Categorieën
nieuws

Voorbeschouwing Spartathlon 2023

Internationaal deelnemersveld

De Spartathlon start dit jaar op zaterdagmorgen om 7.00 uur Griekse tijd in het Odeion theater onder de Acropolis in Athene. De finish van deze 246 km lange wedstrijd is in Sparta bij het beeld van Leonidas. Deelnemers krijgen maximaal 36 uur de tijd, de winnaar zal zo na 21-22 uur finishen. Het is een wegwedstrijd met 2 onverharde passages waarvan de beklimming en afdaling van de Sangaspas het hoogtepunt is. Het parcours is allesbehalve vlak. De deelnemers starten in Athene en lopen gewoon over de weg, wat in het chaotische Griekse verkeer soms gevaarlijke situaties oplevert. Gelukkig gaat het nooit echt fout. In het verleden was de start altijd op vrijdag. Met een start op zaterdag zal het die eerste wedstrijddag rustiger en daarmee veiliger zijn op de Griekse wegen.

Het leuke en onvoorspelbare van de Spartathlon is dat het een wedstrijd is die geschikt is voor deelnemers met een verschillende achtergrond. Van echte weglopers en loopsters tot lopers en loopsters die goed uit de voeten kunnen op de lange trails. Waarbij goede 24 uurs-lopers en –loopsters licht in het voordeel zijn. Een ander aspect zijn de weersomstandigheden. Het lijkt deze editie met 27 tot 28 graden weer warm te gaan worden. De Spartathlon is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste ultraloopwedstrijden wereldwijd op de weg. Elk jaar is er meer belangstelling om mee te kunnen doen dan dat er startplekken zijn. Daarom is een loting noodzakelijk. Om de loting te omzeilen moeten deelnemers 25% beter presteren dan de kwalificatie-eisen. Dat zorgt voor veel belangstelling van sterke lopers en loopsters.

Vrouwen

Bij de vrouwen staat er een ijzersterk deelnemersveld aan de start. De lijst met sterke loopsters is te lang om ze allemaal te noemen. De winnares van de afgelopen 2 edities van de Spartathlon, de Letse Diana Dzaviza is een van de favorietes. Diana is zo’n loopster met een goed maar niet uitzonderlijk loop-cv met een 100 km in 7.53 en een 24 uur van 228 km. Er starten genoeg vrouwen met vergelijkbare of betere prestaties, maar toch won zij al 2 keer en beide keren in een sterke tijd.  De Amerikaanse Camille Herron is zo’n loopster die veel betere prestaties heeft staan. Ze heeft de Wereldrecords op de 100 mijl, 24 uur en 48 uur staan, is Wereldkampioene 50 en 100 km en won veel wedstrijden. Vorig jaar deed Camille mee aan de Spartathlon maar viel toen na 94 km uit. Haar landgenote Marisa Liszak werd vorig jaar 2e in de Spartathlon en het jaar daarvoor 4e. Ze liep vorig jaar 252 km op de 24 uur, maar van dit jaar zijn er geen prestaties bij lange wedstrijden terug te vinden. De Noorse Line Caliskaner verraste dit jaar door de Berliner Mauerweg 100 mijl overall te winnen in 13.53 en ze liep in Barcelona 243 km op de 24 uur. Uit Finland doen 2 sterke loopsters mee. Satu Lipiäinen liep vorig jaar sterk bij het WK 100 km met haar 7.15. Dit jaar verbeterde ze het Wereldrecord bij de Vrouwen op de 12 uur naar 153,6 km. Noora Katarina Honkala kwam dit jaar tot 146 km op de 12 uur en liep eind  vorig jaar 246 km op de 24 uur. Met de Deense Stine Rex doet er nog een sterke Scandinavische loopster mee. Stine verbeterde dit jaar het Wereldrecord bij de Vrouwen op de 72 uur met haar 505 km. Een loopster met een indrukwekkend loop-cv waaronder de 2e plek bij het EK 24 uur in Timisoara. De Tsjechische Radka Churanova lag vorig jaar bij het EK 24 uur in Verona lang op kop van de wedstrijd om uiteindelijk met 239 km 9e te worden. Haar PR op de 24 uur is 251 km. De Kroatische Paula Vrdoljak liep vorig jaar bij het EK 24 uur in Verona een afstand van 238 km en is zo’n loopster die zou kunnen verrassen. De Britse Ali Young werd vorig jaar 4e bij de Spartathlon en verbeterde haar PR op de 24 uur naar 228 km.  De Poolse Aneta Rajda kwam bij het EK 24 uur tot 234 km en de Hongaarse Szvetlana Zétényi  heeft een PR van 233 km op de 24 uur. Dit zijn al de namen van 12 vrouwen uit 10 verschillende landen, maar er doen nog veel meer sterke vrouwen mee waaronder de Nederlandse vrouwen. Waarbij het de vraag is hoe goed Hinke Schokker en Sameena van der Mijden van de RUN Winschoten zijn hersteld. Hinke viel uit en Sameena verpletterde haar PR met haar 8.05. Update: Hinke Schokker gaat niet van start, ze heeft te weinig kilometers kunnen trainen voor de Spartathlon. Leonie Ton werd in 2021 7e in de Spartathlon en draaide een goed seizoen met o.a. de HoHo 100 mijl in 15.57. Wilma Dierx gaat dit jaar voor haar 8e finish. De Belgische Hilde Dosogne gaat voor haar tweede finish.

