Categorieën
nieuws

Wedstrijdkalender up to date

Er staan nu al 250 wedstrijden in de kalender.

Een goed gevulde wedstrijdkalender

De afgelopen periode leek het stil op Ultraned, maar achter de schermen werd er hard gewerkt om de kalender te vullen. Altijd een enorme klus, maar leuk om te doen. Die kalender omvat wedstrijden in de Benelux van een marathon of langer. Wedstrijden op de baan, op de weg en op de onverharde paden, grootschalige marathons, kleinschalige marathons, de wat grotere ultralopen en de kleinschalige. Een enorme variëteit. Er staan nu 250 wedstrijden in de kalender en daar gaan er nog zo’n 150 stuks bijkomen. Er zijn organisaties die hun wedstrijddatum voor dit jaar nog niet hebben vastgesteld, wat logisch is voor wedstrijden in de tweede helft van het jaar. Daarnaast zijn er een aantal organisatoren die veel wedstrijden organiseren en die wedstrijden relatief kort van tevoren inplannen. Denk daarbij aan de wedstrijden van RunMyMarathon, de MD Lopers en Ben Mol. Allemaal kleinschalige loopjes waar je voor weinig geld kunt lopen. Tenslotte komen er elk jaar weer nieuwe wedstrijden bij. De inzet van Ultraned is om onze wedstrijdkalender volledig te hebben. Tips zijn altijd welkom. De wedstrijdkalender is nooit af. Vergeet vooral niet om regelmatig in de kalender te kijken.

Trends ultralopen

Door de Corona periode zijn er toch wel een aantal wedstrijdorganisaties gestopt met organiseren. Qua inschrijvingen is de trend dat er wat minder belangstelling is, hoewel het vertrouwen bij de lopers en loopsters langzaam terug lijkt te komen. Grotere wedstrijden doen het vaak relatief goed, denk aan de Marathon van Rotterdam die nu half januari al is uitverkocht. Wat het het aantal ultralopers in België en Nederland betreft ligt dat weer terug op het niveau van 2019 zoals uit de cijfer van de Deutsche Ultramarathon Verein blijkt. België: https://statistik.d-u-v.org/summary.php?country=BEL&Submit.x=12&Submit.y=11 Nederland: https://statistik.d-u-v.org/summary.php?country=NED&Submit.x=19&Submit.y=5 België doet het qua aantal ultralopers traditioneel beter dan Nederland. De DUV verwerkt alle uitslagen van wedstrijden van 45 km of langer die in hun wedstrijdkalender staan. Wat bij de Belgische wedstrijden in 2023 opvalt is dat de meeste daarvan niet in de wedstrijdkalender van de DUV staan. Dat zal bij veel wedstrijden waarschijnlijk nog wel gaan gebeuren. Waar heel lang het wedstrijdaanbod in België achterbleef valt op dat er dit jaar een enorm aanbod aan marathons en trails is. Een goede ontwikkeling.

Records

De meeste ultralopen en veel marathons zijn niet officieel opgemeten. Een record geldt alleen als het parcours officieel Jones Counter is opgemeten. Bovendien moet de betreffende loop een officiële wedstrijd zijn. Voor een IAU Wereldrecord geldt bovendien als voorwaarde dat de wedstrijd een IAU label heeft. In Nederland worden alleen records overall op de 100 km weg bijgehouden. World Athletics houdt alleen Wereldrecords overall op de 50 en 100 km weg bij. De IAU houdt Wereldrecords bij op de 50 km, 50 mijl, 100 km, 100 mijl en 6-12-24-48-144 uur overall en in de leeftijdscategorie vanaf 35. De IAU maakt geen onderscheid in de ondergrond, indoor/baan/weg. Voor lopers en loopsters die een record willen lopen is het verstandig om zich goed voor te bereiden en bij twijfel de organisator te benaderen. Veel organisatoren denken graag mee.

Plaatsing voor kampioenschappen

Lopers en loopsters die zich willen plaatsen voor een kampioenschap 50 km, 100 km en 24 uur hebben in eigen land maar een beperkt aantal mogelijkheden qua officiële wedstrijden die Jones Counter zijn opgemeten. Zij kunnen het best overleggen met de coördinator ultralopen van hun land. Wedstrijden die voldoen zijn het BK 24 uur in Brugge, het BK 100 km in Veldegem met 50 km, het NK 100 km in Winschoten met 50 km en de 24-uurslopen in Sittard en Deventer. In Nederland worden daarnaast in ieder geval resultaten geaccepteerd van de 50-100 km lopen in Heereveen en Amstelveen. Dat zijn geen officiële wedstrijden maar het parcours is wel opgemeten.

Kalender wordt regelmatig bijgewerkt

Zoals eerder al is vermeld wordt de kalender regelmatig bijgewerkt. Het loont dus echt om de wedstrijdkalender op Ultraned regelmatig te bekijken.

Henri Thunnissen