Categorieën
nieuws

Ronde van de Haarlemmermeer en Zestig van Texel: Verschillen en overeenkomsten

Ton Aker: “In 2003 gingen we met een aantal lopers naar de Zestig van Texel. Ik zag gelijk allerlei treffende overeenkomsten, wellicht vanuit mijn achtergrond als zijnde o.a. aardrijkskundig opgevoed..”

Op zaterdag 24 juni zal de 22ste editie van de 6 uur van de Haarlemmermeer worden gelopen.

De Zes uur van de Haarlemmermeer is de opvolger van de Schipholloop i.c. Ronde van de Haarlemmermeer, welke van 1978 tot en met 1997 is georganiseerd. Deze loop volgde de ringvaart om de Haarlemmeerpolder, de buitengrens van de gemeente, over een afstand van ca. 60 km.

In  2000 raakte ik betrokken bij de atletiekvereniging, verbaasde mij over de ultralopers en de verhalen, maakte kennis met de 6 uursloop en liep in 2002 mijn eerste marathon-afstand en ultraloop. In 2003 gingen we met een aantal lopers naar de Zestig van Texel. Ik zag gelijk allerlei treffende overeenkomsten, wellicht vanuit mijn achtergrond als zijnde o.a. aardrijkskundig opgevoed, maar ik kon niemand er voor interesseren. Na vele jaren zet ik het toch eens op papier.

Allereerst de vorm en de richting: allebei gelegen binnen de Provincie Noord – Holland is op het kaartje te zien dat vorm van de omtrek van de gemeenten (vóór de gemeentelijke uitbreiding van Haarlemmermeer in 2019) vergelijkbaar is. Niet alleen de vorm, maar ook de Z.W. – N.O. richting is van beiden hetzelfde. Interessant voor de ultralopers: bij de overheersende windrichting in Nederland loop je dus de helft met meewind en de helft met tegenwind.  Dat lijkt logisch, hoewel ik altijd het idee had dat ik veel meer tegenwind dan meewind had, maar het houdt voor deze specifieke lopen in dat het ook al snel zo’n 20-25 km tegenwind aan-één-stuk is!!!

Bij de JKM’s van vroeger en bij de Belgische en Zeeuwse Kustmarathons werd nog wel eens op het allerlaatste moment besloten welke richting het van start naar finish ging, met alle logistieke aanpassingen vandien, maar voor deze ronden maakte het niet veel uit.  Het is voor mij ook het heroïsche aan deze lopen dat het één grote ronde is, zoals ook bij de ronde om het IJsselmeer, de Elfstedentocht en ooit voor de eerste edities van de Run gold. Texel kent zelfs twéé grote ronden, nl. als je de 120 km loopt.

Ontstaan. Waar de Haarlemmermeer als polder ooit op het water werd gewonnen (drooglegging,ca. 1.850 n. Chr.), was Texel altijd al een stukje land (ca. 5.000 v. Chr.), welke later door het water werd omgeven. Eigenlijk precies tegengesteld, dus. Texel ligt op ca. 0 N.A.P., op zee-niveau en de Haarlemmermeer ligt ca. 4.50 m onder N.A.P. De dijk / duinen van de omtrek, het parcours waar je grotendeels op loopt, is derhalve super belangrijk voor het houden van droge voeten (daar waar je dry-fit shirt gerust nat mag worden)!!!!

De lengte van het Eiland is ongeveer 22,5 km, met een breedte van ca. 9 km. De Haarlemmermeer meet resp. ongeveer 21 km bij 11,5 km. Grofweg kom je dan op eenzelfde omtrek van ca. 60 km. Dat hoeft niet persé want als de omtrek veel inhammen en uitstulpingen bevat, kan het heel anders zijn.

Bewoners. Hoewel, volgens de Wikipedia, de gemiddelde inkomens van de huishoudens en de W.O.Z.-waarden van de huizen, heel erg vergelijkbaar zijn, zijn er ook grote verschillen: Texel heeft ca. 14.000 inwoners (waarvan er 7.500 in Den Burg wonen), verdeeld over 31 dorpen en buurtschappen. Haarlemmermeer heeft ca. 162.500 inwoners (Hoofddorp ca. 78.000), verdeeld over……30 dorpen en buurtschappen!!! Texel heeft dan omgerekend ongeveer 85 inwoners / km2 en Haarlemmermeer 825. Op Texel komen jaarlijks wel een miljoen bezoekers (toeristen).

Vliegveld. Vliegveld Texel, geopend in 1937, heeft twee grasbanen* van 1.115 en 630 meter lengte. Er zijn ongeveer 25.000 vliegbewegingen per jaar. Schiphol heeft 6 asfaltbanen met een totale lengte van bijna 20 kilometer!! Met ongeveer 267.000 vliegbewegingen en 25 miljoen passagiers heeft Haarlemmermeer dus ook duidelijk meer bezoekers dan Texel….. Maar ja, de drukte in en rond de polder was ook de oorzaak dat de Ronde van de Haarlemmermeer niet meer gehouden kon worden.

Hardlopen en zo. Waar de Haarlemmermeer 13 voetbalclubs kent, heeft Texel er 3. Beide gemeenten hebben, naast diverse loopverenigingen, allebei één atletiekvereniging: AV Texel en AV Haarlemmermeer. Dat is dan overeenkomstig, net als de bescheiden, no-nonsense, naam van de verenigingen. Overigens: AV Haarlemmermeer is ook ooit gestart met een grasbaan (* zie “Vliegveld”).

Van 1978 tot en met 1997 is gedurende 20 jaar de Ronde van de Haarlemmermeer gehouden, de Zestig van Texel is er sinds 1991. Beiden prachtige hardloop-evenementen, met heel veel historie. Jan Knippenberg en Wim Epskamp. Altijd wind “op de kant”, waardoor je na een dagje lopen een ruis in je oren hebt. Hoge waarderingen van de vele deelnemers. Hopelijk wordt er nog veel historie aan toegevoegd.

Ps. Ik heb wel eens gelezen dat de Tesselaar, als typisch eilander, getypeerd wordt met de beschrijving: kromgebogen, altijd ietwat voorover lopend (vanwege de tegenwind), luide stem (om de harde wind te overstemmen), haar in de war en ietwat wijd staande oren….. Die omschrijving zal best ook gegolden hebben voor de eerste bewoners van de Haarlemmermeer (lees: Dik Trom).

Ton Aker