Categorieën
nieuws

Nederlands Kampioenschap Lange en Korte trail

Tweede editie Zevenheuvelen Trail Nijmegen

Na het succes van de eerste Zevenheuvelen Trail in 2022, werd deze wedstrijd dit jaar op 23 september voor de tweede keer georganiseerd. Met in 2023 naast de 7 km, 14 km, 21 km, 28 km, 42 km ook een 56 km. Bovendien werd op de 28 km naast de open wedstrijd het NK korte trail gelopen en op de 56 km het NK lange trail. Een echt officieel Nederlands Kampioenschap onder auspiciën van de Atletiekunie. Om aan dat NK mee te kunnen doen was een wedstrijdlicentie verplicht. Omdat veel traillopers geen wedstrijdlicentie hebben bestond de mogelijkheid om een dag licentie te nemen voor de wedstrijddag tegen een aangepast tarief. Een prima initiatief van de Atletiekunie. De Atletiekunie gaat mee in de internationale ontwikkeling, waar inmiddels naast de 100 km ook de 50 km en trail door World Ahtletics worden erkend en ondersteund.

Nederlands Kampioenschap Lange trail 56 km

Mannen NK

Er stond bij de mannen een relatief sterk deelnemersveld aan de start met mannen als Huub van Noorden, Leendert van der Lugt, Jan Hendrik Oldenhave, Pascal van Norden, Thijmen van der Loop, Hidde Bekhuis, Daan Nieuwenhuis,  Marijn Sinkeldam en Sylvestro Tjon Sack Kie. Thijmen van der Loop nam al snel de leiding en pakte een grote voorsprong om onbedreigd naar de overwinning te lopen in een scherpe tijd van 4.05.20. En dat op een voor Nederlandse begrippen lastig parcours met 1275 hm+. Vorig jaar verraste Thijmen al met een snelle 3.01.18 op de 50 km bij de RUN Winschoten. Op de trail heeft Thijmen vooral ervaring met de wat kortere trails. Nummer 2 in een goed opgebouwde wedstrijd werd Jan Hendrik Oldenhave in een tijd van 4.21.43. Jan Hendrik won dit jaar de Franse wedstrijd Marathon du Grand Ballon 80 km en vorig jaar de N70 trail 56 km, 4 rondjes op het pittige N70 parcours in het Rijk van Nijmegen. Huub van Noorden werd 3e in 4.24.06. Huub komt beter tot zijn recht op meer technische parcoursen in het gebergte zoals bij het EK Skyrunning dit jaar waar hij op een parcours van 50 km met 4400 hm+ 10e werd.

Renée Cardinaals 4e bij het EK Skyrunning bij de Skyrace, foto fb Renée

Vrouwen NK

Bij de vrouwen stond er een minder sterk deelnemersveld aan de start. Favoriete was Renée Cardinaals die een fantastisch seizoen draait. Vooral haar sterke 4 plaats op de Skyrace van 30 km met 2150 hm+ bij het EK Skyrunning was een verrassing. In de wedstrijd kon Eline Cox lang mee met Renée, maar viel helaas uit. Daarna liep Renée onbedreigd naar de overwinning in een tijd van 4.55.47. Evita Hoogeveen werd 2e in een tijd van 5.38.43 en Sanne Glas werd 3e in 6.06.21. Voor Evita haar eerste ultraloop, ze werd eerder dit jaar 2e bij de Trail des Fantomes 43 km en liep ze in Rotterdam de marathon in 3.01.00. Sanne heeft al veel ervaring op de trails ook in de Alpen.  Bij het EK Skyrunning dit jaar moest zij halverwege opgeven bij de 50 km Sky Ultra.

Link naar de uitslag van het NK Lange trail: https://results.sporthive.com/events/7109933147235401984/races/486985

Andere wedstrijden

Het NK Korte trail van 28 km werd bij de mannen gewonnen door Robert Ton in een tijd van 1.44.25. Thijs Schrama maakte er een spannende strijd van en moest pas op het laatst afhaken om in 1.45.46 als tweede te finishen. Bij de vrouwen won Laura Prins in 2.15.25.

De 42 km werd bij de mannen gewonnen door Pierre-Victor Morales Aubry in 3.25.24. Bij de vrouwen was Natasja van Heusen het snelste in 4.07.53.

Link naar de uitslagen van alle onderdelen, trail, hike en kinderlopen: https://results.sporthive.com/events/7109933147235401984

Link naar de website van de organisator: https://www.zevenheuvelentrail.nl/

Henri Thunnissen