Finish Wilma Dierx bij de Spartathlon in 2018, een regen en wind editie

Mannen

Bij de mannen doet de winnaar van de afgelopen 2 jaren weer mee, de Griek Fotis Zisimopoulos. Fotis verraste in 2021 met zijn debuut in een scherpe tijd van 21.57 uur. Hij had een aantal sterke prestaties op de trail staan. Na zijn winst in 2021 deed hij een poging om het toenmalige Wereldrecord op de 24 uur van 309 km van Sorokin te verbeteren. Hij lag 18 uur op schema maar stopte na 236 km. Maar zijn prestatie bij de Spartathlon van vorig jaar was nog sterker. Ondanks dat hij de nodige kilometers extra liep omdat hij van de route afraakte liep hij een tijd van 21.00. De vraag is wie hem van de overwinning af kan gaan houden. De in Engeland wonende Hongaar Norbert Mihalik heeft een goed jaar achter de rug met een PR van 6.49 op de 100 km en een overwinning in een zeer snelle tijd bij de Ultrabalaton. De Tsjech Radek Brunner stond al 5 keer op het podium, waarbij hij drie keer tweede werd. Hij kende een redelijk goede voorbereiding maar zal het vooral van zijn ervaring moeten hebben. Hij liep dit jaar in Kladno op de 24 uur een afstand van 244 km, waar zijn landgenoot Jiri Horcicka tot 259 kwam. Jiri heeft een PR van 267 km en werd vorig jaar 6e bij de Spartathlon. De Hongaar Eros Tibor miste vorig jaar met zijn 4e plaats net het podium. Tibor liep 157 km op de 12 uur. De Sloveen Luka Videtic liep vorig jaar een goed EK 24 uur met zijn afstand van 264 km. De Pool Andrzej Mazur kwam daar tot een afstand van 259 km.  De Noor Simen Holvik was dit jaar de eerste man in de door een vrouw gewonnen Badwater 135 mijl. Simen heeft op de 24 uur een PR van 253 km. De Fin Tomi Ronkainen kwam vorig jaar met zijn PR van 260 km nog verder.  Daarnaast zijn er veel outsiders die op een goede dag buiten het podium maar wel in de top-tien kunnen eindigen. Waaronder de Tsjechen Marek Jirasék en Petr Valek die vorig jaar respectievelijk 7e en 9e in de Spartathlon werden. De Pool Tomasz Pawlowski werd vorig jaar 8e in de Spartathlon en verbeterde dit jaar zijn PR op de 24 uur naar bijna 253 km. De Griek Georgios Dimoulas won dit jaar de 180 km lange Griekse Olympian Race van 180 km die een goede voorbereiding op de Spartathlon is.  De Braziliaan Valdenir Jandosa won dit jaar de Brazil 135 mijl en verbeterde zijn PR op de 24 uur naar 253 km.

Endymion Kasanardjo in 2018 bij het Kanaal van Korinthe

Belgische en Nederlandse mannen

Er doet dit jaar een grote delegatie mannelijke lopers uit de Benelux mee. Voor België zijn dat Kenneth Brouckmeersch, Yvan de Graef, Pauwel Joos, Thomas van Loocke, Dimitri de Vos en Stefaan Wouters. Voor Nederland zijn dat David Karel Hageman, Ronald van den Heuvel, Mark van Hoorn, Endymion Kasanardjo, Michel van der Klei, Jonathan Koutstaal en Harm Wiegers. Tobias Lundgren staat in de deelnemerslijst als Nederlander vermeld omdat hij in Nederland woont, maar is natuurlijk Zweed.

25 keer de Spartathlon uitlopen

De Duitser Hubert Karl heeft al 24 keer de finish gehaald bij de Spartathlon, hij maakt dit jaar kans op nr. 25. Dat is weer een prestatie van een heel ander formaat. Bij een wedstrijd als de Spartathlon is voor niemand een finish zeker. Er kan zoveel fout gaan onderweg. Er is daarom veel onderling respect voor iedereen die deze wedstrijd uitloopt. Voor menigeen is een finish in de Spartathlon het hoogtepunt van de loop carrière. Dat maakt de mogelijke 25 finishes van Hubert Karl nog specialer. Hij liep in 1992 zijn eerste Spartathlon.

Volgen

Op de website van de organisatie is veel informatie over de Spartathlon te vinden. Op de dag zelf zijn er tussenstanden te vinden en foto’s van onderweg. En waarschijnlijk weer beelden van de finish op zondag. Aan de website is een Facebookpagina gekoppeld. De link naar de website: https://www.spartathlon.gr/en/home/

De wedstrijd is live te volgen via o.a. de tracking van Legends: https://spartathlon.legendstracking.com/

Henri Thunnissen