Categorieën
nieuws

Wereldrecord Vrouwen 50 km in vrouwenrace

In Zuid-Afrika werd op 26 februari voor de derde keer een 50 km wedstrijd georganiseerd waarbij het doel was om records te breken, de Nedbank Runified Breaking Barriers Ultramarathon. Er werd een sterk deelnemersveld samengesteld met vooral lopers en loopsters uit Afrika. Er was een snel parcours, een bescheiden aantal hazen en er werd vroeg in de morgen gestart om de hitte voor te zijn. Vorig jaar liep Stephen Mokoka in deze wedstrijd een tijd van 2.40.13 wat het huidige Wereldrecord Mannen 50 km op de weg is. Afgelopen jaar liep de Amerikaan CJ Albertson 2.38.43 een tijd die nog als Wereldrecord erkend moet worden. De verwachting is dat dat wel zal gebeuren. Bij de vrouwen erkent World Athletics 2 Wereldrecords 50 km weg, een record gelopen in een wedstrijd met alleen vrouwelijke deelnemers en een record gelopen in een gemengde race. Bij de vrouwen liep Irvette van Zyl in deze wedstrijd in 2021 het Wereldrecord Vrouwen in een vrouwenrace met haar tijd van 3.04.24. Des Linden liep in 2021 in de VS het Wereldrecord  vrouwen in een gemengde race met een tijd van 2.59.54.

In de wedstrijd in Gqeberha werd gelopen  op een vlak parcours van 10 km met een aparte mannen en vrouwenwedstrijd.  De start van de vrouwenrace was om half zes in de ochtend om geen last van de warmte te hebben. Bij zowel de mannen als de vrouwen was er een haas beschikbaar om het tempo in het eerste gedeelte hoog te houden.

Bij de vrouwen was het de Ethiopische Emane Seifu Hayile die de wedstrijd won in een tijd van 3.00.30. Daarmee verbeterde ze het Wereldrecord van Irvette van Zyl ruim. Hayile kwam halverwege door in 1.30.28. De tweede helft ging dus iets sneller Haar marathonpassage was 2.32.21. De Ethiopische Amelework Fikadu Bosho werd 2e in 3.06.24 en de Zweedse Hanna Lindholm werd 3e in 3.08.56. Hayile verbeterde dus het Wereldrecord vrouwen in een vrouwenrace maar miste net de tijd van Des Linden.

Bij de mannen was het de Zuid-Afrikaan Tete Dijana die in een spannende wedstrijd won. Een groepje van 3 man passeerde het marathonpunt in 2.12.37 wat voor alle drie een PR op de marathon betekende. Dijana kwam uit op 2.39.04 waarmee hij het Afrikaans Record verbeterde. Hij was sneller dan Mokoka maar net wat langzamer dan Albertson. Halverwege kwam het groepje met Dijana door in 1.18.32 waarmee het verval in het tweede gedeelte net iets te groot was voor een verbetering van het Wereldrecord. De Zuid-Afrikaan Onalenna William Khonkhobe werd 2e in 2.39.41 voor Tonny Skink uit Zimbabwe in 2.40.04. Stephen Mokoka liep dit weekend de marathon van Osaka waar hij 5e werd in 2.06.42. Met die tijd miste hij maar net het Zuid-Afrikaanse marathonrecord van Gert Thys van 2.06.33.

World Athletics erkent het Wereldrecord op de weg sinds 2022. Op hun website verscheen een artikel over deze 50 km wedstrijd:

https://worldathletics.org/news/report/hayile-women-only-50km-world-record-gqeberha

Interview met winnares Emane Seifu Hayile:

https://supersport.com/athletics/general/video/86128a63-fa0f-468a-b06c-cc2f2a336b45/marathons-nedbank-breaking-barriers-post-race-interview-with-emane-seifu-hayile

Link naar de uitslagen:

https://results.finishtime.co.za/results.aspx?CId=35&RId=3899

Henri Thunnissen