Categorieën
nieuws

Zoektocht: Wat is de beste prestatie ooit van een estafetteteam op de zes uur?

Bij de Zes uur van de Haarlemmermeer werd afgelopen juni een afstand gehaald door een estafetteteam van 107.376 km. Dat werd gememoreerd als zijnde een “nederlands record” i.c. een nederlandse beste prestatie. De vraag is of dit juist is.

De traditie van de zes-uurlopen is er reeds vele jaren. De wedstrijden werden en worden bezocht door een redelijk stabiel, maar klein deelnemersveld en het is een gewaardeerd onderdeel binnen het ultralopen. Op een gegeven moment werden de wedstrijden opengesteld voor teams, deels vanwege het succes van teams bij bijvoorbeeld de Eemmeerloop, maar vooral omdat een mogelijkheid was om extra inkomsten te genereren (binnen dezelfde basiskosten) én om wat meer reuring op het parcours te krijgen gedurende de 6 uren. Teams zelf geven aan dat de saamhorigheid, het samen een wedstrijd lopen en de sfeer de belangrijkste factoren zijn.

Voor het ultralopen op zich is de estafetteloop een mogelijkheid voor lopers die eens zo’n evenement mee willen maken, maar solo de 6 uur nog niet aandurven. Als het evenement goed is georganiseerd en het levert een sfeervolle dag op, blijkt vaak dat team-deelnemers het een volgende keer zelf eens willen proberen als solo-loper.

Derhalve beschouwen we de estafetteloop als een serieus en belangrijk onderdeel. Om de teams te motiveren er een echte wedstrijd van te maken, waarderen we een prestatie van boven de 100 km met een bonus. De 100 km is hierbij als grens gekozen omdat gebleken is dat dit zelden worden overschreden. Het komt zelfs vaak voor dat solisten verder komen op de 6 uur dan een deelnemend team (en dan laat ik de prestaties van Alexander Sorokin nog buiten beschouwing)! Tóch wil ik proberen een ranglijst te vormen van teamprestaties op de 6 uur > 100 km. Dit blijkt nog niet zo eenvoudig, want op bekende websites zoals Ultraned en DUV worden team-uitslagen nooit meegenomen, tenzij het meegenomen wordt in een artikel over de gehouden loop.

Enkele terug gevonden prestaties zijn:

1998 La Louvière / Besonrieux        

Road Runners Huy 108,525 km

2001 Texel 6 uur Den Burg 103.015 km        

team Vlaanderen 2002 103,015 km

team AV Veluwe 102,222 km

2008 Hoofddorp 6 uur Haarlemmermeer  

team Van Bakel BV 101,771 km

team MILA AVH 101,669 km

2018 Hoofddorp 6 uur Haarlemmermeer                                     

team NSL 100,454 km

2023 Hoofddorp 6 uur Haarlemmermeer             

team Zware Jongens AVH 107,376 km

Tot zover lijkt het Belgisch record hoger te liggen dan het Nederlandse record. Uiteraard moet hierbij opgemerkt dat een vergelijk nóg lastiger is dan bij een solo-race, want, anders dan bij een officiële ekiden, kan je vaak het aantal deelnemers variëren, per deelnemer verschillende afstanden / tijden lopen (variëren in wisselfrequentie) etc.

Vele gewaardeerde “klassieke” ultra-wedstrijden hebben estafettedeelnames gehad, dus er zou toch iets van terug te vinden moeten zijn, zou je denken.

Graag verzamel ik de reacties en de bevindingen op agj.aker(at)gmail.com Deze worden in een volgend artikel gepubliceerd.

Ton Aker