Backyard Ultra maakt deel uit van het Wereldkampioenschap Backyard Ultra voor teams. Elk landenteam loopt in eigen land een door de nationale organisatie uitgezette ronde van 6,7 km en neemt het virtueel op tegen teams uit andere landen. Initiatiefnemer is Garry Cantrell a.k.a. Lazarus Lake bekend van the Barkley Marathons en Big’s Backyard Ultra. Er wordt gelopen volgens de spelregels zoals door Cantrell zijn vastgesteld.  

Dit WK voor teams is als dit artikel op Ultraned wordt geplaatst nog bezig. Er doen 37 landen met een team van 15 deelnemers mee aan dit WK Backyard Ultra voor teams. Voor wat betreft het landenklassement wordt elke gelopen ronde geteld. Het team wat het meeste ronden loopt is de winnaar. Dus niet het team die als laatste overblijft. Nederland staat in het tussen klassement nu veertiende, maar lijkt op plek 15 te gaan eindigen. Een mooie prestatie van het Nederlands team.

We hebben in Nederland nog geen Backyard Ultra traditie zoals in België dat met 5 deelnemers nog in strijd is samen met de Verenigde Staten, Australië en Japan voor de overwinning. België won het WK voor landenteams in 2020. De Verenigde Staten heeft de beste papieren om dit jaar de overwinning naar zich toe te gaan trekken.

Maar het kan raar lopen bij de Backyard Ultra. Samen met Roman Packbier gingen Hinke Schokker en Adriaan Pandelaers ronde 41 in, maar wisten deze niet te volbrengen en bleven daardoor op 40 ronden staan. Cindy Coolen was de eerste uitvaller na 12 ronden. Daarna ging het erg lang goed voor het NL team. Nico Jakobs kwam tot 29 ronden. Monica Dekker, Arenda Könnecke, Berry Snoeren en Gabriëlle ten Velde liepen 30 ronden. Endymion Kasanardjo, Gaston Metselaar en Addie van der Vleuten liepen 31 ronden. Eduan Kruger kwam tot 33 ronden. Kanter Eefting stopte na 34 ronden. Gerben Oevermans liep 38 ronden. Bijna iedereen overtrof zichzelf. De organisatie was in handen van een team met René Bleuanus, Christiaan Diem en Erwin Teitler. Naast het WK was er een open wedstrijd die elk uur op het halve uur van start ging waarmee dit een aparte wedstrijd was. Nico Swart was de winnaar van de open wedstrijd met 25 ronden.

Op de Facebookpagina van het NL team is veel materiaal terug te vinden: https://www.facebook.com/BackyardUltraTheDutchies

Het Belgische team is te volgen via de Facebookpagina: https://www.facebook.com/LegendsBackyardBelgium

Het verdere verloop van de wedstrijd is qua gelopen ronden per uur te volgen:

https://docs.google.com/spreadsheets/u/0/d/1jhn_wSATKbTMgHWxtGANQoAmgIh3r8EPbADcQuz3jP8/htmlview?fbclid=IwAR09tIL-HNHaCLrEEddgNAts30vgLyE3GpI69-w5B3StPyNhT_fuyjcocbs#

Henri Thunnissen