Categorieën
nieuws

Paulina’s 150e marathon

Op 2 september as. loopt Paulina Bleyie in Almere haar 150e marathon. 150 150 150 150 Ja, je leest het goed: honderd en vijftig marathons! Vanaf haar eerste marathon (Leiden 2014) volgden er nog 147! De teller staat nu op 148 maar tussen nu en 2 september zal Paulina nog één marathon lopen, alvorens met ons haar 150e jubileummarathon te lopen. Haar reactie na haar marathondebuut: ‘Dit is zo leuk, ik zou het zo weer doen’! Nou, dat hebben we geweten…

Iedereen die Paulina een warm hart toedraagt (en dat zijn er velen!) is uitgenodigd om op 2 september as. in Almere aanwezig te zijn. Start: Jac. P. Thijsseplaats (later wordt de locatie gedeeld en de aanvangstijd bekend gemaakt). Je hoeft niet de hele marathonafstand te lopen, je kunt ook een of enkele rondjes meelopen. Je kunt er ook voor kiezen om helemaal niet te lopen en te supporteren. Voor de lopers: er wordt gerend in 7 rondjes van 5.7km met een aanloop van 2.2km. Maakt 42.2km of te wel de marathonafstand. Link naar de inschrijving: https://my.raceresult.com/242312/

Aan deelname aan deze zogenaamde Mollen marathon zijn €5 inschrijfkosten verbonden. De organisatie is bereid deze in zijn geheel aan KiKa te schenken, het doel waarvoor Paulina al jarenlang loopt en fietst. Het is natuurlijk leuk als we Paulina voor haar 150e marathon kunnen verrassen met nog een extraatje. En ik heb daar een suggestie voor.

Bescheiden als ze is heeft Paulina geen specifieke wensen voor een verrassingscadeau. Op een enkele wens na dan. Volgend jaar doet Paulina mee aan Giro di KiKa, een wielerkoers in de Italiaanse Dolomieten ten behoeve van Stichting Kinderen Kankervrij. Paulina heeft zich in het verleden al meerdere keren voor KiKa ingespannen. Een steuntje in de rug op het gebied van sponsorwerving kan ze beslist gebruiken en zou ze ook zeer op prijs stellen. ‘Ik ben niet zo’n kei in het sponsorwerven, laat mij maar marathons lopen’, zegt ze zelf. ‘Niet dat ik het niet wil of dat ik niet gemotiveerd ben, ik vind vragen gewoon lastig’.

Recentelijk reageerde ze op een post van mij: ‘Als jij het geld inzamelt loop ik wel’. Ik moest erom lachen maar vond het niet eens zo’n slecht gedachte. Zo is het idee ontstaan om haar te helpen met de fondsenwerving. Ik durf namelijk wel te vragen en voor zo’n sympathiek persoon als Paulina, helemaal!

Paulina’s inzet voor KiKa stamt uit 2014. Haar goede vriendin Cindy, die ze nog van het internaat van de Zeevaartschool kent, had 8 jaar daarvoor haar 2-jarig zoontje Jamie aan kinderkanker verloren (ook in Italië fietst ze ter nagedachtenis aan Jamie).

Pauline wilde aanvankelijk 10km voor KiKa in Spaarnwoude rennen maar werd door een ervaren KiKa loper gewezen op de mogelijkheid om voor KiKa in 2014 de NYC marathon te lopen. Hetgeen ze in 2015 nog eens dunnetjes overdeed. Ondanks dat we in 2015 beiden voor KiKa in New York waren, troffen we elkaar niet (met 140 deelnemers is dat op zich niet zo vreemd). Dat gebeurde pas in 2017 tijdens de Tokyo marathon. Ik zal onze ontmoeting nooit vergeten. Ik zat met een gigantische jetlag om half 5 ‘s ochtends in de hotellobby te lezen en te schrijven, terwijl Paulina net uit de stad terugkwam. Ze was nog even uit geweest. Ander ritme zullen we maar zeggen. Het contact tussen ons was leuk en vriendschappelijk en zo is het eigenlijk altijd gebleven.

Het marathonvirus sloeg bij Paulina onmiddellijk toe. In de beginjaren liep ze ruim 10 marathons per jaar. Tijdens Tokyo stond de teller al op 28. In 2020 tikte ze haar 100e marathon aan. In 2022 liep ze er maar liefst 23, gemiddeld zo’n 1 marathon in de 2 weken. Paulina ziet het als een verslaving. ‘Het is alsof je aan de drugs bent, je vrienden aan de drugs zijn en je er met zijn allen nooit meer vanaf komt’

De ‘waarom’ vraag is bij Paulina eigenlijk niet van toepassing. Ik loop marathons omdat ik het zo ontzettend leuk vind luidt haar ontwapenende antwoord. Het liefst loop ik ze zo basic mogelijk met kleine groepjes zielsverwanten. In de natuur, ergens starten en finishen en daartussenin een tijdsregistratie. Niets meer, niets minder. Almere heeft ze al minstens 50x gelopen. Maar natuurlijk heeft ze ook aan een flink aantal stadsmarathons meegedaan, waaronder 3 majors. De sfeer is daar heel anders, aldus Paulina. Ook leuk maar het is allemaal wat fanatieker en prestatiegerichter’.

2 september as. hoopt Paulina dus haar 150e marathon te lopen. Te midden van vrienden en bekenden, waarvan de meesten, net als zij, verslingerd zijn aan hardlopen. Je bent van harte welkom om mee te lopen of toe te schouwen.

Er is een mogelijkheid om Paulina in Almere ter plekke te sponsoren voor haar fietstocht in Italië (Giro di KiKa 2024). Je kunt echter ook een (kleine) donatie overmaken via deze link:

www.girodikika.nl/paulina-bleyie-team-jamie

Ik denk dat we deze bevlogen marathonloopster hiermee een enorm plezier doen.

Alvast dank voor je gift, ook namens Paulina.

Marc Wiewel