Categorieën
Geen categorie

Marathon- en Ultracup start in Nederland

De Marathon- en Ultracup startte jarenlang met de Midwintermarathon in Apeldoorn. Doordat die wedstrijd een aantal jaren geleden evenwel ophield te bestaan, was de beginwedstrijd een tijdlang de Bossen van Vlaanderen Trail in Aalter.

Met de HoHo 100 EM in Amersfoort keren we terug naar Nederland om ons uniek regelmatigheidscriterium op zondag 29 januari te starten. Meer info over deze wedstrijd vind je op https://www.run033.nl/hoho100/

Wat is eigenlijk de Marathon- en Ultracup?

Zoals de naam het zegt, is de M&U Cup een regelmatigheidcriterium  van marathons en ultralopen. De meeste wedstrijden situeren zich in België en Nederland, maar ook organisatoren uit andere landen zijn welkom. Jaarlijks staan er ongeveer 40 wedstrijden op de kalender.

Aangezien de M&U Cup een regelmatigheidcriterium is, beloont hij zowel kwaliteit als kwantiteit van de prestaties.  Een vedette die één of twee sterke prestaties neerzet kan de Cup niet winnen, evenmin als een veelloper die weliswaar zowat overal aanwezig is, maar steeds achteraan eindigt.

Uniek aan de M&U Cup is ook dat mannen en vrouwen en lopers van alle leeftijden een gezamenlijke klassering krijgen. Dit is mogelijk dankzij een systeem van punten die bovenop de – op basis van de gelopen tijd of afstand gegeven – basispunten komen. Door dit systeem maken oudere lopers en vrouwen evenveel kans als de jongere atleten om hoog in de eindstand eindigen.
De Cup gaat dus de uitdaging aan om de kwaliteit van de prestaties onderling te vergelijken :
– op verschillende afstanden
– voor  verschillende leeftijden
– tussen atleten van verschillend geslacht.

Om in de rangschikking opgenomen te worden, wordt een minimum van 3 finishes gevraagd. Om atleten te behoeden voor overdreven veel en vooral snel lopen, komen alleen de 4 beste behaalde scorepunten voor 100 % in aanmerking, de volgende slechts voor 20 % . Dit maakt een jaarplanning mogelijk met vier topwedstrijden. De overige wedstrijden kunnen dan aan een iets lagere intensiteit gelopen worden zonder dat dit veel gevolgen heeft voor de behaalde punten.


Lopers hoeven zich niet afzonderlijk aan te melden voor deelname aan de M&U Cup. Zij nemen automatisch (en dus gratis) deel van zodra ze één van de wedstrijden uit de kalender uitlopen. Voor opname in het eindklassement dienen ze wel in minstens drie wedstrijden te finishen.

De volledige uitleg i.v.m. het puntensysteem vind je op https://www.bloggen.be/marathon_en_ultracup/archief.php?ID=2122393

Er zijn trouwens ook mooie prijzen te verdienen. Meer info daarover vind je op https://www.bloggen.be/marathon_en_ultracup/archief.php?ID=2184126

De kalender met alle wedstrijden van 2023 vind je op https://www.bloggen.be/marathon_en_ultracup/archief.php?ID=3305306