Categorieën
nieuws

Geslaagde 2e editie van de 24hrs Sittard

Internationaal deelnemersveld

Afgelopen weekend werd op de wielerbaan in Sittard voor de tweede keer een 1, 3, 6, 12 en 24 uur georganiseerd. De tweede editie waar veel belangstelling voor was. Ook internationaal. In totaal gingen er over alle onderdelen 145 deelnemers van start. Het was een slimme zet van de organisator om op de veel geraadpleegde statistik website van de Deutsche Ultramarathon Verein een advertentie te plaatsen. Op de website van de DUV staat de internationale ultraloop wedstrijdkalender en van erg veel wedstrijden de uitslagen. 

De datum half maart blijkt gunstig omdat veel 24-uurslopen pas later in het jaar op het programma staan. Het WK 24 uur is dit jaar op 2-3 december in Taiwan. Deze 24 uur was daarmee nog een mogelijkheid om zich voor dat WK te plaatsen. De organisatie heeft  het parcours Jones-Counter gemeten en een IAU-label aangevraagd. Daarmee voldoet de wedstrijd aan de eisen om een IAU leeftijdsrecord te kunnen aanvragen.

24 uur

De inschrijving liep uitstekend met veel sterke lopers en loopsters. Daarvan ging niet iedereen van start, maar 77 starters op de 24 uur is een prima resultaat. Daaronder 45 buitenlanders. In de wedstrijd lag bij  velen in het begin het tempo hoog. Een aantal deelnemers leek een ander doel te hebben en bewust eerder te stoppen. Maar bij veel anderen was het hoge begintempo een verkeerde inschatting. De weersomstandigheden in de nacht met veel regen hielpen ook niet. Werner Roels won de 24 uur met een afstand  van 225,851 km, een verbetering van zijn PR op de 24 uur. David van den Bossche werd tweede met 212,192 km voor Lút van der Molen die een prima debuut maakte met zijn afstand van 207,114 km. Zes deelnemers bleven boven de grens van de 200 km waaronder de eerste vrouw. De Duitse Simone Durry won met 200,911 km. De in Nederland wonende Engelse Amy Burdis werd 2e met 183,823 km vlak voor de Duitse Desiree Sauren met 183,740 km. In totaal 27 deelnemers haalden in ieder geval de 100 mijl.

Werner Roels

Op zijn Facebook schreef Werner Roels heel mooi hoe hij het ultralopen ervaart: “Ik loop niet voor de prijzen, heb ik nooit gedaan en zal ik ook nooit doen. Ik loop niet voor toptijden of monsterafstanden. Ik hoef geen honderden likes, kudos, hashtags of felicitaties.

Waarom dan…

Ik noem het geen verslaving maar eerder drang. Het is de drang om keer op keer de limieten van het lichaam op te zoeken. Ik kan het maar niet laten. Ik wou dat het kon maar het lukt me niet. Misschien is het die drang die alle ultralopers ervaren. Dat maakt deze wereld zo mooi om in te vertoeven. Iedereen is gelijk, ongeacht prestatie.”

3-6-12 uur

Op de 12 uur miste Stijn van Lokeren maar net het al jaren oude Belgische Record van Lucien Taelman met zijn afstand van 154,683 km. De Duitser Michael Ohler kwam tot 138,206 km voor Bjorn Parmentier met 121,356 km. Mascha Rondhuis won bij de vrouwen met 125,303 km. Ze staat nu 3e op de NL ranglijst allertijden. Heidi Dupont werd 2e met 110,524 km en Barbara Zemering 3e met 102,029 km. Bij de 6 uur won Hilde Dosogne overall met een afstand van 68,627 km. Ian Smyk was de beste man met 67,644 km. Er deden in Sittard veel lopers en loopsters mee van het team Fischer. Benny Fischer deed zelf ook mee en werd 2e man met 66,350 km. Bij de 3 uur was de Pool Jacek Dudek de enige die met zijn afstand van 42,721 km verder dan de marathon kwam.

Uitslagen en andere 24-uurslopen

De link naar de uitslag is: https://my.raceresult.com/236109/results

André Mingneau was in Sittard om foto’s te maken. Die foto’s zijn te vinden op de Facebookpaging van Ultrarun.bel: https://www.facebook.com/Ultrarun.bel De foto bij dit artikel is ook van André. André is mede organisator van het Belgisch Kampioenschap 24 uur in Brugge op 20-21 mei  met naast de 24 uur een marathon, 3 uur, 6 uur en 12 uur Voor de inschrijving zie: https://my.raceresult.com/231128/info  

Op 8-9 juli is het Ultrafestival in Deventer met 1-3-6-12-24 uur op de wielerbaan. Met op de 24 uur naast de open wedstrijd het Nationaal Kampioenschap 24 uur. De inschrijving is nog niet geopend.

Henri Thunnissen