Categorieën
nieuws

Bijzondere prestaties januari 2023

De eerste maand van 2023 zit er alweer op. Een maand waarin het nodige gepresteerd is op ultraloopgebied. Hieronder een allesbehalve compleet overzicht.

Duinhopper 500 Mike Tesser

De Duinhopper wordt sinds 2018 georganiseerd. Het is een loop van Hoek van Holland naar Den Helder, maar in tegenstelling tot andere van punt tot punt kustlopen gaat het parcours vooral door de duinen. De afstand van de reguliere Duinhopper is dit jaar ca. 220 km en dat met een kust die 125 km lang is. Vanaf 2020 wordt de Duinhopper virtueel gelopen. Dit jaar kan de Duinhopper in de maanden januari en februari gelopen worden op eigen gelegenheid. Voorwaarde is wel dat je als loper te volgen bent middels een tracker. Al de nodige lopers en loopsters hebben de Duinhopper dit jaar gelopen. Er is een Facebookgroep waarvan je lid moet zijn waarmee je alles kunt volgen. Er is ook een website: https://www.acceptnolimits.eu/events/duinhopper/?fbclid=IwAR3pzhdzg-aW-RJSqYHW1TigIzmAqmlQhTRl4MToJSanD3VYjKe1PbamxNU Dit jaar was er voor het eerst ook een extra lange Duinhopper met de start van Aldinkerke bij De Panne op de grens van België en Frankrijk. Een loop langs de volledige Belgische en Hollandse kust. Mike Tesser startte voor een in de praktijk 524 km lange tocht. Hij had een begeleidingsteam mee dat hem ondersteunde. Mike liep de 524 km in 134.30 uur. In dagen is dat 5 dagen en 14.30 uur Hij liep dus 5 en een halve dage een kleine 100 km per dag op een pittig parcours waarbij hij zelf moest navigeren met gps. De omstandigheden waren niet gunstig met regen en harde wind. Een knappe prestatie. Benieuwd wie er in de toekomst nog meer deze uitdaging aan durft te gaan.

Foto Irene Kinnegim

Spine Races

Een wedstrijd met verschillende afstanden waaraan meerdere Belgen en Nederlanders meededen. Irene Kinnegim deed mee aan de Spine North variant van een kleine 160 mijl. De omstandigheden waren zeker op het laatst van de race extreem. Kou en sneeuw en dat hoog in de Engelse bergen in bijna onbewoond gebied. De sneeuw was diep en de gevoelstemperatuur zakte tot 30 graden onder nul. Er zijn maar weinig verzorgingsposten en deelnemers moeten zelf navigeren wat door de hoge sneeuw extra lastig was. De Spine Race gaat over de Pennine Way. Irene lag al snel met een grote voorsprong op kop van de wedstrijd, maar kwam in het laatste gedeelte van de wedstrijd in de problemen. Na een lange rustperiode in de shelter kon ze weer op pad voor het laatste gedeelte. Ze eindigde derde overall en won de vrouwenwedstrijd. Naast Irene haalden Berend Jan Bel met een knappe 8e plaats en Robin Kinsbergen de finish. De uitslag is te vinden via de link: https://live.opentracking.co.uk/spinenorth23/ De hele Spine Race is 268 mijl lang. Merijn Geerts haalde een mooie 6e plek. Sander Boom en Sauw-Yuh Tang waren de andere Belgisch-Nederlandse finishers. De uitslag: https://live.opentracking.co.uk/spinerace23/

Directe kwalificatie voor de Spartathlon

HoHo 100 mijl

De wedstrijd was een initiatief van Mark van Hoorn en Marco Groot.  Deze wedstrijd kan gebruikt worden als kwalificatie voor de Spartathlon. Het is een wegwedstrijd op een vlak parcours van 3,75 km lang in Amersfoort. Voor de Spartathlon telt een kwalificatie van 21 uur voor mannen en 22 uur voor vrouwen. Voor directe kwalificatie geldt de regel dat er 25% beter gepresteerd moet worden, dus 15.45 uur voor mannen en 16.30 uur voor vrouwen. De wedstrijd had 22 deelnemers. Na 100 km lag Iris Vromans op kop met Leonie Ton, Harm Wiegers en Sameena van der Mijden daarachter. Iris viel kort na de 100 km uit. Harm Wiegers won de wedstrijd in 15.57.14 en miste daarmee de directe kwalificatie voor de Spartathlon. Leonie Ton die tweede werd in 15.57.33 en Sameena van der Mijden die derde werd in 16.25.57 kwalificeerden zich wel direct. De prestatie van Leonie Ton betekent een nieuwe bestprestatie voor de 100 mijl bij de vrouwen. De oude bestprestatie stond met 16.17.42 op naam van Léonie van den Haak. Voor de uitslag zie: https://www.run033.nl/wp-content/uploads/2023/01/Results-2023.pdf

Belgische en Nederlandse ultralopen januari

Thijs Schrama won de 53 km lange Houffatrail. Een trail van 53 km in de omgeving van Houffalize met een kleine 2000 hm+. Thijs verbeterde zich in de afgelopen periode sterk op de marathon naar 2.24 en heeft de ambitie om mee te doen bij trails en de 50 km. Traditioneel is de Houffatrail een wedstrijd waar veel Nederlanders aan meedoen, maar liefst 73 NL finishers. Meer dan bij de ultra afstanden van de Pierewaaitrail en Dutch Coast Ultra Run by Night. Opmerkelijk bij de Pierewaaitrail was het ultraloop debuut van voormalig marathon topper Michel Butter. Michel pakte de gedeelde overwinning. Gezien zijn tijd van 4.01.45 op 45 km had hij het waarschijnlijk rustig aangedaan. Bij de Dutch Coast Ultra Run by Night liep Martijn Croon met 4.21.00 een snelle tijd op de 50 km. Anja Ciere was overall 3e in een mooie tijd van 4.36.00. Arjan Kuijs liep de 100 km in voorbereiding op de 24 uur in Sittard en won in 11.53.00. De uitslagen van al deze wedstrijden zijn te vinden op de Statistik website van de DUV.

Wat je al niet tegenkomt bij lopen als de Dutch Coast en de Pierewaaitrail.

Wedstrijdkalender Ultraned Benelux

De kalender van Ultraned is goed gevuld met marathons en ultralopen op de baan, trail en weg. De inzet is om de kalender volledig te hebben. Tips zijn welkom. De kalender wordt wekelijks bijgewerkt, dus kijk regelmatig. Het aanbod in wedstrijden is heel divers.

Henri Thunnissen