Categorieën
nieuws

Marathon- en Ultraloop nieuws weken 5-7

Legends Trail

De route werd pas bij het ophalen van de startnummers bekend gemaakt. Waar iedereen er van uit was gegaan dat er een ronde van 275 km en 10.600 hm+ met Ferrières als start en finish op het programma stond, was Ferrières alleen de finish. De deelnemers werden met bussen vervoerd naar de start bij de Barrage de Nisramont. De start is in de avond met meteen de lastige passage langs de Ourthe. Omdat het een van punt tot punt route was zat bijna alles wat de Ardennen te bieden heeft wel in deze trail, inclusief de Hoge Venen. De deelnemers moeten heel autonoom zijn met maar 4 grote verzorgingsposten. Hulp onderweg van derden is niet toegestaan. Binnen slapen bij de verzorgingsposten mag ook niet. Ondanks dat er geen sneeuw lag was dit door de regen toch weer een zware editie. Er gingen 95 deelnemers van start. Daaronder de Française Claire Bannwarth, Merijn Geerts en Irene Kinnegim. Opvallend want Claire won eind januari de Spine Race 268 mijl bij de vrouwen waar Merijn 6e werd en Irene won bij de vrouwen de Spine Challenger North 160 mijl.  

Het was Lander Debrabandere die de wedstrijd won in 48.24 uur. Ivo Steyaert werd tweede in 50.42 uur en de Duitser Volker Fohrmeister werd derde in 55.23 uur. Merijn Geerts kende een goed laatste gedeelte en werd vierde in 55.37 uur. Claire Bannwarth was in 55.41 uur de nr. vijf en eerste vrouw. Irene Kinnegim werd tweede bij de vrouwen in 58.12 uur. Monica Dekker was de 3e vrouw in 66.36. In totaal finishten er 30 deelnemers. Veel uitvallers, in de praktijk is deze Legends een hele zware wedstrijd. Ook goed getrainde deelnemers kunnen in de problemen komen. De link naar de uitslag is: https://legendstrail250.legendstracking.com/?fbclid=IwAR3_aLE6njTZ6lDgBQam3VWNCm_zuAStmJr-Q8It9aIeerDAOYHME_xFG1o

Een uitdagende passage in de Legends Trail, foto Addie van der Vleuten

Baanultra Heereveen 50 en 100 km

BEEsports organiseert sinds 2018 een wedstrijd over 50 en 100 km op de baan. Eerst op de baan in Steenwijk en sinds vorig jaar op de baan in Heereveen. Bij eerdere edities werd er al goed gelopen en dan vooral door de vrouwen. Bertine de Vries liep 3.31.27 op de 50 km, op de 100 km liepen Hinke Schokker (7.48.14), Frida Södermark (8.19.25) en Arenda Könnecke (8.54.48) goed. Dit jaar kwam daar de 8.39.06 van Mascha Rondhuis bij. Mascha won de 100 km overall en verbeterde zich met bijna 55 minuten ten opzichte van haar debuuttijd op de 100 km bij de RUN Winschoten. Met haar 8.39.06 voldeed Mascha aan de selectie-eis voor het WK 100 km in 2024. Sjirk Overal won bij de mannen. De 50 km werd gewonnen door Lut van der Molen (3.55.27) en Arenda Könnecke (4.19.56). Link naar de uitslag: https://baanultra.beesports.nl/uitslagen/2023

Marathon Sevilla

Piet Wiersma maakte zijn debuut op de marathon in Sevilla.  Hij kwam tot een tijd van 2.18.57. Piet deed deze marathon in zijn voorbereiding op de Wereldrecordpoging op de 100 km op 14 mei. Daar doen  Guillaume Ruel en Aleksandr Sorokin ook mee, die in Sevilla respectievelijk 2.15.59 en 2.25.33 liepen. Piet had als doel om een marathon tijd van binnen de 2.20 uur te lopen. Op termijn moet Piet zich op de marathon duidelijk kunnen verbeteren. Voordeel is dat hij nu een tijd heeft staan. Link naar de uitslag: https://www.zurichmaratonsevilla.es/zms-clasificaciones-2023

Piet Wiersma na afloop van de RUN Winschoten 2021, foto Martien Baars

RUN Winschoten gaat door op 8-9 september

Lang was er onzekerheid of de RUN Winschoten dit jaar weer kon worden georganiseerd. De onzekerheid kwam enerzijds doordat het veel moeite kostte om bestuursleden en een racedirector-event manager te vinden en anderzijds vanwege de financiering van het evenement. De kosten voor het organiseren van de wedstrijd zijn gestegen door de inflatie, sponsoring is in deze onzekere financiële tijden lastig en de deelname van het aantal estafetteploegen is na Corona niet meer op het oude peil gekomen. Maar gelukkig zijn er nieuwe vrijwilligers gevonden en is er een sluitende begroting gemaakt. Op vrijdagavond 8 september zijn de jeugdlopen en de fun run. Op zaterdag 9 september de 50 en 100 km en de 10×10 km estafette plus buiten Winschoten de wandeltochten. De 100 km kent naast de open wedstrijden weer het Nederlands Kampioenschap. Voor meer informatie zie de website: https://www.runwinschoten.nl/

Peter de Krijger bij de RFR DX24

Duinhopper 500

Nadat Mike Tesser de volledige Noordzeekust van België en Nederland liep, is Peter de Krijger van start gegaan voor deze tocht van ca. 520 km waarbij de route vooral door de duinen gaat. Peter loopt zonder begeleiding. De mannen van Accept no Limits die de loop organiseren maakten een mooi portret van Peter de Krijger, zie https://www.acceptnolimits.eu/peter-de-krijger-doet-poging-op-de-duinhopper-xxl-500-km/?fbclid=IwAR05Mul5yoJbQsPFZNkTse7rJxDxrwmRMYVJ-U8KwMfgS6WJuTbnqcawSZU De directe link naar zijn tracker is: https://duinhopper-peter.legendstracking.com/?fbclid=IwAR3ux7Gmqfb9rm3elj1wpRg9knGt-OrNl1p7hNFlyeRulb_EuVuw9n-hReE

Henri Thunnissen