Categorieën
nieuws

Winterse Tiende Salland Trail

De Salland Trail beleefde op 11 maart z’n tiende editie. Deze trail is uitgegroeid tot een grote wedstrijd. In Nederland is de Salland Trail de ultraloop met de meeste deelnemers die elk jaar wordt georganiseerd. Met 226 finishers op de 50 km en 70 op de 50 mijl was het aantal bijna terug op het niveau van topjaar 2019, oftewel van voor de Coronaperiode. Ter ere van het 10-jarige jubileum werd er naast de 50 mijl, 50 km en 25 km een 10 km aan het programma toegevoegd, waarmee er plek was voor 1300 deelnemers. De trail werd in winterse omstandigheden gelopen met een bescheiden laagje sneeuw.  Die winterse omstandigheden zorgde voor veel trailplezier, maar het besneeuwde parcours stond snelle tijden niet in de weg.

50 mijl

De 50 mijl leverde bij de vrouwen een spannende strijd op. Het was Eline Cox die in 6.50.11 won voor Diana Iprenburg in 6.54.27 en Kim Roeling in 7.17.25. Eline won eerder o.a. de Indian Summer Ultra 100 km en Bear Trail 83 km, Diana werd vorig jaar 2e op de 50 mijl bij de Salland Trail en won de Veluwezoomtrail 60 km. Kim is voormalig Nederlands recordhoudster 100 km en won veel wedstrijden waaronder de Vuurtorentrail 70 km en de Bear Trail 100 km. Bij de mannen was de Belg Kristof Declerck duidelijk te sterk voor zijn concurrenten. Kristof won eerder de NorthC Trail en de Bear Trail 100 km. Op de Bear Trail liep hij het parcoursrecord van 8.56.29. Hij kwam op de 50 mijl op de Sallandse Heuvelrug tot een scherpe 6.05.35. Duidelijk sneller dan de 6.19.02 die de Deen Rasmussen in 2019 liep. En omgerekend ook sneller dan de 5.47.12 die Pascal van Norden in 2014 liep op de 75 km. De strijd om de overige podiumplekken was wel spannend met Matthijs Krones die in 6.42.42 tweede werd voor Richard Bartels in 6.49.21.

Mooie winterse omstandigheden, foto Anton Slagers

50 km

De 50 km werd bij de vrouwen gewonnen door Sonja Jaarsveld in een tijd van 4.05.54. Sonja komt uit de triathlonwereld en won in 2021 al de Graef Castricum Trail 60 km. Sonja finishte vlak voor de Duitse Lena Weller die tot 4.07.04 kwam. Weller maakt deel uit van het Duitse Spartan Elite team. De Spartan Race is een reeks obstacle run wedstrijden. De Amerikaanse Yitka Winn werd 3e in 4.35.01. Die Amerikaanse won in eigen land een aantal 100 mijl wedstrijden. Bij de mannen was Diederik Scheltinga de snelste in 3.35.14. Een scherpe tijd bij zijn debuut als ultraloper. Hij komt uit de triathlonwereld en liep eerder dit jaar al een trail van 36 km. Bij de triathlon was het fietsen zijn favoriete onderdeel. Ook de nummer twee Bas Gerritsen maakte met 3.39.21 zijn debuut als ultraloper. Bas liep eerder dit jaar een 25 km trail als voorbereiding. Erwin Heining werd 3e in 3.45.15. Erwin heeft al ervaring in de ultra trail en wint regelmatig regionale wedstrijden.