Categorieën
nieuws

Barkley Marathons 2023

De Barkley is bijzondere wedstrijd in de staat Tennessee in de Verenigde Staten. Er worden rondjes gelopen van 20 mijl met zo’n 3000 hoogtemeters+ in extreem terrein. Deelnemers mogen niet met GPS lopen, paden zijn er niet en om te bewijzen dat ze de route hebben gelopen moeten deelnemers bladzijden uit boeken scheuren die op een aantal punten verstopt liggen. Als een boek niet gevonden wordt en de deelnemer daar geen bladzijde van meeneemt geldt dat als een DNF. Deelnemers krijgen 12 uur de tijd voor het voltooien van een ronde. De tijdslimiet wordt streng gehanteerd. Te laat is een DNF al gaat het om een aantal seconden. Het start uur is een verrassing. Als er op de hoorn geblazen wordt, start de loop een uur daarna. Waar tegenwoordig veel wedstrijden live zijn te volgen, geldt dat niet voor de Barkley. Via social media was de race dit jaar overigens redelijk te volgen. Ook een aantal Belgische kranten besteedden aandacht aan de Barkley. Wat tot de mythe van de Barkley bijdraagt is dat de wedstrijd dusdanig zwaar is dat er maar weinigen de finish halen. Er zijn de nodige edities zonder finisher op de 100 mijl geweest en in totaal waren er tot dit jaar maar 18 finishers in 26 edities.

Dit jaar geen Nederlanders aan de start maar wel 2 Belgen. Daaronder Karel Sabbe die al 2 keer er in slaagde om in ieder geval 3 rondjes te voltooien. Vanaf 60 mijl worden deelnemers geklasseerd. Dit jaar haalden maar liefst 11 deelnemers die 3 ronden binnen de tijd. Zie: https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vS7bFn8RH5Na4vVxNijCsFCiHeYqRksDi5D9ddC9Fz4yK7nOQhEg8HwG78lz-PFVB2EkFn4QlJKEXMV/pubhtml?fbclid=IwAR3UI3E2CKZ3mRh04OURjtndWn-24mxVzK8iX49_4Y0zRa6lSFJvG_c8I0Y# Een record.

Vier man haalden de 80 mijl waarvan er 3 de finish haalden. Het was de Fransman Aurélien Sanchez die als eerste binnenkwam in 58.23.12. Een finish bij zijn debuut. De Amerikaan John Kelly deed voor de 6e keer mee en was in 2017 de laatste finisher. Dit jaar finishte hij in 58.42.33 voor de tweede keer.  Karel Sabbe hield weinig tijd over maar wist dit jaar de finish wel te halen in 59.53.33. Vorig jaar had Karel veel last van hallucinaties veroorzaakt door slaapgebrek. Ook dit jaar zag hij onderweg apen en praatte tegen een vuilnisbak. Met een race als de Barkley ga je als deelnemer echt over grenzen, ultralopen in zijn puurste vorm.

Voor een stukje over alle bijzondere regels van de Barkley zie: https://www.runnersworld.com/races-places/a26750827/barkley-marathons-faq/

Voor een boekbespreking op accept no limits van het boek dat Mig Panhuysen over de Barkley schreef zie: https://www.acceptnolimits.eu/in-de-ban-van-de-barkley-een-boek-over-meer-dan-extreem-hardlopen/?fbclid=IwAR13nHO1vWka6ExUtR8q7yLx6An4VrgwTwWX9qxHKYl3w4Hq7-VBllsqJmk

Henri Thunnissen